AnnonseLysstyringNyheter

Gode alternativer til Philips Hue

Etter å ha lansert et nytt sikkerhetssystem forrige måned og endelig levert støtte for Matter, krever Philips Hue nå at brukere må opprette en Hue-konto for å bruke appen. Her er noen gode alternativer for deg som ser etter både rimeligere og personvernvennlige løsninger.

En av fordelene Philips Hue-systemet har hatt sammenlignet med konkurrentene, er at du ikke var nødt til å logge inn for å bruke huben. Dette har nok likevel mange gjort for å få tilgang til fjernstyring, men for mange har det vært en personvernvennlig løsning, å ikke knytte hjemmet til skyen, og enten kontrollere lyset bare hjemmefra, eller å knytte huben direkte til andre huber som Homey, Futurehome og Home Assistant.

Med denne store fordelen ute av bildet er det kanskje mange som ser etter alternativer. Vi har både sett på alternativer som bevarer personvernet, men også likestilt Hue med andre skybaserte løsninger, og sett på om det kan være noe å spare.

Bedre personvern med lokale løsninger

Det er ingen tvil om at skyen har gjort smarthus mer tilgjengelig for folk flest. Med WiFi-tilkobling trenger du i de fleste tilfeller ingen kostbar hub, og datakraften til automasjoner finner man i skyen. Likevel medfører det noen personvernutfordringer.

Løsningen for å redusere risikoen for at personopplysningene dine kommer på avveie, er å redusere hvor mange systemer og apper du bruker. Da er det en fordel å bruke en lokal hub som i minst mulig grad kommuniserer med skyen. Her er Home Assistant en klar vinner, men oppsett og konfigurasjon kan være til hinder for noen. Da er løsninger som Homey og Futurehome hakket bedre. Her kan du se vår kåring av de beste smarthus-systemene.

Med en lokal hub kan du bruke Zigbee, Z-Wave og Thread til å kommunisere. Disse snakker ikke med internett, og kommuniserer kun med huben din. Det reduserer angrepsflaten, gir et sterkere mesh-nettverk for protokollene du velger, og du vet at enhetene fungerer også dersom du mister internett en periode. Her kan du lese mer om de forskjellige protokollene, og fordelene med den enkelte.

Dersom du ønsker lokal styring trenger du som nevnt en hub med riktig protokoll. Til lysstyring er det ofte Zigbee som er den foretrukne protokollen, og som pares direkte til enheten. Du kan bruke Philips Hue-pærene dine direkte med de fleste huber, ettersom de følger Zigbee-standarden, men om du ønsker å åpne horisonten finnes det også rimeligere alternativer:

Namron Zigbee

Namron er Elektroimportørens egne merkevare, med en rekke produkter tilpasset Norge. Blant disse produktene finner du blant annet LED-pærer med Zigbee-støtte, som glir rett inn i alle smarthuber. For eksempel finner du LED-pære med E27-sokkel eller GU10-sokkel mye rimeligere enn du får med Philips Hue.

IKEA Trådfri

Om det er kun lysstyring du trenger, så er IKEAs Trådfri-serie også lokalt styrt, og kan i tillegg integreres mot en rekke andre systemer etterskuddsvis. Det finnes også lamper med unike formfaktorer, som LED-paneler og spotdrivere som alle kommuniserer over Zigbee. IKEA er etter sigende ikke like tilgivelige når det kommer til å kombinere utstyr fra andre merkevarer, så det er noe å ta med i vurderingen.

Er skyen så ille?

Det at Philips Hue velger å kreve abonnementsløsning ses av mange som et tillitsbrudd, og bryter med prinsippene mange har lagt til grunn for valg av smarte dingser. Det er også blant de mest kostbare produktene, med den fordelen at de også har hold høy kvalitet. Du må selv vurdere hvor ille det er for deg å basere deg på skyen. Om lokal styring ikke er en prinsippsak for deg, kan du heller se på det som at Philips Hue velger å likestille seg med mange andre aktører i smartpæremarkedet. Kanskje er det en av disse løsningene som passer best for deg?

Govee

YouTuberen Paul Hibbert er blant de som har vært skeptiske til Philips Hue i lang tid, og som har lett etter gode alternativer. Et navn som dukker opp ofte er Govee. De har en rekke spennende lysprodukter, ja noen vil kanskje si noen av de mest spennende i bransjen. Ønsker du en wow-effekt i hjemmet er dette noe for deg.

Her finner du alt fra enkle fargepærer med E27-sokkel til stående gulvlamper og fleksible LED-lister. De har også mer spennende produkter som lyspanel du fester på veggen. Disse kan settes opp i scener og automasjoner, og skape en helt unik atmosfære.

Yeelight

For deg som ser etter et rimeligere alternativ er Yeelight en god løsning. De tilbyr god produkter med god kvalitet, men du blir igjen avhengig av skytjenesten deres, ettersom hver pære er koblet til WiFi-nettet ditt. De har også mange forskjellige produkter, fra enkle pærer med E27-sokkel til rimelige LED-lister.

I sortimentet har de også mange andre produkter, som taklamper og frittstående lamper.

Hva synes du om denne endringen fra Philips Hue? Ser du etter alternativer, eller har du allerede investert nok i økosystemet til å bli værende? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *