HjemmeautomasjonSmarte produkter

Fire år med Tibber – er det verdt det?

Tibber er strømselskapet som hevder at de ikke tjener penger på strømforbruket ditt. I tillegg har de en app med en rekke smarte funksjoner og integrasjoner. Jeg har brukt Tibber som strømleverandør i fire år. Sett fra et smarthusperspektiv – hva er mine erfaringer, og har det vært verdt det?

Vurderer du å bytte til Tibber? Ved å bruke denne invitasjonskoden får vi begge 500 kroner å bruke i Tibber Store. Win-win!

Med Tibber får du en spotprisavtale med maks 1 øre påslag. Det betyr at du får så billig strøm som mulig overhodet mulig. I tillegg betaler du 39 kroner i måneden. På den ene siden kan du velge å regne ut prisen per KWh i måneden, og kanskje finne et billigere abonnement, men på den andre siden ser jeg ikke på de 39 kronene i måneden som en del av strømregningen, men som et abonnement på en rekke smartfunksjoner som ingen andre strømleverandører kan matche.

Det baller gjerne på seg med abonnementer for en smarthjementusiast: i tillegg til en haug strømmetjenester i hjemmet, ønsker man kanskje et abonnement til Homey Bridge på 35 kr, eller et abonnement på Home Assistant Cloud til $5. Tibber legger seg på et lignende nivå.

Så hva får man egentlig for denne kostnaden?

Sanntidsovervåkning

Ved å koble Tibber Pulse til sikringsskapet (kjøpes separat) kan du overvåke strømforbruket ditt i sanntid ved å koble den til HAN-porten i sikringsskapet. Det gir deg muligheten til å overvåke strømforbruket de tidene på døgnet der strømmen er dyrest (disse grafene kan du sammenstille). Husk å sjekke kompatibiliteten med sikringsskapet ditt. Tibber Pulse skal fungere i de fleste moderne sikringsskap, men i noen skap trenger man en USB-kontakt for å gi enheten strøm i tillegg. Jeg gamblet, og var så heldig at Pulse fungerte uten ekstra strømtilførsel. Tibber har et veldig godt API, som kan integreres mot for eksempel Homey og Home Assistant. Dette gir deg tilgang til din egen data, og gjør at du kan agere på den som du vil, og agere på den som du ønsker. Jeg har testet å plassere Pulse både inne i sikringsskapet og utenfor. WiFi-rekkevidden ble kraftig begrenset av å plassere Pulse inne i sikringsskapet, som gjorde at jeg måtte legge den utenfor til slutt. Etter jeg gjorde dette har signalet vært svært stabilt.

Smarte integrasjoner

Du kan bruke Tibber-appen som en smart-hub, og integrere den både mot temperatursensorer, brytere og termostater. Dette gjør at du til en viss grad kan styre strømforbruket ditt direkte i appen. Erfaringsmessig bruker jeg Tibber-appen mye mindre enn man skulle tro. Med energimåleren i Homey-appen og Home Assistant-appen har jeg satt opp automasjoner som både reduserer lasten på sikringene, og sørger for å justere temperaturen hjemme alt etter hva strømprisen er. Man kan også koble sammen for eksempel smarte hvitevarer til å kjøre når strømmen er billigere, eller det totale strømforbruket er lavest.

Dette vil være en ekstra stor fordel etterhvert som den nye nettleiemodellen rulles ut i Norge, blant annet ved at man kan få varslinger før effekttoppene når terskelverdiene, og det kan bidra til å kjøre energiintensive aktiviteter i tider på døgnet der strømprisen er lavere.

Smart lading

Med integrasjoner blant annet mot ladere fra Easee og Zaptec er det enkelt å styre ladingen av elbilen direkte fra Tibber. Ved hjelp av Tibber Pulse får du også lastbalansering, og muligheten til å justere ladingen til tider på døgnet hvor strømprisen er lavest. Du kan også koble til bilen direkte, og få full oversikt over ladestatus og tilgang til ladestatus.

Med de nye reglene for nettleie i 2022 har dette blitt ytterligere aktualisert. Du vil i løpet av en måned betale for det høyeste strømforbruket ditt for hele perioden, såkalt effekttariff. Det vil dermed lønne seg å ikke lade elbilen samtidig som du lager mat, eller samtidig som varmtvannsberederen og varmekablene på badet er aktive.

Enkelt – og fleksibelt

Min erfaring er at det er veldig enkelt å bruke Tibber-appen, og alle vil klare å komme i gang med den. Det er også ekstremt enkelt å koble til det Tibber kaller Power Ups: koblinger til elbilladere, varmepumper, temperatursensorer, smarthuber, termostater og panelovner. Appen er pedagogisk og gir god innsikt både i eget strømforbruk og kostnader.

Når det er sagt kan appen bli litt for enkel hvis man ønsker mer detaljert styring av hjemmet. Der kommer den fleksible API-en inn i bildet, og integrasjonene mot flere populære smart-huber. Du får full tilgang til din egen data, og kan bruke denne både i avanserte automasjoner eller logging til InfluxDB og fremstilling av dashboard i Grafana sammen med dine egne sensorer.

Så er Tibber verdt det? For min del har det blitt en viktig del av hverdagen, til og med uten at jeg trenger å åpne appen, ved hjelp av automatisert styring av varme, lading og hvitevarer. Er det verdt 39 kroner i måneden? Hvis du bruker Tibber som en ren strømavtale uten å ta i bruk hverken smart lading eller smarte funksjoner – så bør du regne inn den totale prisen i strømregningen. Kanskje finnes det en bedre avtale? Men om du verdsetter smarte funksjoner og integrasjoner erfarer jeg at man får mye mer ut av den lave månedsprisen.

Vurderer du å bytte til Tibber? Ved å bruke denne invitasjonskoden får vi begge 500 kroner å bruke i Tibber Store. Win-win!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *