Tester

Aqara FP2: Sensorrevolusjonen er her

Noe av det mest grunnleggende i smarthuset er å automatisere på tilstedeværelse i rommet. Likevel har det tatt så mange år å gjøre riktig. Nå har løsningen vi har ventet på kommet til Norge.

Aqara FP2 kan du i skrivende stund kjøpe her (annonselenker):

Det hele startet for snaut et par år siden, ved lanseringen av Aqara FP1, en sensor som lovet å spore hvorvidt noen er tilstede i rommet. Sensoren ble aldri offisielt lansert utenfor Asia, men var tilgjengelig på AliExpress (og det er den fortsatt) for de som hadde tålmodighet til det. Sensoren bruker såkalt mmWave, som bruker ultralyd til å måle bevegelser i stedet for infrarødt lys, slik vanlige PIR-sensorer gjør.

Lovnaden var at den skulle spore tilstedeværelse i rommet selv om vi ikke beveget oss. Det skulle være nok å puste. Denne var Zigbee-basert, og kunne derfor pares blant annet mot Home Assistant eller mot Aqaras egen hub.

Kort fortalt var FP1 en spennende nykommer, men forbedringspunktene var tydelige. For eksempel var den nokså tykk og fremtredende, og fungerte ikke som Zigbee-node selv om den måtte være tilkoblet strøm hele tiden. Under vår egen testing slet vi med treffsikkerheten på litt avstand, og i det hele tatt resultater som var konsistente. Sensoren kunne henge seg opp på at tilstedeværelse var registrert, og tidvis falle helt ut av Zigbee-nettverket. I tillegg var den ikke av det raskeste slaget til å identifisere bevegelse, så vi endte opp med å kombinere den med en PIR-sensor likevel. Vi testet to stykker med samme resultater, og flere har også rapportert dette på nettet.

Det var mye å si om forgjengeren bare for å kunne si: alle disse problemene er løst. Denne gangen er sensoren slankere og mer anonym, er WiFi-basert, og har i tillegg vist solide resultater under testing.

En skokk av nye, smarte funksjoner

En spennende funksjon sensoren kan vise til er sporing av flere personer. I motsetning til forgjengeren som bare kunne spore et signal i slengen, kan FP2 spore hele fem personer samtidig mens de beveger seg gjennom rommet (selv om de selv oppgir at det optimale antallet er tre personer).

Videre har det kommet inn en lyssensor. Dette er etterlengtet, ettersom denne sensoren forhåpentligvis skal erstatte vanlige bevegelsessensorer som ofte har dette innebygd. Du får også lyssensoren inn i HomeKit. Dette betyr at du kan kjøre automasjoner basert på kombinasjoner av antall personer i rommet og hvor lyst det er i rommet. Det er kult.

Selv om jeg ikke vil oppfordre til å bruke kinesiske smartdingser som helseteknologi, så har den faktisk innebygd falldetektor. Det vil si at den kan varsle dersom noen faller, såfremt sensoren er plassert i taket.

Om ikke det var nok får du muligheten til å tegne opp et kart over stua di med 320 forskjellige firkanter, der appen vil kunne vite nøyaktig hvilken sone du er i, i et tredimensjonalt rom. Hver sone, være seg sofaen, avishjørnet eller lekekroken, kan ha egne automasjoner, og eksponeres som en egen sensor i Homekit.

Homekit, Home Assistant og Aqara-appen

Dersom du vil få mest mulig ut av sensoren bør den settes opp i Aqara-appen. Du kan teknisk sett konfigurere den direkte i Homekit, men dette innebærer at du mister en del av de viktige funksjonene som sonesporing. Derfor bør du sette den opp i Aqara-appen og deretter legge den til i Homekit.

Dette betyr selvfølgelig at du må forholde deg til skytjenesten til Aqara, i motsetning til forgjengeren som var Zigbee-basert. Automasjoner satt opp i Aqara-appen er avhengige av internett for å fungere, men dersom du eksponerer den til Homekit eller Home Assistant i etterkant, vil automasjonene gå lokalt. For den ekstra nerdete kan du blokkere den fra ekstern internettilgang når konfigurasjonen er gjort, så er du sikker på at dataen din forblir lokal.

Frustrerende frem til det fungerer

Noe av frustrasjonen fra forgjengeren får vi med oss, som at det tar litt prøving og feiling før konfigurasjonen er der den skal være. Det er mer som beveger seg i hjemmet ditt enn du skulle tro. Du bør ekskludere soner med gardiner, lameller, vinduer, vegger der du får billykter, og mye mer. Du bør ekskludere kantene slik at du får en mer crisp sporing, og unngår spøkelser.

Det hender også at vi får en fantom-tilstedeværelse, noe forgjengeren også var kjent for. Dette nullstiller seg gjerne litt etter at rommet har blitt brukt, eller du kan tvinge frem en nullstilling i appen. Du bør derfor ikke tenke at det er kritiske automasjoner som skal utføres gjennom denne dingsen, ei heller stole på at den tar vare på våre eldre slektninger.

Det den derimot egner seg godt til kan være å slå av lysene når alle har forlatt rommet, eller pause avspillingen på Chromecast eller Apple TV når alle har forlatt rommet. Kanskje kan du sette opp en sensor på kjøkkenet for å kontrollere at alle har satt seg ved middagsbordet, og sende ut en kringkastingsmelding i huset hvis ikke?

Et kostbart must-have i smarthuset

mmWave har vært på entusiastenes lepper i et par år, men det har ikke kommet noen produkter på massemarkedet i Norge. Det finnes alternativer som enten kan bygges selv, eller importeres fra utlandet, men slik det ser ut i dag er Aqara FP2 den eneste mmWave-sensoren i Norge. Det viser også på prislappen, ettersom man må ut med 949 kroner. Til sammenligning koster den tradisjonelle PIR-sensoren fra Namron, som vi testet for noen måneder siden, 499 kroner. Aeotec Multisensor 7 koster 699 kroner, og bevegelsessensoren til Philips Hue (som løser mange av de samme problemene) koster nå bare 219 kroner.

Du bør om ikke annet tenke over hvilke rom sensoren passer i. I oppholdsrom som TV-stue og kjøkken kan det være nyttig å vite både at noen er i rommet, hvor mange som er i rommet, og hvor i rommet de befinner seg, for å tilpasse automasjoner. For rom man gjerne ikke oppholder seg i lenger tid, eller gjerne er i bevegelse, som vaskerom, gang og bod, er det kanskje nok med en helt vanlig multisensor. Du har kanskje heller ikke tilgang til strøm alle steder der du kunne tenke deg å ha en sensor, og da er kanskje en batteridrevet sensor tingen.

Men det er likevel ingen tvil om at Aqara FP2 spiller en rolle i smarthjemmet, og med den nye støtten for Homekit blir sporing av tilstedeværelse mer tilgjengelig enn noen gang. Jeg er overbevist, og bestilling på en ny batch er lagt inn.

Aqara FP2 kan du i skrivende stund kjøpe her (annonselenker):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *