Smarte produkterTester

Aqara Roller Shade E1 (Test)

Jeg bor i et hjem med snorer, og i et marked der motorisert solskjerming starter på et femsifret beløp, ønskes Aqara Roller Shade E1 hjertelig velkommen.

Denne snedige motoren gjør dine eksisterende rullegardiner eller lameller med snorer og kjeder mye smartere. Selve installasjonen tar i underkant av et minutt, og konfigurasjonen likeså. Enheten får du blant annet hos Kjell & Company for 629 kroner. Her har den en gjennomsnittlig kunderangering på 4,3 av 5.

Konseptet er egentlig latterlig enkelt: du pakker ut motoren fra boksen, hekter snora på et av de medfølgende tannhjulene, og setter på dekselet. Det følger med skruer slik at den kan festes ordentlig til karmen, men det følger også med en 3M-tape som passer perfekt til baksiden. Jeg har brukt denne, og det har fungert fint til nå, og det framstår som at enheten sitter godt fast og snora holder seg så langt stram.

Enheten markedsføres i hovedsak for bruk med kulekjeder, men jeg har brukt enheten med en helt vanlig snor til en temmelig tung lamellskinne på 4 meter. Selv om jeg var spent på hvordan det skulle gå, har den håndtert dette helt utmerket. Det er dermed ingen grunn til å tro at det ikke skal gå fint med en vanlig rullegardin også.

Bra kvalitet til bra pris

Til den nette sum av 629 kroner får du en dings med nokså bra byggekvalitet. Denne kombinasjonen av pris og kvalitet er noe Aqara har fått bra til. Motoren går i tillegg på et innebygd batteri, som kan lades med medfølgende USB-C-kabel. Ifølge produsenten skal batteritiden være omtrent to måneder for en vanlig rullegardin som åpnes og lukkes daglig. Min erfaring med en mye tyngre og lengre lamellskinne er at det ikke er tilfelle. Etter min erfaring er resultatet tilsvarende nærmere to uker, og for min del er det mest aktuelt å koble enheten permanent til strøm.

Dersom du skal bruke motoren til en rullegardin i vinduskarmen vil enheten kanskje framstå noe stor og bulkete. I mine vinduer som går fra gulv til tak, merkes den derimot knapt, og havner bak en lamell likevel. Til vanlige rullegardiner har jeg personlig gått for et noe dyrere alternativ, Jysk sin Huglo rullegardin, eller IKEA sin Fyrtur.

Gode integrasjonsmuligheter med smarthub

Du trenger en eller annen smarthub for å koble til Zigbee-enheten. Du kan lese mer om de ulike smartprotokollene her, og se vår vurdering av de ulike smarthussystemene her. Du kan enten bruke en av Aqara sine egne huber, eller bruke en annen smarthub som støtter Aqara-enheter. Blant annet Homey og Home Assistant med Conbee kan styre denne. Dersom du vil bruke en Aqara Hub har du flere å velge mellom.

Med M2-huben til Aqara kan du styre enheter ved hjelp av Zigbee og IR, og kan integrere mot blant annet Homekit og Google Assistant. Du kan også velge Aqara G3, som også fungerer som sikkerhetskamera, men er noe dyrere. Dersom du ser etter det billigste alternativet for å få et zigbee-nettverk er Aqara Hub E1 et godt alternativ.

Så hvordan fungerer den?

Som nevnt har jeg brukt denne motoren til en litt tyngre last enn den markedsføres mot. Jeg har koblet den til en fire meter lang lamellskinne, og ettersom jeg har en vanlig snor uten kjede, forventet jeg at den kom til å stå og spinne. Den frykten måtte jeg bite i meg, og den tar med seg hele lamellrekken uten å spinne en eneste gang.

Motoren kan stilles på i tre hastigheter i Zigbee-huben. Den raskeste hastigheten har det samme støynivået som du kan forvente fra andre motoriserte rullegardiner. Jeg har stilt inn på laveste hastighet, både fordi lamellene flytter seg uten at man legger spesielt merke til det, men også fordi lydnivået er vesentlig lavere. Dersom du står og venter på å få åpne et vindu eller en dør etter å ha åpnet gardinen, så er kanskje motoren i tregeste laget.

Jeg har testet motoren i flere uker både på batteri og fast strømforsyning, og den har vært nokså stabil og responsiv. Jeg har opplevd noen ganger, også med kontinuerlig strømforsyning, at motoren ikke har respondert på zigbee-kommandoer. Det vil si at solskjermingen tidvis ikke har åpnet seg etter solen har forsvunnet, og vice versa. Det har vært et irritasjonsmoment noen ganger, og jeg har måttet gått bort til motoren og trykket på åpne- og lukkeknappen et knippe ganger. Det kan se ut som Aqara-appen ikke har godt av at Homey restartes daglig, men foreløpig har jeg ikke funnet noe konkret mønster for når det fungerer og ikke.

Hva er alternativene?

Aqara Roller Shade E1 er en nokså ny enhet, og inntil nylig har det ikke vært mange realistiske alternativer på markedet. Dersom du har tunge persienner og trenger en sterk motor er Soma Smart Shades et godt alternativ, og den har også en noe mindre formfaktor. Her følger det også med et solcellepanel som i noen grad kan redusere ladebehovet. Soma kobles til gjennom Bluetooth, og har derfor en del lavere rekkevidde enn Zigbee-alternativet. Ved hjelp av Soma Connect kan du styre enheten ved hjelp av IFTTT, Home Assistant, Google Home, Alexa eller SmartThings. Soma Smart Shades kjøpes direkte fra produsenten og vil sette deg tilbake ca 1500 kroner.

Det billigste alternativet er Cleverio Smart gardinkontroll, som fås til 399 (nå på kampanje hos Kjell.com). Denne bruker WiFi, og du trenger derfor ikke en egen smarthub til å styre denne. Også her kan du dermed få talestyring via Google Home eller Alexa. Cleverio-alternativet har ikke innebygd batteri, og må dermed kobles til en stikkontakt i nærheten. Dersom du skal styre lameller der snoren går helt til gulvet er det ofte enklere å finne en stikkontakt, men dersom du skal styre en vanlig rullegardin kan det se noe rotete ut med ledning fra vinduskarmen. Enheten er skybasert og styres ved hjelp av Smart Life-appen, der du også kan legge andre Tuya-baserte smartenheter.

Aqara Roller Shade E1 legger seg derfor elegant i prissjiktet midt mellom de to. Aqara trumfer på to viktige aspekter: Soma skårer dårlig på rekkevidde, og er avhengig av en proprietær hub for å kompensere for dette. Cleverio er skybasert og baserer seg på Tuya, som både tidvis kan ha temperament, og i tillegg er kjent for å sende noe telemetri til utlandet. Aqara drar nytte av eksisterende Zigbee-nett dersom du har dette, men krever selvsagt at du har en smarthub fra før (som igjen er en stor investering. Se vår test av de beste smarthussystemene her).

Et alternativ til en gardinstyring er selvsagt en smart rullegardin eller lamellskinne, men disse kan være relativt kostbare. De rimeligere alternativene her er Jysk sin Huglo rullegardin, eller IKEA sin Fyrtur. Rent økonomisk kan Aqaras løsning regne seg hjem. En gammeldags rullegardin med kjede koster 250 kroner, og kanskje har du allerede en fra før. Da er dette en av de rimeligste måtene å gå til anskaffelse av smart solskjerming, så lenge du har en Zigbee-hub fra før.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *