AnnonseGuiderSmartsystemer

Kom i gang med Homey

Alle smarte hjem trenger en hjerne – eller en smarthub – som kobler enhetene dine sammen og lar deg sette opp automasjoner. Hvis du har landet på Homey som din smarte følgesvenn har du her noen tips for å komme i gang.

Har du ikke gått til innkjøp av Homey enda? Du får den i de fleste elektronikkjeder, eller for eksempel hos Elektroimportøren (annonselenke).

Først må enheten settes opp. Her er det bare å laste ned Homey-appen fra App Store eller Google Play, og koble enheten til strøm. Instruksjonene vil ta deg til forsiden hvor du ser en tidslinje over siste hendelser, favorittenheter og favoritt-flows. Foreløpig er denne siden ganske tom.

Om du har utforsket tjenester som IFTTT (If This Then That) vil du være kjent med måten Homey fungerer på. Først må du koble enhetene dine til Homey. For å legge til lys, sensorer og brytere laster du ned apper for de ulike merkene, som for eksempel Philips Hue, IKEA Trådfri eller for den saks skyld Sonos. Det er kanskje umiddelbart ikke så intuitivt hvor du kan legge til nye apper: du må da trykke på «Innstillinger», deretter på «Apper» og på plusstegnet i øvre høyre hjørne.

Når en app er lagt til kan du trykke deg til fanen «Enheter», og trykke på plusstegnet i øvre høyre hjørne. Her kan du velge hvilken type enhet du vil legge til. Homey har støtte for alle de vanligste leverandørene, og det finnes også et stort miljø av uavhengige utviklere som bygger egne tilkoblinger. Anvisningene for å pare enheten varierer mellom merker og protokoller, men de er nokså pedagogiske for de fleste leverandører.

Når du har paret en enhet kan du holde inne ikonet under «Enheter»-fliken for å få opp flere alternativer. Om du har paret en temperatursensor vil du få opp sensorverdier, og om du har koblet til en lyspære vil du for eksempel kunne styre lysstyrke og farge manuelt.

Magien kommer først når man får enheter til å snakke sammen i «flows» – eller flyter. Under denne fliken kan du sette opp en utløser, en handling, og kriterier for at handlingen skal utløses, i formatet «Når… Og… Så…». For eksempel kan du slå på termostaten dersom temperaturen faller under 22 grader, eller skru på lyset når det skumrer.

Når kriteriene er oppfylt vil Homey sette i sving de apparatene du ønsker i hjemmet.

Hvilke smartpærer og -brytere skal jeg velge?

Fordelen med et system som Homey er at du kan koble til de aller fleste merker av smartpærer og smartbrytere, men du bør styre unna de aller billigste merkene, og de egne merkene fra kjeder som Clas Ohlson og Rusta. Disse har ofte ikke egne apper og er ikke tiltenkt integrasjon med smarthubber. Pærene som kan kobles til smarthubben finnes i flere prisklasser.

I øvre sjikte finner vi LIFX, som kobles direkte til Wifi, og som deretter legges til i Homey. Disse pærene har en høy stykkpris, men man trenger til gjengjeld ingen egen hub, da disse kobler seg direkte til det trådløse nettverket ditt.

I mellomsjiktet finner vi Philips Hue og IKEA Trådfri, som begge har egne økosystemer med ulike pærer og fjernkontroller, og som begge kan settes opp med en egen trådløs hub. Hue- og Trådfri-pærer kan både kobles direkte til Homey, eller man kan bruke Hub-en og få fordeler som eksempelvis scener og synkronisering av lys til dataskjermen.

Homey kan også snakke med noen av de billigere smarthusløsningene, som Nexa. Nexa bruker signalprotokollen 433MHz, en veltestet protokoll hvor utstyret har en langt lavere inngangskostnad enn de andre. Ulempen er at den mangler toveiskommunikasjon, da Homey bare sender et signal og ikke sjekker om enheten har mottatt signalet.

Fordelen med en smarthub som Homey er at man kan mikse mellom ulike protokoller og enheter. Det passer derfor bra for deg som over tid har eksperimentert med ulike pærer, brytere, fjernkontroller og sensorer.

Hva kan jeg automatisere?

Når oppsettet er på plass er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre. Dessverre kan det av og til være vanskelig å vite hvor man skal begynne, og smarthub-en holder deg sjeldent i hånda. Automasjonene avhenger av hvilke smarte enheter man har, og hva som passer for din hverdag. Her er noen eksempler:

  • Skru av lyset hjemme når alle har dratt hjemmefra for å spare strøm.
  • Skru på lyset, åpne rullegardinen og sett på radioen om morgenen for å gjøre det lettere å våkne.
  • Send varsel til mobiltelefonen hvis noen ringer på, i tilfelle du ikke hører det.
  • Senk temperaturen hjemme om natten og når husstanden er på arbeid.

Trenger du flere tips? Se mine beste Homey-automasjoner her.

One thought on “Kom i gang med Homey

  • Veldig nyttig artikkel. Jeg har brukt Telldus de siste årene med stort sett Nexa kontakter og Lifx pærer. Bestemte meg for å kjøpe en Homey Pro og nå åpner det deg mange muligheter. Takk for tips.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *