AnnonseSmarte produkterSmartsystemer

Et kostnadseffektivt smarthjem med Nexa

Utviklingen innen smarthus har gått rasende fort de siste årene, der standarder som Z-Wave, Zigbee og ikke minst WiFi nå dominerer markedet. For noen få år tilbake var det en helt annen teknologi som dominerte: 433 MHz.

Det er en grunn til at denne protokollen er både billigere og i dag mindre utbredt. Den største ulempen er at den er enveis, og ikke sender noe svar tilbake som bekrefter at oppdraget er utført. Det betyr at du ikke kan vite med sikkerhet om panelovnen eller kaffetrakteren er avskrudd. I tillegg er paringen banal – en mottaker plukker opp et signal fra en fjernkontroll, bryter eller sensor, og lærer å utføre en handling når signalet mottas. En særegenhet ved noen av mottakerne er at de går i læringsmodus når de får strøm, som kan skape noen interessante situasjoner. Jeg har selv blant mye annet rart opplevd at taklampen i stua har blitt styrt av kjøleskapsdøren. Skal hjemmet styre seg selv, skal det helst være litt mindre vilkårlig enn dette.

Sett julebelysningen på Nexa

Men dette til tross – den store fordelen med Nexa-systemet er at det er rimelig. En trepakning med smartplugger koster 249,- inkludert fjernkontroll. Hjemme hos oss har vi forlengst gått over til Zigbee og Z-Wave, men en Fibaro Smart Plug koster fort tilsvarende en skjorte, 499 kroner.

Jula er rett rundt hjørnet, og med jula følger også en haug med midlertidige lyskilder. Lyslenker, lysestaker, julestjerner, juletre. Alt skal kobles i et støpsel, og alt skal plugges ut om kvelden. Mange av disse har ikke engang bryter, og må fysisk trekkes ut bak TV-benker, skjenker og sofaer. Et problem med en åpenbar løsning. De færreste av oss har liggende et overskudd av smartplugger til 500 spenn, men jeg har faktisk liggende et lager med Nexa-plugger.

Disse er attpåtil ferdig konfigurert. I Homey har jeg laget et eget «Rom» som heter «Jul», og en egen mappe med Flows med samme navn. Jeg legger all julebelysning inn i dette virtuelle rommet, slik at det ikke ligger fullt av «døde» enheter sammen med de andre enhetene i Homey-appen resten av året. Tidsstyring av julestjerne, juletre og innendørs og utendørs belysning ligger som flows i en egen mappe, og aktiveres 1. desember av en egen flow (og følgelig deaktiveres 30 dager senere). Dette er et smart triks for å slippe å sende signaler til frakoblede enheter resten av året.

Og det beste med alt? Når jula er over, pakker jeg ned julebelysningen slik jeg fant de, men med pluggene hengende på, klare til neste år. Når de kobles til 1. desember neste år er alle enheter ferdig konfigurert, og du kan bruke energien på nye, kule gadgets i stedet.

Et lite tips: dersom du skal koble til Nexa-enheter i Homey, bruker du appen KlikAanKlikUit, som Nexa-enhetene markedsføres som i Nederland.

Nexa som startsystem

Kanskje vil du dyppe tåa litt i smarthusverdenen før du går all-in. Å bytte lysbrytere, dimmere og pærer kan være en kostbar affære. Grunnen til at jeg har min Nexa-samling er at jeg begynte i det små. Først en fjernkontroll på nattbordet for å slå av lysene. Deretter kjøpte jeg en Tellstick Live (forlengst utgått) for å få fjernstyring over internett. Først noen år senere kjøpte jeg en kontroller som håndterte Zigbee og Z-Wave. Dersom du vil ha en enkel start for å se om det er noe for deg, er Nexa det rimeligste du finner.

Nexa er ikke alene om å være i den rimelige enden av skalaen. Det finnes andre enheter som benytter 433 MHz-protokollen. Grunnen til at Nexa fremdeles brukes av mange entusiaster, er at det har bred støtte blant smarthussystemer, som Homey eller Home Assistant. Selv når du begynner på mer avanserte ting, kan Nexa ha en rolle i hjemmet.

Nexa til familien

Jeg mener at smarthus er for alle, men at styringssystemene og smarthusløsningene vi har i dag, ikke er det. Å sette opp Home Assistant hos bestefar er i praksis en fulltidssøknad som IT-ansvarlig med lefse og konfekt som eneste betaling. Nexa bruker ikke noe trådløst nettverk eller skyplattform. Det eneste du trenger er et startsett til 249 for å styre lampettene, så slipper bestefar å bøye seg ned eller gå huset rundt for å slukke om kvelden. Så kan man jo alltids utvide senere dersom bestefar mot all formodning blir bitt av smarthusbasillen – det er sjarmen med System Nexa – det er ikke en blindgate.

Det finnes et stort utvalg av Nexa-produkter. En grei start er startsettet med tre smartplugger og en fjernkontroll. Videre finnes det bevegelsessensorer til innendørs og utendørs bruk. Du får også moduler som kan bygges inn i eksisterende lysbrytere, men det krever selvfølgelig elektriker på besøk. Du kan kjøpe flere typer fjernkontroller, og en frittstående veggbryter som kan teipes eller skrues opp på veggen. Du får også en magnetkontakt, eller dørsensor, som rapporterer om en dør er åpnet eller lukket, og faktisk en egen smart ringeklokke.

Nexa er kanskje ikke framtida for det smarte hjemmet, men jeg slår likevel et slag for det rimelige alternativet – ikke minst for nostalgien sin skyld!

Bruker du Nexa-plugger i smarthuset ditt?

3 thoughts on “Et kostnadseffektivt smarthjem med Nexa

 • Marius S

  Kjedelig at Athom har fjernet samtlige lysbrytere fra NEXA driveren.

  Svar
  • Smarthusbloggen

   Får du lagt de til gjennom KlikAanKlikUit-appen? Jeg bruker i hvert fall den til Nexa-lysbryterne.

   Svar
 • Har ikke Nexa kommet med Z-wave også?
  Hvis, hvordan vil da dems pakke være å starte med?
  Bruker selv 433 utgaven på diverse nå, men opplever dessverre mye feil på disse. Så vil over på noe mer stabilt. Men er ikke nødvendig og være snarthus med hun etc. Holder med fjernkontroll/brytere mot hver enhet, slik som 433 er i dag.
  Da slipper man jo problemet at ikke noe fungerer hvis hubben er nede.

  Petter

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *