AnnonseNyheterSmartsystemer

Homey Bridge – den lille huben gjør nesten alt

Homey Bridge er endelig tilgjengelig på det norske markedet. Lillebroren til Homey Pro kan gjøre mye, men kommer til kort på noen viktige punkter.

Athom, det nederlandske selskapet bak Homey, lanserer to produkter i år. Homey Pro, som sendes ut til de som har forhåndsbestilt i disse dager (les mer her), og Homey Bridge, en rimelig lillebror som for mange trolig fikser biffen.

Mens Homey Pro er den fullspekkede hubben med kraftig prosessor et velutviklet appbibliotek, kan Bridge bedre beskrives som en slags antenne, som er avhengig av skyen for prosessorkraft. Det gjør selvsagt at du er avhengig av tilkobling til internett for å både styre og automatisere enheter i hjemmet. Men, har ikke de fleste egentlig nokså stabilt internett i 2023?

Flere likheter med Homey Pro

Homey Bridge deler mange av funksjonene til storebroren. Du kan styre smarte enheter på tvers av leverandør og protokoll, og integrere mot taleassistenter som Google Home, Siri og Alexa. Du kan opprette flows, eller automasjoner, på samme måte som i Homey Pro, ved hjelp av det enkle, intuitive grensesnittet i mobilappen.

Du har støtte for de mest populære protokollene, som Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth, 433 MHz og IR. Du bruker den samme mobilappen, og har tilgang til stort sett de samme integrasjonene.

Hvor kommer Homey Bridge til kort?

En av fordelene med Homey har vært det store fellesskapet som har utviklet apper (for eksempel norskutviklede Sparegris). Appene kjører på Homey Pro og tar opp minne på enheten, noe du ikke vil ha mulighet til på Homey Bridge. Integrasjonene du kan bruke er dermed de som lar deg koble til nye enheter, og som ikke krever lokal prosessering. Det betyr også at du er avhengig av internettilkobling.

Ettersom du er avhengig av prosessering i skyen, blir du nok fort avhengig av skytjenesten Homey Premium. Dette er nok en mer bærekraftig forretningsmodell for Athom, og det er ikke uventet at de har gått i denne retningen. Du kan bruke opptil fem enheter gratis, og utover dette må du abonnere på Homey Premium. Denne koster 3 euro per måned, som tilsvarer ca 35 kroner.

Du kan faktisk bruke Homey-appen helt uten Homey Bridge, og integrere ulike skytjenester sammen. Det Homey Bridge lar deg gjøre er å koble til lokale fysiske enheter som ikke har egne skytjenester, som for eksempel Zigbee og Z-Wave.

Les også: Nye Homey Pro er endelig her

Homey Bridge som satellitt

Dersom du venter på Homey Pro 2023 er kanskje ikke Homey Bridge den verste investeringen likevel. Du vil nemlig kunne bruke Homey Bridge som en satelitt, eller signalforsterker, til Homey Pro. Da vil du ikke lenger ha de samme app-begrensningene, og spesielt dersom du har et stort hus, vil du trenge et robust nettverk til alle protokollene.

For Zigbee og Z-Wave betyr dette at Homey Bridge inngår i mesh-nettverket som en strømforsynt signalforsterker. For andre protokoller som 433 MHz og Bluetooth, som ikke er mesh-baserte, vil du kunne bestemme per enhet i Homey-appen hvilken enhet som skal formidle signalet. Dette er nokså unikt, og viktig for deg som har stort hus og ønsker å bruke slike enheter, enten det er billige utendørs 433 Mhz-brytere fra Cleverio eller Bluetooth-brytere fra Plejd.

Homey Bridge får du til 799 kr hos Kjell & Co, og er på lager nå. Homey Pro 2023 kan du forhåndsbestille hos Proshop eller Elektroimportøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *