Gjør det selvInspirasjon

Pusse opp? Gjør huset smart i samme slengen

Er det på tide å pusse opp hjemme? Eller har du kjøpt et hus som trenger litt oppmerksomhet? Her er tipsene jeg gjerne skulle hatt da jeg begynte å oppussingsprosjektet, som hadde spart meg tid, penger og frustrasjon.

Planlegg på forhånd

God planlegging er en fellesnevner for alle disse rådene. Et godt råd er å tegne opp hvordan du ser for deg å bruke og møblere rommene. Det gir deg et inntrykk av hvor du trenger strøm, nettverk, lyd og bilde. Og ikke minst hvor du trenger brytere og betjeningspaneler. Et godt tips er å tegne en digital tvilling av huset ditt f.eks. i Floorplanner. En bonus er at du kan bruke denne til et heftig betjeningspanel i fremtiden.

Hvor er gjennomfartsårene i hjemmet ditt (og blir de endret av oppussingen)? Er det naturlig å betjene lys i hele huset rett ved ytterdøra, eller ved klesskapet? Skal bryteren for nattmodus være ved baddøren eller inne på soverommet? Skal du aktivere kupevarmeren i bilen fra garasjeveggen eller ved siden av kaffetrakteren? Bruk anledningen til å skisse opp de mest vanlige scenariene. Disse lar seg enkelt oversette til automasjoner senere, f.eks. i Homey.

Trekk flere kabler enn du trenger

Det aller meste er trådløst i dag, og det gir langt flere muligheter enn bare for få år siden. Men trådløs har sine begrensninger. Visste du for eksempel at Zigbee opererer på samme signalfrekvens som Wi-Fi, og i verste fall kan forstyrre signalet? Det er lurt å kable alt du kan, både for økt stabilitet og for å unngå forstyrrelser så langt som mulig.

Om du kjøper et eldre hus er det elektriske anlegget sannsynligvis ikke skalert for dagens bruk. Ofte er det ikke nok stikkontakter, slik at du trenger flere strømfordelere, eller stikkontakten er på feil sted. Sannsynligvis er det heller ikke lagt opp egen kurs for elbillader. Dersom du har åpne vegger i forbindelse med oppussing, sørg for å øke kapasiteten hakket mer enn det som er nødvendig. Kravene til elsikkerhet er strenge, og det er derfor viktig at du tenker fremover og planlegger frem i tid for å unngå improviserte løsninger i fremtiden.

I dag er det flere ting å tenke på enn strøm. Har du for eksempel godt nok spredenett med nettverkskabel? Dersom du har muligheten bør du trekke nettverkskabel til alle rom. Du kan også tenke på å trekke kabel til utvalgte punkter i taket, slik at du kan koble til flere trådløse tilgangspunkter ved behov. Og hva med noen punkter på hushjørnet til overvåkningskameraer? Husk at nettverkskabler ikke kan seriekobles slik du kan med coax, så du trenger en egen kabel til hvert punkt.

Er det andre kabler du burde tenke på? Har du for eksempel tenkt å installere hjemmekino i stua, så bør du tenke på å trekke lydkabler til takhjørnene for å få surround. Dersom du skal henge TV-en på veggen vil du kanskje trekke kablene gjennom veggen ned til gulvet? Og kanskje vil du trekke en HDMI-kabel til et uttak som er tilgjengelig for PC-en?

Og ikke minst, husk å trekke ekstra rør med trekkesnor. Slik er du rustet for fremtidens behov.

Velg en protokoll som passer til huset ditt

Oppussing innebærer ofte elektriker, og de beste løsningene krever fastmontering. Det er den gang slik at man ikke har lov til å endre på det fastmonterte elanlegget selv. Da er det greit å planlegge litt i forkant. Vi har tidligere skrevet om de forskjellige protokollene Z-Wave, Zigbee og WiFi. Du bør velge den protokollen som passer til din bolig og ditt bruk.

I samme vendingen er det lurt å tenke over om du vil ha smarte pærer eller brytere. Hjemme har vi valgt smarte brytere i stedet for smarte pærer i taket. Bryteren kan betjenes tradisjonelt, og også overstyres på en smart måte. Vi bruker disse Zigbee-bryterne fra Namron (ofte på 30% tilbud), som kan legges til direkte i Philips Hue. Vi kan ikke endre farge ettersom vi ikke har byttet selve pærene, men vi kan automatisere dimming etter ønske. I bord- og gulvlamper bruker vi smarte pærer fra Philips Hue med E27– og E14-sokkel, som kan styres sammen med spotter i taket.

Dette har vi gjort for å kunne bevare betjeningsevnen på veggen, slik at lyset alltid vil fungere fysisk. Dette er et viktig WAF-grep (Wife Acceptance Factor). I tillegg reduserer vi antall feilkilder (det er selvsagt morsommere å lage nye ting enn å fikse det gamle).

Vi har valgt Philips hue som lysstyringsplattform, ettersom det er en veletablert og stabil plattform. Selv om vi har Homey i tillegg, så velger vi å integrere Philips Hue i Homey for å få det beste av begge verdener. Dette gjør at vi kan sette igjen en forholdsvis billig hub dersom vi flytter, og fortsatt bevare all funksjonalitet, og vi får responstiden og stabiliteten til Philips Hue. Dersom Hue en gang skulle legges ned, kan pærene legges til en annen hub ettersom de bruker Zigbee-plattformen.

Velg smarte løsninger

Det høres kanskje åpenbart ut, men i oppussingens hete glemmer man ofte hvor mange smarte muligheter som finnes. Husk at du kan få støtte fra Enova for smarte strømsparingstiltak som termostat, varmtvannsbereder og elbillader.

Smarte varmtvannsberedere er i vinden, enten du velger å styre strømforsyningen til tanken etter strømtoppene, eller om du har en integrert smartbereder som sikrer at vannet ikke faller under minimumstemperatur for bakterievekst.

Hvitevarer kan også gjøres smarte, men det er fremdeles en kjensgjerning at smarte hvitevarer koster mer enn de smaker. Likevel er det nå du har sjansen, du kommer ikke til å bytte ut komfyr og vaskemaskin før du er absolutt nødt. Varsling når vaskemaskin og tørketrommel er ferdig kan du få med enhver smartplugg med strømmåling rangert for 16A, for eksempel Qubino Smart Plug. Det du da ikke får er for eksempel automatisk start av sykluser tilpasset svingninger i strømprisen. Husk at det på store laster er fornuftig å unngå smartplugger der du kan, og at de i hvert fall må være rangert for strømtrekket av enheten (for hvitevarer som regel 16A).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *