NFC i smarthuset – slik gjør du det
NFC blir ofte oversett i smarthussammenheng, men har flere fordeler: de er små, billige og har ubegrenset potensiale. Her får du en innføring i konseptet, og hvordan du kan bruke NFC i ditt eget smarthus.
Innlegget inneholder annonselenker.
NFC står for Near Field Communication, og som det ligger i ordet handler det om kommunikasjon over svært korte avstander. Når du betaler på kortterminal med mobilen, for eksempel med Apple Pay, er det NFC-chipen i telefonen som kommuniserer med terminalen. En av fordelene med NFC-brikker er at de er svært små og tynne. De kan for eksempel bygges inn i for eksempel kollektivkort eller adgangskort. Det er ikke nok å gå ombord i bussen, eller nærme seg en låst dør – du må holde kortet inntil noen centimeter fra leseren.
En annen fordel er at en NFC-brikke ikke trenger strøm. Det vil si, du trenger en aktiv leser som sender nok induktiv strøm gjennom antennen til at den kan lese av innholdet på brikken. En betalingsterminal eller mobiltelefon har en aktiv leser, mens en NFC-tagg eller et adgangskort har en passiv brikke.
I kollektivkortet eller adgangsbrikken er innholdet på brikken låst. Du vil selvfølgelig ikke at noen skal skanne og kopiere betalingskortet eller adgangskortet ditt. Du får derimot kjøpt blanke brikker som du selv kan skrive opptil 1kb med innhold på (for eksempel disse fra Kjell & Company). Det kan for eksempel være en lenke til en nettside, eller en kode som brukes av en spesiell app.
Som du sikkert har skjønt finnes brikkene i mange ulike formfaktorer. De minste er 2,5 centimeter store klistremerker som kan festes hvor som helst, enten det er under kjøkkenbenken, på kjøleskapsdøren, i bilen eller på barnevogna. Du får også kjøpt skrivbare adgangsbrikker som passer fint på et nøkkelknippe. En tredje vanlig formfaktor er kredittkortstørrelse, som passer fint i lommeboka.
Så til det store spørsmålet: Hvordan kan jeg bruke NFC i smarthuset?
Lås opp ytterdøren med NFC
Flere smartlåser (for eksempel Yale Doorman L3 All Inclusive, som jeg selv har hjemme) støtter flere måter å låse opp døra. Å bruke appen hver gang tar tross alt lenger tid enn å dra opp en nøkkel. Det aller raskeste hjemme hos oss er å ha en NFC-brikke på nøkkelknippet som jeg holder opp mot låsen, så låser den seg opp på sekundet.
Et triks vi har benyttet oss av hjemme er å registrere flere brikker mot låsen, som henger i nøkkelskapet. Hver lås kan ha ti registrerte brikker. Dersom familie eller gjester trenger tilgang til hjemmet, får de låne en NFC-brikke. Dersom denne kommer bort kan den enkelt deaktiveres i Yale-appen. Med en gammeldags ekstranøkkel må du skifte lås dersom nøkkelen kommer bort. En NFC-brikke kan også enkelt gjemmes på et skjult sted som barna eller nærmeste familie kjenner til, dersom deres egen kommer bort, eller de glemmer koden sin.
Et annet tips er at hver brikke kan brukes på opptil seks låser. Du kan for eksempel bruke samme brikken til ytterdør, bakdør og på hytta. Du kan attpåtil oppfordre svigers til å oppgradere til smartlås slik at du kan bruke din egen brikke også hjemme hos dem.
Dersom du har en Yale Classic, kan du kjøpe denne brikken. Dersom du har en Yale L3 kan du kjøpe denne brikken.
Lås opp elbilladeren med NFC-brikke
Med elbilladeren Easee kan du registrere en NFC-brikke for å aktivere lading. Til dette kan du for eksempel bruke disse brikkene i nøkkelringformat. Slik kan du unngå at uvedkommende bruker elbilladeren din, og gjøre det enkelt for både familie og gjester å starte lading uten å ha tilgang til appen. Brikken registreres enkelt i Easee-appen, og du aktiverer laderen ved å holde brikken inntil.
Aktiver alarm eller starte nedtelling
De fleste nyere mobiltelefoner støtter NFC. Dersom mobilen din støtter Apple Pay eller Google Pay kan du være sikker på at telefonen har innebygd NFC-brikke. Telefonen har også ofte et N-ikon på baksiden som indikerer hvor på telefonen brikken sitter. Ved å holde en NFC-brikke inntil mobiltelefonen din kan du starte snarveier og automasjoner. I dette tilfellet er telefonen den aktive leseren. Her lagrer du ikke noe informasjon på selve brikken, men telefonen utløser noen bestemte handlinger når en bestemt brikke skannes. De fungerer dermed ikke uavhengig av hvilken mobil som skanner brikken, da handlingene ligger lagret i selve telefonen.
Her er det store muligheter. Du kan for eksempel feste et NFC-klistremerke på nattbordet for å aktivere alarmen neste dag. Du kan også feste et klistremerke på kjøkkenbenken for å starte en nedtelling for å huske maten i ovnen. På iPhone settes dette opp i Snarveier-appen (som forøvrig har mange flere muligheter). Du velger bare NFC som utløser, og skanner brikken du vil bruke. Deretter kan du velge alle handlinger, enten å åpne en app, sette en alarm eller starte en nedtelling. Mange apper har egne funksjoner, og du kan også bruke Snarveier-appen til å utløse automasjoner i Homey eller Home Assistant.
Denne metoden er også svært trygg: du kan for eksempel feste en NFC-brikke utenfor garasjen for å åpne garasjeporten. Brikken har kun en funksjon dersom det er din mobil som skanner brikken, og brikken har ingen verdi for uvedkommende. Ja, teoretisk sett (med vekt på teoretisk) kan du klistre en brikke i busskuret for å sende tekstmelding til familien om at du er på vei hjem, på toppen av en fjelltopp for å automatisere tidtaking eller på kaffemaskinen på jobb for å måle eget inntak.
Skal du pusse opp? Et tips er å tenke NFC i oppussingsarbeidet. Brikkene koster omtrent ingenting, og åpner for muligheter for noen nyttige «easter eggs» i hjemmet. Selv har jeg installert små NFC-klistremerker bak alle Elko-rammer i hele huset. Det betyr at jeg kan holde telefonen opp til en hvilken som helst lysbryter, og utløse en personlig automasjon. På kjøkkenet har jeg aktivert en personlig talemelding gjennom Google Text-to-Speech som gir informasjon om kollektivtransport, postlevering og renovasjon, som utløses ved å holde telefonen til lysbryteren. Du kan også lagre en personlig lysscene.
En siste mulighet er å lagre en valgfri lenke til brikken. Kanskje har du et eget notat med informasjon om hvordan bryteren er konfigurert (tips: det bør du ha)? Ved å holde telefonen opp til brikken kan du få tilgang til et egendefinert dashbord eller dokumentasjon om smarthuskonfigurasjonen i rommet du står i.
Starte automasjoner
Som du sikkert har skjønt gir NFC store muligheter for smarthuset, og det er derfor ikke rart at protokollen støttes av mange smarthussystemer. Som nevnt kan du ved hjelp av Snarveier-appen på iPhone, eller appen Tasker på Android, starte automasjoner ved skanning av NFC-tagger med mobilen. I tillegg til dette kan mange systemer skrive egne tagger. Dette løses på litt forskjellige måter avhengig av hvilket økosystem du har valgt.
I Homey kan du installere appen NFC Tools. Selve kula har innebygd NFC-leser, og i innstillingene for appen kan du registrere en brikke ved å legge den mot kula. Senere kan du opprette flyter som kan utløse forskjellige automasjoner, for eksempel stille inn moduser for hjemme og borte. Dette kan være svært nyttig dersom du har Homey sentralt plassert i hjemmet, for eksempel i stua eller inngangspartiet. Her er Homey den aktive kortleseren, og du kan holde brikken mot kula for å utløse flyter. Dette kommer i tillegg til å aktivere flyter fra mobiltelefonen, der sistnevnte blir den aktive leseren.
Home Assistant er i utgangspunktet bare programvare, så her trenger du en ekstern leser. Fordelen er at denne kan være relativt minimalistisk, operere over WiFi, og dermed plasseres hvor som helst. Du kan for eksempel kjøpe (eller bygge selv) en NFC Tag Reader.
Switchbot støtter også NFC direkte i appen, i kombinasjon med deres egen Switchbot Tag. Her kan du aktivere brytere og gardiner ved hjelp av berøring.
Homey, Futurehome og Home Assistant støtter som et minimum automasjoner gjennom Snarveier-appen (Shortcuts) i iOS. I tillegg har flere systemer enten maskinvare for lesing av brikker, eller en app som kan kobles til telefonens NFC-brikke. Noen systemer som ikke har støtte for NFC kan lures til dette ved å sende en såkalt webhook fra en snarvei på telefonen, som i sin tur er utløst av en NFC-brikke.
Lurer du på hvilken smarthus-system du bør velge, bør du lese vår oversikt.
Slik kommer du i gang med NFC
Det er utrolig enkelt å komme i gang. Du kan enkelt konfigurere brikkene med alle moderne mobiler, og det er enkelt å få ting til å skje. For å komme i gang anbefaler jeg å kjøpe noen enkle klistremerker, og begynne med noen enkle automasjoner. Klistremerkene kan overskrives med ny informasjon, men det er naturlig nok ikke så enkelt å flytte dem. Du får også brikker til nøkkelknippet og lommeboken, som kan være praktisk dersom du alltid har med deg disse.
Har du brukt NFC i smarthuset? Hvordan?