LysstyringSmarte produkterTester

Den beste smartpluggen i 2023

Smarte plugger, eller fjernstrømbrytere, er ofte redningen når vi ønsker å gjøre en «dum» dings smart. Kanskje ønsker vi en ekstra forsikring om at kaffetrakteren er avskrudd, eller kanskje trenger ikke alle julelysene en egen app. Hvitevarer og panelovner med WiFi koster ofte mer enn de smaker, og da kan en enkel smartplugg være redningen.

Hva bør jeg tenke på?

Det er noen ting du bør tenke på før du velger smartplugg. For det første bør du sikre at den er kompatibel med smarthjemsystemet du bruker hjemme, slik at du ikke innsnevrer bruksområdet til pluggen fra start. For det andre bør du se til at pluggen bruker den samme protokollen som det øvrige systemet du har, for eksempel Zigbee, Z-Wave eller WiFi. Dette på grunn av at plugger som er koblet til strømnettet ofte fungerer som noder i et Mesh-nettverk, og dermed bidrar til at alle enhetene i hjemmet ditt får bedre dekning.

For det tredje bør du være oppmerksom på kapasiteten til pluggen. De fleste strømplugger tåler typisk strømtrekk opptil 2500W, som betyr at man gjerne kan bruke dem til panelovner eller belysning, men ikke til strømbrukere som varmtvannstank, vaskemaskin og tørketrommel. Konsekvensen av å bruke en plugg med for lav rangering er i beste fall slitasje og utslag av sikkerhetsmekanismene i pluggen, eller i verste fall brann.

For det fjerde bør du tenke sikkerhet. Selv om du er i din fulle rett til å plugge det du ønsker i veggen, bør du sørge for kvaliteten i produkter som skal kobles til strømnettet. For eksempel er det sterkt frarådet fra å bruke smartplugg på varmtvannstanken ettersom det er en stor strømforbruker over tid, som kan forårsake varmgang i støpselet og utgjøre en brannrisiko. Du bør også se til at produktene er CE-merket, og ikke kjøpe utstyr fra utlandet som ikke har blitt godkjent i Norge.

For det femte bør du gjøre en vurdering av funksjonalitet. Har du behov for at pluggen sender en bekreftelse tilbake til styringsenheten når pluggen er skrudd av eller på? Dette er nyttig for eksempel om du skal fjernstyre oppvarming på hytta, eller om du vil vite om kaffetrakteren virkelig er avskrudd rett før du tar av fra Gardermoen. Dersom du kun styrer lys i rom du er i, kan det være mer kostnadseffektivt med en enveisløsning. Noen plugger har også strømmåling, som kan være nyttig i automasjoner for å vite om en enhet er på, eller for å effektivisere strømforbruket i hjemmet. Disse koster ofte mer enn den enkleste typen.

Jeg har testet en rekke smartplugger over tid, og gjort en vurdering av hva jeg mener er gode kjøp, og hva du bør styre unna. I denne artikkelen får du oppsummeringen av hvordan jeg vurderer den enkelte ut fra disse kriteriene.

Det kvalitetssikre valget

Jeg har ingen grunn til å ikke anbefale Fibaro sin fjernstrømbryter, som er et solid og veltestet produkt gjennom flere år, også i norske hjem. Selv har jeg benyttet denne blant annet til oppvaskmaskin, som har hatt trekk under 2500W. Denne måler også strømforbruket, og har både en LED-indikator rundt kontakten, samt rapportering tilbake til en styringsenhet som for eksempel Homey, Futurehome eller Home Assistant med Aeotec Z Stick. Her har jeg satt opp automasjoner for å varsle for eksempel når oppvaskmaskinen er ferdig. Ettersom den bruker Z-Wave-protokollen betyr det også at du trenger en styringsenhet for å ta denne i bruk.

Du kan også plassere to av disse ved siden av hverandre i et stikk, som sier noe om den nette profilen. Det er mange innstillinger som kan stilles inn, blant annet terskelverdiene for LED-ringen og rapporteringsfrekvens. Denne er svært enkel å pare, og kanskje den enkleste enheten jeg har koblet til en smarthub, bare ved tre trykk på den fysiske knappen på enheten.

Du kan kjøpe Fibaro Wall Plug her

Det enkle er ofte det beste

For oss som er over gjennomsnittet nerdete kan dette virke litt enkelt, men hør meg ut: hvert år trekker jeg frem flere titalls meter med lyslenker som skal festes på alt fra juletrær til takrenner og girlandere. Da er det greit å beholde konfigurasjonen siden i fjor, så jeg slipper å sette opp alt på nytt. Det er det gjerne ikke rom for i desember. Samtidig er det litt for dyrt å kjøpe ti Fibaro-plugger som skal være fremme noen uker i året. Derfor har jeg en hel haug av Nexa smartplugger, ferdig konfigurert mot Homey, som er bare å plugge inn år etter år.

Denne trepakningen gir mye styring til en lav pris, og det følger attpåtil med en fjernkontroll. Du trenger ikke engang koble den til et smarthussystem – selv om dette er fullt mulig dersom det støtter 433 MHz-protokollen. Denne kan gjøres smart ved hjelp av Tellstick, eller for eksempel kobles til Homey for å brukes på tvers av andre protokoller.

For de som er nyinnvidde til smarthusverdenen, og ikke har blitt frelst enda, er slike plugger også en god start. Og det er den åpenbare løsningen for din mor som synes det er litt tungvint å bøye seg ned bak godstolen for å slå av leselampen. Nå har disse pluggene sine åpenbare svakheter, som for eksempel at de ikke er toveis. Det betyr at de ikke melder tilbake til sentralen at signalet er mottatt og eksekvert, som gjør at man ikke bør bruke de til kritiske installasjoner. De har heller ikke noen fancy funksjoner som strømmåling. Men til julelysene fungerer de utmerket – år etter år.

Kjøp Nexa Mini her

La det bli lys og varme

Er det en ting Philips Hue bør kunne så er det lysstyring. De har også en veggplugg som kan pares inn i økosystemet til Philips Hue, og her kan du også plugge inn andre ting enn lys, for eksempel en panelovn. Dersom du er langt inne i økosystemet til Philips Hue allerede, og ikke ønsker å gå til innkjøp av et mer omfattende smarthussystem, kan dette være en god løsning. Den bruker Zigbee-protokollen, som alle andre Philips Hue-enheter, og den bidrar derfor til å forbedre signalet for de andre enhetene i hjemmet ditt.

Du kan også bruke denne uten å ha en Philips Hue Bridge, ved hjelp av innebygd Bluetooth. Paringen er svært enkel, da du velger i Hue-appen om du ønsker å pare bryteren gjennom Philips Hue Bridge, eller koble til direkte med Bluetooth. Enheten har svært gode anmeldelser og er også stabil over tid, uten noe unødvendig utfall og tilkoblingsproblemer.

Kjøp Philips Hue Smart Plug her

Det lille ekstra

For de fleste bruksområder er 10 A, eller omtrent 2500W, nok. Men enkelte enheter har litt høyere topper enn dette, og da er det bra at noen plugger støtter 16 A, eller opptil 3680W. Apex smartplugg fra Eva har dette, og beholder samtidig en lav og elegant profil. Denne er sertifisert etter Zigbee 3.0-protokollen, og kan brukes for eksempel sammen med Homey eller Futurehome. Den har også strømmåler, så du kan måle effekten fra enheten du kobler til.

Det som skiller denne pluggen fra de andre er at den er designet og utviklet i Norge, og er dermed godt tilpasset «norske forhold». Den er også Nemko-sertifisert og har innebygd smeltesikring, som gjør den til et godt alternativ for deg som trenger en bryter med litt høyere toleranse enn de fleste.

Kjøp Eva Apex her

Nykommeren i stor vekst

Shelly er et amerikansk selskap som har vært i stor vekst, og plasserer seg i et lavere prissjikte enn for eksempel konkurrenten fra Fibaro, men med tilsvarende funksjonalitet som de beste på markedet. Dette gjelder både de innebygde modulene til Shelly, og til smartpluggen Shelly Plug S. Denne legger seg også på en maksgrense på 2500W, og skiller seg ut ved at den benytter WiFi. Det betyr at du ikke trenger en smarthub for å bruke den, ettersom den har innebygd webserver. Det gjør at du ikke er avhengig av skyen dersom du ønsker å koble den til en eksisterende smarthub. Rett og slett det beste av begge verdener. Homey har en egen app til Shelly-enheter, og Home Assistant vil oppdage disse enhetene på nettverket umiddelbart når de kobles til. Du bør ta stilling til hvorvidt du ønsker å benytte WiFi til alle IoT-enheter, ettersom det kan forurense det trådløse nettverket ditt. Ruteren din bør håndtere antallet enheter som skal kobles til på en god måte, og signalene kan også forurense 2,4 GHz-frekvensen (dette gjelder forsåvidt også Zigbee). En selvsagt ulempe er selvsagt at disse enhetene ikke danner et Mesh-nettverk, og du er avhengig av å ha god WiFi-dekning der pluggen skal plasseres. I de fleste hjem utgjør ikke disse ulempene noen vesentlig forskjell, og Shelly Plug S et kostnadseffektivt og fleksibelt alternativ både for nybegynneren og viderekomne.

Kjøp Shelly Plug S her

10 thoughts on “Den beste smartpluggen i 2023

 • Roy-Magne Mo

  Her har du utelate eit svært godt alternativ, Shelly plug S.

  Svar
  • Smarthusbloggen

   Takk, det har du helt rett i! Shelly har virkelig meldt seg på i det siste, og jeg har lagt til Plug S i artikkelen.

   Svar
  • Kan man bruke denne i Homekit?

   Svar
 • Jon van Deurs

  Hva med Mill Smartsocket3 på panelovner opp til 2300W. Denne har termostatfunksjon og gir gjennom Mill appen mulighet for å smarte på en enkel måte.

  Svar
  • Jeg kvittet meg med alle mill smart socket da de er for ustabile til at de er verdt å bruke i lengden

   Svar
   • Krapylet

    Ja, Mills er helt håpløst å koble opp. Støtte for eldre ting gir de også toltalt beng i. Så lykke til om et par år hvis du kjøper deg en plugg.

    Svar
 • Lars Bruksås

  finnes det noen smartplugger som gir en «alarm» tilbake til bruker hvis tilkoblet enhet plutselig feiler?

  Svar
  • Christian Bakken

   Hvis du bruker smartplugg med registrering av strømforbruk kan du f. eks i Homey sette opp en flyt som sender varsel når strømforbruket går under en bestemt verdi.

   Svar
 • Eva Apex plug kan også brukes til Eva Smarthjem (ser at det ikke nevnes i artikkelen), hvor man blant annet kan sette på automasjoner som at plugen skrur seg av når brannalarmen går. Eva Apex plug har også temperatursensor innebygd – til sikkerhetsformål.

  Til deg Lars Bruksås; Jeg jobber hos Eva. Med Eva smartplug kan du sette opp varslinger på plugen i Eva Smarthjem som at enheten (plugen) er offline, den skrur seg på og den skrur seg av. Hvis disse varslingsfunksjonene ikke dekker behovet ditt, så er jeg nygjerrig på å høre fra deg til hvilket formål du tenker å bruke en slik alarm til. Godt mulig at dette er noe som passer for flere enn deg og muligens relevant for oss i Eva Smarthjem å ta ut til markedet. send meg gjerne en mail på hei@evasmart.no.

  Svar
  • Kanskje innleggsforfatter kan oppdatere artikkelen til å inkludere Eva Apex og eventuelt andre 16A plugger som kan benyttes med de litt tyngre apparatene?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *