HjemmeautomasjonSmartsystemerUkategorisert

Tips og triks for Homey i 2022

Jeg har nå brukt smarthus-systemet Homey i over to år. Her er de beste tipsene og triksene produsenten selv ikke forteller deg, men som sparer deg tid og penger.

Homey kobler sammen alle enhetene dine, slik at du kan automatisere mange av de daglige gjøremålene. Ifølge Homey selv kan du koble sammen over 50 000 enheter fra over 1000 merker. Det kan være overveldende, og med store muligheter følger stort ansvar – for at man velger riktige produkter og får et forutsigbart og stabilt smarthjem.

Har du fått med deg at nye Homey Pro (2023) har blitt lansert?

1. Direkte tilkobling eller via hub

Mange systemer for lysstyring har egne systemer og apper, som gjerne krever en Hub eller Bridge for å fungere med internett. Om du velger Philips Hue eller IKEA Trådfri til lysene dine kan du velge om du vil koble den enkelte pæren direkte til Homey, eller om du vil sette opp hele økosystemet i appene til Philips eller IKEA, og så koble dette til Homey ved å logge inn på brukerkontoen din.

Hvis du setter opp Philips Hue separat i den offisielle appen vil dette systemet alene fungere også hvis du mister internett-tilgangen. Derimot er Homey avhengig av internett-tilgang for å koble til Hue Bridge. Hvis du bruker en fjernkontroll eller automasjon som er satt opp via Homey, vil dette ikke fungere hvis internettilkoblingen faller ut.

Dersom du konfigurerer den enkelte lyspære direkte i Homey vil dette fungere dersom du mister internett, og du er dermed ikke avhengig av Hue Bridge. Det samme gjelder for IKEA Trådfri.

Det Homey dessverre ikke har truffet blink på enda er oppsettet av scener, rom og fjernkontroller. Der Philips Hue-appen er veldig god til å raskt konfigurere scener for ulike rom og tilegne fjernkontroller, må du i Homey sette opp egne flows for alt som skal skje – fra hvert knappetrykk på fjernkontrollen til hva som skal skje når bevegelsessensor aktiveres og deaktiveres. Dette er tidkrevende, og selv om du kan duplisere flows er det et nitidig arbeid å forvalte.

Jeg valgte først å koble hver enhet direkte til Homey, ettersom jeg kombinerte pærer fra ulike produsenter. Jeg oppdaget raskt at Homey brukte en del tid på å oversette signaler mellom ulike protokoller, og responstiden var lavere enn jeg burde forvente. Derfor gikk jeg over til å sette opp alt av lysstyring i Philips Hue-økosystemet, og koblet IKEA Trådfri-lyspærer til Philips Hue-appen, ettersom begge bruker Zigbee-protokollen.

Nå skjer alt av lysstyring i Philips Hue (inkludert bevegelsessensorer og fjernkontroller), som rapporterer status for alle enhetene til Homey. Det betyr at jeg fortsatt kan bruke Philips Hue i automatiserte flows, som å slå av lyset når alle har dratt hjemmefra, eller skru på og av radioen på badet når noen går inn. Hvis jeg mister internettforbindelsen mister jeg noe tilleggsfunksjonalitet, men jeg kan fremdeles styre lysene.

2. Sky eller ikke sky

Det bringer oss raskt over i en lignende problemstilling. Du må raskt bestemme om du skal koble til enhetene dine gjennom leverandørenes egne apper, eller direkte til enheten. Homey samler enhetene på ett sted, men ofte må du konfigurere dem gjennom deres offisielle apper først, og så koble Homey til nettjenesten. Dette gjelder for eksempel wifi-varmeovner fra Mill, værstasjoner fra Netatmo og Google Chromecast. Om du ønsker at systemet skal drives helt lokalt uten å kommunisere via en annen nettjeneste må du velge standardiserte enheter som bruker enten standard Z-wave eller Zigbee-protokoll. Eksempler er smartplugger fra Fibaro (Z-wave), Aqara (Zigbee) eller Nexa (433MHz).

3. Begrens antall ulike smartdingser

Dette høres ut som et kjedelig råd – men mens jeg i en tidlig læringsfase handlet en ny type enhet hver uke, har mange av disse endt opp i roteskuffen. Hvis du ønsker et robust automatisert hjem som du kan stole på bør du velge enhetene dine med omhu.

Velg for det første en protokoll du vil gå videre med. Z-wave og ZigBee er to protokoller som bygger hvert sitt Mesh-nettverk. Det vil si at enhetene bruker hverandre til å forsterke signalet, og slik sørge for at man når ut i alle kriker og kroker av huset. Det er derfor lurt å tenke på hvordan Mesh-nettverket vil se ut når du er ferdig. Er det for langt mellom noen av enhetene? Tenk også på at Philips Hue lager sitt eget Mesh-nettverk som ikke kommuniserer med andre ZigBee-enheter. Du må derfor i verste fall ha tre-fire ulike Mesh-nettverk med høy nok tetthet. Det er også viktig å huske på at batteridrevne enheter som sensorer ikke videresender signaler – det gjør bare utstyr som er koblet til strøm.

Dessuten bør du lese anmeldelser av ulike produkter. Selv har jeg for eksempel brukt Danalock til ytterdøren, og siden jeg bor i leilighet har jeg vært avhengig av å kun bytte innsiden av låsen. Selv om Danalock bruker Z-wave til å kommunisere er rekkevidden svært kort, og det har gitt uforutsigbare resultater. Spesielt på en ytterdør er det svært viktig å vite statusen til låsen.

Det gjelder også varmestyring. Jeg bruker i hovedsak panelovner til oppvarming, og bruker temperatursensorer i hvert rom til å slå av og på disse. Ettersom jeg har holdt på med smarte dingser i noen år har jeg brukt noen billige temperatursensorer fra ESIC (433MHz) til å rapportere temperaturen til Homey, som deretter utløser flows for å skru av og på varmeovnen. Basert på en variabel satt i Homey har jeg dermed laget en virtuell termostat for hvert rom, som også påvirkes av hvem som er hjemme. Disse sensorene har vært litt ustabile, som har gjort at ovner i perioder har stått lenge på eller av uten at det har blitt oppdaget. Dette har bedret seg etter overgang til Aqara sine ZigBee-temperatursensorer.

4. Gå for Homey Pro med en gang

Fordelen med trådløse smarthjem er at de kan utvides og begrenses. Du tar de også med deg hvis du flytter, i motsetning til fastmonterte systemer som gjerne er ført med kabel til endepunktene.

Det er derfor ingen grunn til å ikke velge Homey Pro først som sist. Om du leser dette innlegget er du trolig litt interessert i mulighetene som ligger i Homey, og du kommer raskt til å merke at standardversjonen blir treg når du installerer mange apper.

Homey Pro har bedre minne og prosessor, som alle appene som kjører på enheten spiser av. Hver produsent har sin egen app, og enkelte apper bruker mer enn andre, og siden det gjerne er tredjepartsapper som er utviklet frivillig, er ikke alle appene er like optimaliserte. Spesielt om du begynner å lukte på (advarsel: avanserte begreper coming up) InfluxDB eller MQTT, eller for den saks skyld alarm-appen Heimdall, blir både RAM og prosessorkraft raskt spist opp.

Om du allerede har en Homey kan du overvåke både RAM og CPU-bruk ved å gå til innstillingene. Hvis du har en CPU-last over 100% for siste minutt, fem minutter eller 15 minutter, betyr det at handlinger blir satt i kø og ikke utført umiddelbart. Dette kan være svært irriterende for aktive handlinger som lysstyring, selv om man ikke merker det like godt for eksempel for varmestyring.

Homey Pro får du i skrivende stund (ifølge prisjakt.no) billigst på Kjell.com.

5 thoughts on “Tips og triks for Homey i 2022

 • Tom Frode

  Takk for godt innlegg. Som er til stor hjelp.

  Svar
  • Ståle Hanssen

   Veldig interessant å lese ditt fyldige innlegg. Det er en blåkopi av noe jeg selv kunne ha skrevet, og det redegjør på en lettfattelig måte for dagen problematikk med smart-hus.
   Mine erfaringer er helt sammenfallende.
   Ståle H.

   Svar
 • Takk for fin artikkel! Jeg bruker i dag trådløse pærer fra Hue, og det fungerer veldig bra. Ulempen er at jeg har mange pærer, og trenger derfor 3 bridger fra Hue for at at det skal fungere smooth. Det er litt kjedelig å bytte mellom Hue bridgene for å kunne styre de ulike rommene. Er det slik at jeg kan styre alle pærer og rom samtidig fra Homey Pro uten å måtte bytte bridge i Hue?

  Svar
  • Smarthusbloggen

   Hei, tusen takk! Ja, så lenge du har Homey Pro støttes flere Hue Bridge. Når alle tre broene er lagt til ligger alle enhetene samlet i Homey fordelt på rom og kan styres samtidig. Et perfekt bruksområde for Homey+Hue synes nå jeg.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *