AnnonseInspirasjonSmarte produkter

Slik kan du selv skape et smartere hjem

Med stadig økende kostnader i samfunnet er «gjør det selv» i vinden. Vi har samlet en oversikt over de smarte enhetene du kan kjøpe i dag og selv gjøre huset smart, helt lovlig og uten elektriker.

I denne oversikten gir vi deg inspirasjon til smarte enheter som fungerer med de mest populære smarthubene akkurat nå. Alle produktene kan du lovlig installere selv, uten elektriker eller andre fagpersoner. De mest populære protokollene akkurat nå er Wi-Fi, Zigbee og Z-Wave. Med en av disse får du stabile produkter og et forutsigbart smarthjem. Vi har sett på kategoriene smarthub, lysstyring, varmestyring og sikkerhet.

Smarthub

Det hele starter med en smarthub. Dette er hjernen i smarthuset ditt, og gjør at ulike enheter kan kommunisere sammen. I sin enkleste form betyr dette at data fra en sensor kan slå av og på en lampe. Noen smarthuber er låst til en leverandør, og noen smarthuber kobler sammen enheter fra ulike leverandører.

I Norge er de mest populære smarthubene på markedet Homey og Futurehome. Med en av disse har du et svært godt utgangspunkt for å koble på smarte enheter fra ulike produsenter. Vi har satt sammen en sammenligning av de beste smarthubene akkurat nå, som du kan lese her.

Lysstyring

Lysstyring er det mest populære stedet å begynne hvis du vil gjøre huset litt mer smart. Du kan koble på en bevegelsessensor slik at lyset på badet eller vaskerommet er avskrudd når du ikke er der. Slik kan du spare strøm og gjøre hverdagen litt enklere. Du kan også stille inn ulik lysstyrke for dag og natt, slik at du ikke våkner ordentlig dersom du må inn på badet om natten, være seg et dobesøk eller bleieskift.

Den enkleste måten å komme i gang med lysstyring er IKEA Trådfri eller Philips Hue. Pærene kan kobles direkte til Homey eller Futurehome ved hjelp av Zigbee, eller gå via huben til IKEA eller Philips. Her finner du pærer til alle vanlige sokler, og du kan dermed bytte ut pærene i lamper du har fra før.

Pærene fra Philips Hue er noe dyrere enn IKEA sine, men våre erfaringer er at de også har bedre fargenøyaktighet, sterkere lysstyrke og er mer stabile når de brukes mot andre smarthuber. Dersom du er interessert i å komme i gang får du for eksempel et enkelt startsett fra Philips Hue som inkluderer hub og flere pærer.

En annen rask måte til smart belysning er smarte LED-lister, som enkelt festes ved hjelp av klebende bakside under kjøkkenbenken, under sengen, bak skrivepulten eller i taket. Disse gir god nok belysning til å erstatte andre lamper, og kobles enkelt til en vanlig stikkontakt. Det finnes mange typer av ulik kvalitet, men for vår del liker vi godt LED-strips fra Philips Hue.

Smart varmestyring

I dag får du kjøpt mange panelovner med integrert smartstyring. De mest populære er kanskje varmeovner fra Mill med integrert Wi-Fi. Til disse trenger du ingen smarthub, men du kan selvsagt integrere dem mot smarthuben dersom du får en slik senere. Mill-varmeovner støttes både av Homey og Futurehome.

Et nytt tilskudd i denne kategorien er Namron Zigbee panelovner. Disse har nøytral utforming, og må kobles til en smarthub for å aktivere smartfunksjoner. Her kan du blant annet stille inn tidsstyring, og du får en praktisk «Åpent vindu»-modus, som gjør at ovnen skrus av dersom du sprenglufter.

Dersom du ikke ønsker å bytte ut panelovnen du har fra før, kan du sette en smartplugg mellom varmeovnen og stikkontakten. Da vil pluggen skru av og på ovnen ved behov. Du kan teknisk sett bruke alle smartplugger på markedet (se vår test av ulike smartplugger), men for oppvarming er kanskje Mill WiFi Socket best egnet. Den har integrert temperatursensor slik at den «dumme» panelovnen din hele tiden styrer mot riktig temperatur. Her kan du selvsagt koble til den varmeovnen du vil, det trenger ikke å være en panelovn.

Mange har installert varmepumpe hjemme, og mange av disse er ikke smarte. Det kan være en stor investering å gå til innkjøp av ny varmepumpe, og kanskje ikke verdt det bare for å gjøre den smart. Fortvil ikke, ved hjelp av Sensibo Air eller Sensibo Sky kan du enkelt styre «dumme» varmepumper ved hjelp av en app. Denne etterligner fjernkontrollen til varmepumpa, og sender signaler for å justere temperatur. Den har en del smarte funksjoner, og det følger med en sensor som gjør at du kan måle temperaturen et annet sted i rommet for å gi best mulig temperatur der du befinner deg. Sensibo kan enkelt kobles til og automatiseres ved hjelp av både Homey og Futurehome, men du kan også bruke den uten smarthub ved hjelp av Sensibo sin smarte app.

For å få til ordentlig smart styring ønsker du kanskje noen smarte sensorer, og da kan vi anbefale Netatmo værstasjon. Denne kobles til Wi-Fi, og kan brukes uten smarthub, men du kan også koble den til alle smarthuber for å lage automasjoner. I startpakken følger det med en innedel som rapporterer CO2 i lufta i tillegg til temperatur og luftfuktighet. I tillegg følger det med en utedel som du kan plassere utendørs, og få varsler dersom det er minusgrader.

Sikkerhet og varsling

En viktig komponent ved et smart hus er at du skal føle deg trygg. Ved hjelp av ulike sensorer og smarte enheter kan du føle deg trygg på at du får beskjed dersom det oppstår en uheldig situasjon hjemme. Du kan også føle deg trygg på at hverken du eller dine nærmeste låser seg ute når det passer som dårligst.

Pleier noen i husstanden å miste nøklene sine? Den tiden er forbi med smartlåsen Yale Doorman L3. Ved hjelp av Wi-Fi-tilkobling kan du låse opp døren fra hvor som helst i verden ved hjelp av Yale-appen. Låsen kan du installere selv, og den er også forsikringsgodkjent i Norge. Dersom noen i husstanden ikke ønsker å bruke appen, eller hvis internett ikke er tilgjengelig, kan du tildele sekssifrede tilgangskoder til den du ønsker, enten det er barna, en tante eller en håndverker. Appen har også en integrert ringeklokke.

Dersom du har installert en smarthub som Homey eller Futurehome kan du installere sensorer på dører og vinduer, som for eksempel Sensative Strips. Disse er omtrent usynlige, og varsler dersom dører eller vinduer er åpne. Dette kan du bruke som en enkel skallsikring for å sørge for at uvedkommende ikke kommer seg inn i hjemmet ditt om natten.

Dersom uhellet er ute er det viktig at du får beskjed, spesielt dersom du ikke er hjemme. Aqara Water Leak Sensor kommuniserer med smarthuben din ved hjelp av Zigbee, og aktiveres ved kontakt med vann. Denne går på batteri og kommuniserer trådløst, så du kan enkelt plassere denne under oppvaskmaskinen, bak vaskemaskinen eller under kjøkkenvasken for å varsle dersom det kommer vann til steder det ikke skal være.

Det samme gjelder ved brann. Dersom naboen ikke hører brannvarsleren din vil det ta lang tid før noen merker at huset brenner. Ved hjelp av en smart brannvarsler vil du få tidlig varsel ved røykutvikling, slik at du kan varsle både naboen og brannvesenet. Futurehome brannvarsler har både optisk og termisk sensor, i tillegg til talevarsling. Denne går på batteri, og monteres enkelt selv.

Dersom du ønsker å ha oversikten over hjemmet er en smart ringeklokke tingen. Disse kan gå på batteri, og du kan enkelt skru den opp ved inngangsdøren din. Disse kommuniserer ofte ved hjelp av Wi-Fi, så du trenger trådløs dekning utenfor ytterveggen din. Her kan for eksempel Ring Video Doorbell 3 være en god kandidat, med bevegelsessensor og toveiskommunikasjon. I appen har du mange muligheter for å finjustere innstillinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *