InspirasjonSmarte produkter

De beste smarthusproduktene i 2022

2022 har vært et spennende smarthusår. Her er vår kåring av de beste smarthusproduktene som dukket opp i 2022 – Fikk du med deg alle?

Aqara FP1

Room Presence, eller tilstedeværelse i rom, har vært en uløst gåte for smarthusentusiaster i alle år. Og det forstås – en bevegelsessensor plukker bare opp bevegelse, og dersom man sitter stille i sofaen og ser på TV, er det lite bevegelse å spore. Du har kanskje sittet på jobb en sen kveld og opplevd at lyset har skrudd seg av, og du er nødt til å veive armene i været for å få det på igjen? Dette er det slutt på med Aqara sin nye sensor, FP1.

FP1 bruker teknologien mmWave, som enkelt forklart fungerer som en radar. Mens en tradisjonell PIR-sensor (passiv infrarød) plukker opp varmesignaler fra rommet, sender FP1 et radarsignal og tolker signalet som kommer tilbake. For det første er sensoren ekstremt nøyaktig, og kan plukke opp pusten til et menneske. For det andre kan den også rapportere på hvilken retning en person beveger seg, og om det er i høyre eller venstre kant av rommet.

Presisjonen til denne sensoren gjør det mulig å vite om noen befinner seg i et oppholdsrom, som åpner for en rekke nye automasjoner knyttet til lys, varme og multimedia. Våre enkle tester så langt viser at presisjonen er ekstremt høy, og foreløpig uten et feilslag.

FP1 er ikke enda lansert i Norge, og må inntil videre bestilles fra Aliexpress, og siden frakttiden er relativt lang, bør du kanskje bestille et par ekstra når du er i gang. Sensoren bruker Zigbee og kan brukes blant annet med Home Assistant, Homekit og mot Aqara Hub.

Namron Z-Wave MultiSensor

Jeg har alltid hatt bevegelsessensorer plassert på bad, boder og andre rom man ikke oppholder seg i i lengre tid. Utfordringen som dukket opp etter hvert som jeg ikke lenger bodde alene, var at bevegelsessensorer i lengre tid har vært, hva skal man si, intrusive enheter. De har enten stått på toppen av et skap, skrudd inn i en list, eller på annen måte vært en interiørmessig verkebyll.

Dersom du har muligheten kan du installere en Aeotec Multisensor i taket ved hjelp av en tilpasset takbrakett. Ja, du må bore hull i taket, og det er vel per definisjon intrusivt, og det passet ikke for oss.

Da nyheten Namron MultiSensor ble lansert på tampen av året følte jeg at det var løsningen på alle mine problemer. Den bruker Z-Wave og treffer dermed en balanse mellom stabilitet og batterigjerrighet. Men det største salgsargumentet for min del av formfaktoren – sensoren passer perfekt inn i en 55mm ramme som du har på veggen fra før. For å installere denne kan du enkelt bestille en ramme (enten en tradisjonell RS16 eller en mer moderne Elko Plus) med et hull for mye. Du trenger ikke en boks bak for å installere sensoren, så den kan festes til veggen med medfølgende tape. Akkurat dette kan du også gjøre selv uten hjelp av elektriker.

Sensoren måler dagslys i lux, og kan brukes til å automatisere belysning. Den har også måling av temperatur og luftfuktighet, og da er det perfekt å montere den i vanlig lysbryterhøyde, fremfor å måle temperaturen oppe ved taket. Så har du selvsagt PIR-sensoren som rapporterer bevegelse i rommet. Så langt kan jeg rapportere at mine fire sensorer er svært stabile.

Namron Multisensor får du kun hos Elektroimportøren, og kan kobles til Homey og Futurehome.

Apple Homepod Mini

Dette er ikke nødvendigvis en stor nyhet, men endelig får Apple Homepod fotfeste i Norge. Denne saken vil fungere som en Homekit-hub, og kan dermed erstatte en Apple TV eller iPad som du tidligere kunne benytte som hub. I tillegg har den integrert Siri, og kan spille musikk over Airplay.

Til alle disse formålene har Homepod vist seg å fungere godt, med god lydkvalitet, og passer dermed fint for deg som allerede er dypt inne i Apple-universet.

Homepod Mini får du flere steder, og i flere farger, for eksempel hos Proshop.

VINDRIKTNING

Vil du vite litt mer om lufta du puster inn hjemme? Med det mener jeg virkelig «bittelitt», for denne saken som dukket opp litt ut av det blå i mars i fjor, er virkelig en one trick pony. Den måler PM2,5-partikler i lufta, og gir en trafikklysindikator på luftkvaliteten i rommet. Den er riktignok ikke tilkoblet (IKEA har nylig annonsert en ny versjon, som heter VINDSTYRKA, og som får flere sensorer og integrasjon mot DIRIGERA-huben), men dersom du er litt fingerferdig kan du faktisk gjøre den smart ved hjelp av litt lodding og en ESP8266.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *