NyheterSmartsystemer

Matter er endelig her

Smarthus-standarden Matter skal være redningen for det lovløse mylderet av smarte enheter de fleste av oss har i hjemmet. Nå er standarden lansert, men produktene må vi kanskje vente litt lenger på.

Først må det nevnes at det fortsatt er mye vi ikke vet, og som vi ikke kommer til å vite sikkert før de første Matter-enhetene kommer i hus, og økosystemene vi bruker har blitt oppdatert. Men det er også mye vi vet.

Matter kan enkelt forklares som et nytt språk for smarte enheter. Målet er at alle enheter, være seg høyttalere, dørlåser, lys og termostater, skal snakke samme språk, og forhåpentligvis gjøre terskelen for å komme i gang lavere. Matter skal være en måte å nullstille dette på, og egentlig bygge grunnmuren for smarthuset på nytt.

I dag bruker vi kanskje tre-fire apper i hjemmet – en for ringeklokka, en for termostaten, en for lys og en for lyd. Hver av disse må snakke med en server i skyen, og muligens med hverandre gjennom skybaserte integrasjoner. I stedet skal de snakke til hverandre, gjennom kun en app som støtter Matter.

Det betyr ikke at dagens protokoller skal erstattes – nei, tvert imot. Bluetooth, Zigbee og Z-Wave vil fremdeles være en viktig del av smarthjemmet. Derimot skal de være i stand til å bygges inn i Matter.

Goliat vs. Goliat

Grunnen til at en felles industri tror at Matter faktisk kommer til å få gjennomslag, er at initiativet støttes av de fleste store aktørene i bransjen. Det er sjelden Apple, Google, Amazon og Samsung er enige om noe, men nå er faktisk over 280 selskaper med i samarbeidet. Grunnen til det er nok at alle aktørene sliter med de samme problemene: kundene får ikke bruke enheter på tvers av leverandører, og har utfordringer med oppsett og pålitelighet. Produktene i seg selv fungerer jo, det er med en gang man begynner å krysse «landegrensene» at utfordringene dukker opp, og kundene føler seg begrenset av de lukkede økosystemene.

Selv om de samarbeider om standarden, kommer det nok til å bli en kamp mellom flere Goliater i årene som kommer. Og det kommer til å gagne oss forbrukere. Og hvordan tjener de på dette? Jo, det de i utgangspunktet tjener penger på er salget av smarte enheter. Dette er forøvrig en relativt lav engangskostnad, som vil vare i mange år. Min hypotese er at ja, folk vil kjøpe flere enheter, men folk vil også være mer villige til å kjøpe langvarige abonnementer på smarthustjenester dersom de vet at de slipper å betale til mer enn en leverandør. Det er musikk i gigantenes ører.

Vi kommer til å trenge en Matter Controller for å styre enhetene. Vi vet nå at Amazon Echo og Nest Hub kommer til å ha denne funksjonaliteten. Det kan også være en bro eller hub, som vi kjenner fra før. Samsung sin SmartThings hub, TV-er og hvitevarer kan være kontrollere, og også Apple sin Homepod Mini. Det kan potensielt være mulighet for at også Philips Hue og Aqara sine huber kan fungere som kontrollere.

Appene til smarttelefoner vil også fungere som kontrollere, som Apple Home, Google Home, Amazon Alexa eller Samsung SmartThings. Det vil være her du konfigurerer rutiner og automasjoner. Du trenger forsåvidt ikke en sentral hub, for enhetene vil være i stand til å snakke direkte til hverandre over WiFi eller Thread, og er igjen styrt av en Matter Controller. Dersom du skal bruke Thread-baserte enheter (og dette er litt opp og fram enda), vil du trenge en egen hub til dette, men allerede nå har flere enheter som WiFi-rutere og smarthøyttalere innebygd denne støtten. De vet bare ikke hva de skal gjøre med den enda.

I bunn og grunn er tendensen at Matter blir mer desentralisert, og er ikke avhengig av bare en sentral hub. I stedet vil enheter og plattformer kommunisere direkte med hverandre. Det vil nok derfor være veldig enkelt å konfigurere og sette opp, men muligens vanskeligere når noe slutter å fungere (Home Assistant-gjengen, jeg snakker til dere). Matter vil ha noe som heter multi-admin-kontroll, som betyr at enhetene kan styres av flere kontrollere – men allerede nå innrømmes det at alle funksjoner i enhetene kanskje ikke vil være tilgjengelig overalt. Og det er forsåvidt forståelig.

Kommer enhetene mine til å støtte Matter?

Sannsynligheten er stor, men nøyaktig hvordan må vi vente og se. Vi vet at Philips Hue, Yale, Sengled, Tuya, Aqara, Wiz, TP-Link og Eve vil gjøre alle eller deler av produktene sine kompatible med Matter. IKEA har derimot gått en annen retning, og gjør huben kompatibel med Matter, uten å gjøre noen endringer i selve enhetene. En fornuftig løsning vil nok være å gjøre huber for Zigbee og Z-Wave Matter-vennlige, slik at eksisterende økosystemer enkelt kan innlemmes i Matter-protokollen.

Så hva synes vi?

Dette er en spennende utvikling, og som forventet fremstår prosjektet fremdeles noe rotete og uoversiktlig. Standarden er klar, men det er langt fra enighet om hvordan dette vil fungere i praksis mellom flere titusener forskjellige enheter og mange hundre leverandører. Og hvordan det vil se ut når disse selskapene begynner å konkurrere om å sno seg rundt standarden for å levere de beste og mest unike løsningene. Heldigvis er det flinke folk på saken.

Så, skal du vente med å pusse opp til Matter er på plass? Vel, jeg ville ikke holdt pusten. Det jeg derimot ville gjort, er å gå for økosystemer som fungerer godt sammen i dag, og som har garantert at de vil komme med Matter-støtte. Du er nok i trygt terreng dersom du går for Google Nest Hub, Amazon Echo eller Apple Homepod Mini til stemmestyring og lyd, ettersom alle disse vil fungere som kontrollere. Til lysstyring er nok Philips Hue et trygt valg som økosystem, selv om det vil forutsette en egen hub. Her finner du en oversikt over noen av enhetene som vil være kompatible med Matter.

Les også: Zigbee, Z-Wave og WiFi – hva er forskjellen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *