Den beste smarte sensoren i 2023
Et smart hjem er et hjem som skjønner hvordan du vil ha det, og innstiller seg deretter. For å klare det trenger vi data – mye av det. Derfor trenger vi sensorer plassert rundt omkring, som fanger opp omgivelsene, enten det er bevegelse, temperatur, luftfuktighet, eller for den saks skyld regn og vind. Her er våre favoritter.
Med multisensor slår du flere fluer i samme smekk
Sensorer er ikke akkurat sexy. Spør du partneren/samboeren din er de antakeligvis enige. Likevel er de en nødvendighet for å tegne et realistisk bilde av hjemmet ditt. Ideelt sett skal sensoren plasseres rett foran nesa di, for det er tross alt her måleverdien blir mest realistisk. Men å skru opp en haug bulkete dingser på veggen i øyehøyde må vi kanskje innrømme ikke er så iøynefallende. Ja, selv har jeg hatt disse stående rundt omkring.
Har du først fått tillatelse til å henge opp en sensor på veggen, vil du kanskje forsøke å stappe så mye teknologi inn i den som mulig. Vår ultimate favoritt er Aeotec Multisensor 6, som har innebygd seks forskjellige sensorer: bevegelse, temperatur, luftfuktighet, vibrasjon, UV og lys. Denne har ganske lite fotavtrykk, og har den unike fordelen at den valgfritt kan kobles til en USB-kabel for strøm, slik at du slipper å tenke på å skifte batterier. Denne bruker Z-Wave, og du må derfor ha en smart-hub for å koble denne til.
En annen kjent og solid spiller er Fibaro, som lenge har levert sin Fibaro bevegelsessensor med flere sensorer: bevegelse, temperatur, luftfuktighet, vibrasjon og lys. Denne bruker også Z-Wave, og har batterikapasitet på opptil to år. Disse enhetene sier også fra til smarthuben når de er tomme for batteri, dersom den har støtte for det.
Dersom du ikke har en avansert smart-hub (selv om du selvfølgelig bør ha det), har også Philips Hue sin egen sensor som dekker de fleste behov. Denne har vært dønn solid gjennom flere år, og jeg har fortsatt til gode å skifte batteriet. Her får du bevegelse, temperatur, luftfuktighet og lys. Etter min mening er dette de viktigste til de fleste rom, til en noe hyggeligere prislapp.
Tilstedeværelse
Tilstedeværelse er det aller siste på sensorfronten. Med ny mmWave-teknologi, som baserer seg på ultralyd, kan sensorer fange opp mye mindre bevegelser enn en tradisjonell infrarød bevegelsessensor. Det er ikke mange aktører som har kommet på banen enda, og den mest kjente er kanskje Aqara som akkurat har lansert sin Presence Sensor FP2. Med denne kan du styre automasjoner i hjemmet basert på om noen er tilstede i rommet. Du kan også se hvor i rommet de befinner seg, og til og med hvor mange personer som er i rommet. Der forgjengeren krevde en Zigbee-hub, bruker den nye sensoren WiFi, og glir rett inn i Apple Homekit, og du trenger derfor ikke Aqara sin hub. Du kan se vår test av denne her. Aqara FP2 er svært populær akkurat nå, så du bør sikre deg et eksemplar dersom du finner den på lager. Du får den f.eks. hos Proshop og Kjell & Company til 949,-, eller Computersalg og Elektroimportøren til 1099,-.
Temperatur og luftfuktighet
Selv om multisensoren har mange fordeler, er den selvsagt både dyrere, større, og har høyere strømforbruk. Det er ikke alltid nødvendig. Temperatur er for eksempel det viktigste datapunktet å ha i alle rom. Her finnes det mange alternativer, og det er ofte slik at de billigere variantene er mindre nøyaktige. Her kan du vurdere rom for rom hva du trenger. Det er ofte ekstremverdiene som er mest interessante å måle.
Dersom du ønsker en enkel temperaturmåling i hvert rom anbefaler jeg Aqara termometer og hygrometer. Denne gjør jobben, og tar enormt lite plass. Den bruker et klokkebatteri, og ettersom den bruker den strømgjerrige Zigbee-protokollen, varer batteriet omtrent ett år før det må skiftes. Denne sensoren har et svært lite fotavtrykk, og kan gjemmes bort mye enklere enn mange andre sensorer. Og ikke ser den så verst ut heller. Anmeldelsene på Kjell.com er positive, og både deres og mitt inntrykk etter å ha rullet ut denne hjemme, er at verdiene er nøyaktige. Verdiene kan brukes til å styre panelovner, varmepumper eller hva det måtte være.
Ønsker du en variant med skjerm? Aqara lager også en sensor som måler luftkvalitet, som blant annet er veldig relevant for allergikere. I tillegg måler den temperatur og luftfuktighet. Også denne kommuniserer ved hjelp av Zigbee. Dersom du ikke ønsker å punge ut for denne varianten, kan du også kjøpe Telldus sine sensorer, som for eksempel denne. Dersom du vil ha den stående på kjøkkenbenken til å også måle utetemperaturen, er denne et bedre alternativ. De er noe mer bulkete, men da er i hvert fall temperaturen synlig til enhver tid, i tillegg til å være tilgjengelig for automasjoner.
Åpne- og lukkesensor
En smart dørlås er et must i ethvert smart møblert hjem. Selv har jeg Yale Doorman L3, som kan gi beskjed dersom døren forblir åpen over lengre tid, og man kan forhindre at man fyrer for kråkene. I vår enebolig har vi intet mindre enn fire verandadører og to ytterdører, i tillegg til et titalls vinduer. Ofte passer ikke smartlåser i de smale låsekassene på verandadører, og vinduer krever en helt annen løsning. Da har åpne- og lukkesensorer, også kalt dørsensor, vindussensor, kontaktsensor eller magnetkontakt, vært løsningen. Disse klistres på innsiden av døren, gjerne skjult av gardiner og persienner, og rapporterer om de er i lukket eller åpen posisjon. Her finnes det stort spenn i pris og pålitelighet, men her er i hvert fall mine favoritter.
Også her har Aqara et produkt som leverer i grensesnittet mellom pris og kvalitet. Med sine 149 kroner er Aqara magnetsensor forsvarlig å rulle ut på de fleste vinduer og dører i hjemmet. I likhet med temperatursensoren til Aqara ser denne ganske bra ut, og det er bra, for det er ikke den minste i klassen. Den kommuniserer med Zigbee, og skal derfor være relativt strømgjerrig, men dette er selvfølgelig avhengig av hvor ofte vinduet eller døren åpnes, og signalet må sendes. Dersom du har alarmsystem fra Ring kan du gå litt opp i pris og få en løsning med tre års batterilevetid, som er tett integrert mot økosystemet til Ring.
Dersom du er på jakt etter den billigste løsningen, så er Telldus sine magnetkontakter på halv pris hos Kjell.com. Her får du en trepakning med sensorer og en bevegelsessensor til halv pris. Disse sender et på-signal når døren åpnes, og kan enten kobles direkte til en Telldus- eller Nexa-plugg for lav responstid, eller kobles til en smart-hub som Homey for logging og automatisering. Et par slike pakker og du får kanskje dekket opp alle vinduer og dører hjemme.
De klumpete kontaktene er kanskje vanskelig å forsvare på hver en vinduskarm hjemme – enten du prøver deg på sikkerhetsargumentet eller strømsparingsargumentet. Da har jeg løsningen, selv om det vil koste. med Sensative Stripes dør- og vindussensor. Disse måler bare 3 millimeter, og festes inne i dør- eller vinduskarmen, og viser dermed hverken på innsiden eller utsiden. Disse kommuniserer med Z-wave, og batteriet skal visst vare i opptil 10 år. Dette har vi naturligvis ikke fått bekreftet. Kanskje er dette kompromisset i stua, så får det heller vise en klump i hjørnet på loftet?
Smart brannvarsler
Hjemmeautomasjon er mye lek, men brannsikkerhet tuller vi ikke med. Det kan likevel være moro å oppdatere brannvarslerene, så lenge du samtidig sikrer at de fungerer som de skal når uhellet er ute. De aller fleste smarte røykvarslere fungerer primitivt og i serie, og sender et ekstra alarmsignal over Z-Wave dersom alarmen utløses. Pass på at varsleren fungerer selvstendig, og at du ikke er avhengig av strøm, automasjoner og internett for å ivareta sikkerheten hjemme.
Når det er sagt er det mye spennende på markedet. Her har jeg tatt utgangspunkt i modellene på batteri, da det er mest vanlig, men de fleste finnes med ledning som gjør at du slipper å skifte batteriet.
Nest Protect har høstet positive tilbakemeldinger, og fungerer godt opp mot Googles økosystem. Etter å ha vært i en overgangsfase på vei inn i Googles univers, har de nå funnet veien tilbake dit. En fiffig funksjon er den automatiske selvtesteren, som fanger opp sin egen alarmlyd med en innebygd mikrofon. Slik nærmer du deg en vedlikeholdsfri brannvarsling. I tillegg gir den et muntlig varsel før alarmen virkelig tar av, så du får et forvarsel til å stoppe den dersom det er falsk alarm. Den gir også en muntlig tilbakemelding på hvor det brenner dersom du har flere varslere – så du slipper å følge lukta for å finne kilden.
En annen morsom løsning er HeatIt Smoke Detector. Denne bruker Z-Wave, og kan innlemmes i smarthuben din. Den har integrert bevegelsessensor og temperatursensor, som betyr at du ikke trenger en separat sensor på veggen. Det betyr at du kan styre lys etter bevegelse i rommet, og varme etter temperatur.
Et billigere alternativ er Fibaro røykvarsler med Z-Wave. Heller ikke her går vi på kompromiss med brannsikkerheten, men den kan ikke seriekobles utenfor Z-Wave. Du bør derfor vurdere om huset ditt er for stort for den enkelte varsleren. Jeg ville ikke gjort meg avhengig av Z-Wave-alarmen for å bli varslet om brann. I seg selv har jeg gode erfaringer med dette produktet, selv om jeg enda ikke har fått satt den på prøve i en virkelig brann.
Lekkasjesensor
Enda en kategori av sensorer vi håper vi ikke får bruk for. Heldigvis er ikke disse spesielt dyre heller. Og kanskje finner du på et artig bruksområde? Disse uløses også på steder hvor det SKAL være vann, så kanskje kan du gi din utkårede en anledning til å himle med øynene når du aktivere dusj- og badekar-scenen.
Aqara topper listen igjen, av samme årsak som før. Med Aqara Water Leak sensor får du en økonomisk forsvarlig Zigbee-sensor som både ser grei ut og leverer varene. Merk at du bør ha et godt utbygd Zigbee-nettverk, slik at du er sikker på at du får varsel. Det blir naturlig nok noen fysiske signalhindringer når denne skal plasseres under kjøkkenbenken eller varmtvannstanken.
Neste skritt med vind og regn
Moroa trenger ikke stoppe der. Kanskje vil du ha din egen værstasjon? Med Netatmo Weather Station får du en inne- og utemodul som gir deg de viktigste måleverdiene, helt ned til støynivå og karbondioksid. Men visste du at du får kjøpt ekstrautstyr til denne?
Dersom du har markiser eller annen solskjerming, for eksempel fra Somfy, kan det være fornuftig å trekke disse inn når vinden trekker opp. Da kan du kjøpe et anemometer som måler vindstyrke og vindretning. Og kanskje har du et takvindu eller garasjeport som bør lukkes når det begynner å regne? Med regnsensoren fra Netatmo er du dekket opp.
Trenger du en egen sensor?
Dersom du har en varmepumpe med WiFi, vil denne sannsynligvis rapportere temperaturen selv. Da er det helt overflødig å ha en ekstern sensor i tillegg, så lenge den viser riktig temperatur. Dersom pumpa henger høyt mot taket eller lavt mot gulvet, langt fra der man sitter, kan det være formålstjenlig å styre varmepumpa etter en ekstern verdi. Her kommer for eksempel Sensibo til sin rett. Det fungerer på alle varmepumper, også de uten WiFi, og har en ekstern sensor som du kan sette på andre siden av rommet. Slik kan du justere temperaturen i forhold til der du sitter, heller enn oppi taket på gangen.
Dersom du skal kjøpe ny panelovn kan det være en fordel å kjøpe en som er smart. På denne måten vil den selv måle og rapportere temperaturen, og noen av de har også innebygd «Åpent vindu»-modus, som slår seg av dersom den oppdager et brått temperaturfall. Du kan for eksempel vurdere en Namron panelovn med Zigbee eller en Mill panelovn med WiFi.
Termostater har også innebygde sensorer som blir tilgjengelig i smarthuben. Eksempler på disse er HeatIt Z-TRM3 eller Namron Z-Wave.