Smarte produkterSmartsystemer

Homey eller Futurehome?

I 2023 vil slaget stå mellom to av de vanligste smarthussystemene i Norge. Nederlandske Homey har et stort utviklingsmiljø og gjør det enkelt å koble til alle enhetene dine. Norskutviklede Futurehome har modnet til et svært polert produkt, som kanskje mangler noen muligheter, men veier opp med brukervennlighet.

Hva er hovedforskjellene?

Både Homey og Futurehome vil løse de vanligste behovene for et smart hjem. De har blant annet begge støtte for de kjente protokollene Z-Wave og Zigbee, og ikke minst WiFi, både direkte og tilkobling til andre skysystemer. I begge systemer har du mulighet til å sette opp automasjoner basert på ulike sensorer i hjemmet. Begge enheter støtter smart strømstyring ved hjelp av Tibber.

I Homey er du i noe større grad overlatt til egne evner og fantasi når du skal sette opp automasjoner. Alle automasjoner i systemet baserer seg på Flows, eller flyter. Dette bygger på modellen om at dersom visse kriterier er oppfylt, utføres en handling. Du har ingen ferdige oppskrifter, og det tar litt tid å sette opp for å gjøre systemet så smart som du selv ønsker.

Automasjoner i Futurehome settes opp nokså likt, men det er noe mer visuelt, og du har ikke like mange alternativer å forholde deg til. Dersom du skal sette opp en tidsstyring for utebelysningen, vil det settes opp noe enklere i Futurehome. Dersom du skal kombinere ulike kriterier basert på sensorverdier fra ulike enheter, er kanskje Homey mer riktig – for eksempel å differensiere lysstyring avhengig av om det er arbeidsdag i morgen eller om noen er hjemme.

Homey støtter også noen flere enheter. Futurehome har selv noen egne fysiske enheter som garantert vil fungere optimalt. De har for eksempel en egen HAN-sensor til sikringsskapet for å styre etter strømforbruket, røykvarsler og relé til varmtvannstank. For Homey står du friere til å lappe sammen enheter du har fra før, og det krever kanskje litt mer kunnskap. Du kan for eksempel bruke HAN-sensoren fra Tibber, en røykvarsler fra Fibaro og et relé fra Aeotec. En viktig forskjell for min del var at Homey støtter 433 MHz-protokollen, som omfavner alt av utstyr fra Nexa og Telldus, eller noen av Cleverio-enhetene fra Kjell & Company. Her hadde jeg først og fremst litt forskjellig fra før, men det er også mye billigere dersom du aksepterer noen av ulempene ved enveiskommunikasjon.

Les også: et kostnadseffektivt smarthjem med Nexa.

Hvilke protokoller støtter Futurehome og Homey?

Futurehome Homey
Matter / ThreadKommerKommer
Z-Wave PlusJaJa
ZigbeeJaJa
WiFiJaJa
Bluetooth Low EnergyNeiJa
433 MHz NeiJa
868 MhzNeiJa
InfrarødNeiJa

Dersom du kjøper smarte dingser for første gang, er det ikke sikkert det er så nøye for deg hvilke protokoller som støttes. De viktigste er dekket, som Zigbee, Z-Wave og WiFi. Matter er fremdeles litt opp og frem, og både Futurehome og Homey vil ha den nødvendige maskinvaren til å håndtere dette når det kommer.

Viktigere er kanskje hvilke enheter du kan bruke i praksis. Til Homey kan du i praksis kjøpe omtrent hva som helst, hvor som helst, med påstått støtte for over 50 000 enheter, i tillegg til over 500 apper i deres egen app-butikk. Hvem som helst kan også lage apper til Homey, som gjør at det er et levende utviklermiljø som lager egne applikasjoner, fra alarmsystemer til nedtellinger. Dersom du kan kode bittelitt selv, kan du også bruke HomeyScript til å lage egne funksjoner tilpasset dine behov. Futurehome er hakket mer begrenset, og du kan se her hvilke enheter som støttes – og ja, det begynner å bli en hel del det også.

Hvem passer de for?

Det utkrystalliserer seg et tydelig skille for hvem de forskjellige systemene passer for. Futurehome egner seg godt for deg som ønsker et smarthus for sitt praktiske formål – spare strøm og forenkle hverdagen. På et tidspunkt kan du komme i en situasjon hvor du ikke kan få til nøyaktig det du ønsker deg av funksjoner, og du må være hakket mer bevisst når du kjøper utstyret. Til gjengjeld er systemet stabilt og forutsigbart, og enda et viktig argument: du har norsk telefonstøtte. Du kommer ikke til å trenge mer enn 30-40 enheter koblet til.

Homey er derimot mer for deg som er litt teknologiinteressert, og har egne ideer til hva du vil automatisere. Du har lyst til å bruke litt tid på oppsett, og få det akkurat som du selv ønsker det. Du ønsker å utvide systemet etterhvert, og kanskje ende opp med et lappeteppe av enheter i ulike prisklasser og med varierende funksjonalitet. Du lever godt med å prøve og feile litt for å finne løsningen som passer best for deg.

Hva koster de?

Futurehome Smarthub 2 er det du trenger for å komme i gang. Den koster 2 799,- hos Elektroimportøren.

Når det gjelder Homey kommer det en ny versjon av Homey Pro rett over nyttår, og den er allerede tilgjengelig for forhåndsbestilling til 4 399,- hos Proshop.

6 thoughts on “Homey eller Futurehome?

 • På hvilken måte har futurehome støtte for wifi? Jeg har futurehome, og slik jeg forstår det har ikke den wifi, men den kan koble seg til noen utvalgte leverandører sine wifi produkter gjennom integrasjoner i playgrounds, noe som er langt fra å ha wifi støtte i min bok. Men stemmer dette kanskje ikke?

  Svar
  • Smarthusbloggen

   Stemmer det, støtten er i form av integrasjoner i Playgrounds. Men sånn sett er tilnærmet alle WiFi-integrasjoner (med unntak av lokale Tuya- og Tasmota-enheter) skybaserte, og trenger skreddersydde integrasjoner med autentisering uansett. Det gjelder for Homey også. Men mulighetene er absolutt større for Homey her.

   Svar
 • Hei!
  har ikke vert fornøyd med Futurehome, men dette er nok pga enheten jeg fikk og har valgt å forhåndsbestille Athom Homey pro. Men det jeg lurer på er om Futurehome sine røykvarslere fungerer opp mot Homey og vil de kunne brukes sammen med fibaro sine?

  Svar
  • Smarthusbloggen

   Fibaro sin røykvarsler fungerer med Homey, jeg har en av disse selv. Futurehome sin tviler jeg nesten litt på at den vil fungere, av åpenbare årsaker 😉

   Svar
   • Hei! Kan jeg spørre hva de åpenbare årsakene er? Trodde Homey støttet z-wave og røykvarslerene er z-wave?? Får det ikke til 😅…

    Svar
 • Hei!
  Støtter Futurehome Cavius sine produkter?
  Tenker da på røykvarsler og vannvarsler.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *