AnnonseSmarte produkterTester

Vi tester Namron Z-Wave Multisensor

Jeg har i årevis lett etter en multisensor som passer inn i en 55 mm standardramme. Endelig har min bønn blitt hørt, og svaret ble Namron Multisensor.

Du har kanskje hørt om SAF – Spouse Acceptance Factor. En litt ubestemmelig måleenhet for når begeret renner over for våre bedre halvdeler som ikke deler entusiasmen for å være prøvekaniner for ny teknologi. Det gjelder å vite hvor grensa går, og hvor man skal stoppe. Det som har utfordret SAF mest i vår husstand er hvite plastdingser plassert i hele huset for å måle alt fra åpne dører, bevegelse og temperatur. Ja, jeg tror det hele toppet seg da jeg insisterte på å styre det meste med Aqara Cube.

Da vi kjøpte hus bestemte jeg meg for å gjøre det ordentlig. Det innebar i praksis at brytere skal se ut som brytere, og at smarthuset skal ligge litt under overflaten. Blant annet bestemte jeg meg raskt for at det aller meste skulle passe inn i ELKO-rammene som allerede er på veggen. Jeg har gjort 15 dimmere smarte med Namron Zigbee LED Dimmer, og supplert med Senic-brytere. Ja, koden jeg ikke ennå hadde knekt var sensorikk.

Jeg har forsket på å gjenbruke takbokser eller bore hull i taket til innfellingsbraketter for eksempelvis Fibaro Multisensor eller Aeotec Multisensor. Men det viste seg å være inngripende affærer dersom jeg skulle ønske å bytte de ut.

For meg ble Namron Multisensor den beste løsningen. Noen steder hadde jeg ledige hull i eksisterende 55 mm-rammer på veggen, og noen steder har jeg kjøpt nye rammer med et ekstra hull. Sensoren bygger nemlig ikke innover i boksen, og kan festes i et ekstra hull i en ramme rett på veggen. Dersom du ønsker å fjerne sensoren senere kan du enkelt og greit bytte tilbake til den gamle rammen.

Fire sensorer i en

Sensoren drives av 2 AAA-batterier, og bruker Z-Wave. Jeg vet ikke enda hvor lang batteritiden er, men Z-Wave er i utgangspunktet nokså strømgjerrig. Det er enkelt å bytte batterier – bare napp ut sensoren fra veggrammen og åpne dekselet på baksiden. Sensoren er kompatibel med både Homey, Futurehome og Fibaro.

Det unike med sensoren er formfaktoren som gjør at den enten kan festes i standardrammer ved hjelp av medfølgende skruer eller tape. Du kan imidlertid plassere den der du ønsker, om det er på et bord eller i en bokhylle. Den er flat under, og står helt fint, og kan slik posisjoneres.

Multisensoren har fire sensorer: bevegelse, dagslys, temperatur og fuktighet. Så langt jeg kan se har verdiene vært nokså nøyaktige og pålitelige. Jeg bruker denne til bevegelsesstyrte lys i fem rom, og den reagerer umiddelbart. En fordel med veggmontering er at den måler temperaturen i den samme høyden vi gjerne befinner oss i rommet, noe som ikke er tilfelle ved for eksempel takmontering. Avhengig av hvor lysbryterne dine er, kan det være at sensoren peker i en mer naturlig retning for å fange opp bevegelse i rommet.

Enkel paring og oppsett

Oppsettet i Z-Wave gikk knirkefritt i Homey-appen. Det er naturligvis en fordel om du har noen flere Z-Wave-enheter i huset ditt. Ettersom disse går på batteri, fungerer de ikke som rutere for hverandre, og er avhengige av for eksempel termostater eller smartplugger for å videreføre signalet.

Ettersom enheten går på batteri, opererer de som mange andre sensorer ved å sende oppdatert temperatur når endringen blir stor nok. Det betyr at du ikke vil få en like hyppig rapportering som du vil få om du kobler en Aeotec Multisensor til strøm, eller med værstasjonen til Netatmo. Likevel er rapporteringen stabil, og du kan helt fint bruke sensordata til for eksempel varmestyring (tips: dersom du ønsker å bruke sensoren til varmestyring i Homey, kan du opprette en virtuell termostat i appen VThermo – her kan du velge hvilken sensor som skal styre hvilken varmekilde, og igjen bruke denne for eksempel i Sparegris-appen).

At enheten går på batteri betyr også at du slipper å bruke elektriker til installasjonen. Dette fikser du selv, og du har selv lov til å bytte rammene rundt lysbryterne dine, og endre til en ramme med et ekstra hull. Det gjør det raskt og enkelt å installere.

Løsningen på et langvarig problem

For meg ble denne sensoren løsningen på en hodepine jeg har hatt siden jeg kjøpte hus. Hvor kan jeg plassere en sensor mest mulig anonymt i rommet, med minst mulig inngripen? Svaret ble rett under lysbryteren. Det er en klar fordel, men tenk også på hvor lysbryterne dine er. Du bør tenke over at temperaturen kan fluktuere en del dersom du plasserer denne ved lysbryterne ved inngangsdøren (eller kanskje du til og med kan bruke den dataen til en automasjon?). Jeg skulle kanskje også sett at den stakk noen millimeter kortere ut fra veggen, men det er prisen man må betale for muligheten til å plassere denne på veggen uten veggboks i bakkant.

Namron er Elektroimportørens eget merke. Derfor finner du Namron Z-Wave Multisensor kun hos Elektroimportøren, til en prislapp på 499,- (medlemspris 449,-).

One thought on “Vi tester Namron Z-Wave Multisensor

  • Ref. Senic-bryterne som nevnes her. Parres de direkte mot Namron dimmere/piller eller tar de veien om Homey via Hue-appen? Gikk all-in med Senic, Namron-piller og Homey Pro men ser at batteriløse «Friends of Hue»-brytere (med sin Zigbee Green Power-profil) er noe uvennlig mot den offisielle Philips Hue-appen og den mer uoffisielle «Phillips Hue, without the bridge».

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *