InspirasjonSmarte produkter

Smarthustrendene i 2024

Et nytt år har gått, og et nytt år er i anmarsj. Tradisjonen tro ser vi inn i krystallkula på hvordan vi tror smarthus og hjemmeautomasjon vil utvikle seg i det nye året. Kanskje er 2024 året der vi ser inntoget av både AI og Matter? Hva er på trappene av ny teknologi, og hva bør vi være på vakt for i året som kommer?

AI

Er det en ting som har vært på alles lepper i 2023, så er det AI, eller kunstig intelligens. Etter ChatGPT ble allemannseie har «alle» utviklet AI-løsninger som skal gjøre hverdagen enklere. Man skulle tro at smarthus ville være et av de tidlige områdene hvor AI virkelig kunne skinne, ved å se mønstre i ulike sensordata, forstå om vi er hjemme eller ei, og tilpasse lys, varme, strømforbruk og rengjøring etter husstandens bruksmønstre. Hit har vi ikke kommet – nivået er foreløpig der at robotstøvsugeren kan oppdage skitne sokker eller avføring på gulvet. Her er det kjempestort potensiale, og jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å se tettere integrasjoner av AI mot smarthubene i løpet av året som kommer.

Flere syr sammen eget smarthus

En gledelig utvikling er at smarthusteknologi og hjemmeautomasjon nå har blitt allemannseie, og at flere begynner å se potensialet i å lage sitt eget økosystem i hjemmet med utstyr fra flere produsenter. Enten de bruker HomeKit eller Google Home, eller har gått over til en hub som Homey eller Futurehome, er det nå mer vanlig i et helt vanlig hjem å finne stemmestyring av både lys og robotstøvsuger. Flere opplever frustrasjon med alle appene fra ulike leverandører, og ser en verdi i å samle alt på ett sted.

Med flere tilkoblede dingser åpner det seg mange muligheter, og jeg tror vi kommer til å se flere forsøk på automasjoner som både skal spare strøm og generelt gjøre livet enklere for beboerne. Vi kommer til å se mange ting som forbedrer Spouse Acceptance Factor, og vi kommer til å se mange, mange ting som gjør den desto verre.

Økosystemene lukker døra

Det er selvsagt ikke bare rosenrødt i smarthusuniverset om dagen. I siste halvdel av 2023 har vi sett flere eksempler på at aktører tar mer forbrukerfiendtlige valg når det gjelder sine skytjenester. Det er en gryende interesse her på berget for å integrere alle fasetter av smarthuset i ett felles system, der Homey, Futurehome og Home Assistant er de som har vunnet mest fram.

Mange av integrasjonene som brukes av disse systemene er laget av frivillige, og disse miljøene skal ha all ære for at hjemmeautomasjon har kommet dit det har i dag. Dessverre er det ofte ikke de store selskapenes fortjeneste at tjenestene lar seg integrere. Ofte har frivillige sjeler reversert kode i leverandørenes apper for å lage integrasjoner. Da tar produsentene gjerne heller ikke ansvar for brukerne som bruker tredjepartstjenester.

For eksempel ble Tesla-integrasjonen fjernet fra Home Assistant tidligere i år på grunn av endringer i Teslas API-endepunkter (de har dog nylig sluppet et splitter nytt API for tredjepartsutviklere – det er gode nyheter). Volkswagen har endret sine endepunkter etter de byttet ut We Connect-appen med Volkswagen-appen. Sannsynligvis står flere eksempler i kø. Vi er avhengige av frivilligheten med utviklerkompetanse til å kontinuerlig holde oss i loopen.

Så har du aktørene som rett og slett stenger oss ute. Chamberlain, som produserer de kjente myQ-garasjeåpnerne, annonserte tidligere i november at de har valgt å stanse tredjepartstilgang til produktene sine, med den begrunnelsen at de ønsker å gi sine ti millioner brukere en best mulig brukeropplevelse. Mazda gikk i slutten av oktober ut med en cease-and-decist, eller et såkalt opphørsbrev, mot en enkeltperson som hadde laget en community-integrasjon mot Mazda sitt skybaserte API. Telldus Live, som har vært med oss i mange år, besluttet også nylig å fjerne API-tilgang for gratisbrukere, men har senere gått tilbake på dette og satt begrensninger på bruken av APIet, begrunnet med høye driftskostnader i forhold til inntekt.

Dessverre er det på de dyre tingene i hjemmet vi oftest blir tvunget inn i skybaserte økosystemer. Bil. Hvitevarer. Varmepumper. Vi gjør oss avhengige av skyen, og av tjenestevilkår som kan endres over natten. Vi har egentlig ikke så mye valg.

Et annet eksempel er Philips Hue, som tidligere kunne brukes uten innlogging med brukerkonto. Philips Hue annonserte tidligere i høst at de vil kreve innlogging med brukerkonto for alle Philips Hue-brukere. Det gjør at vi blir avhengige av deres skytjenester. De av oss som har investert mye i økosystemet har nok all grunn til å føle oss litt lurt. Selve lyspærene kan kobles mot andre smarthuber, men vi mister da en del av verdiforslaget som vi har kjøpt oss inn i. Argumentet følger deres nylige inntog i sikkerhetsprodukter, som selvsagt stiller andre sikkerhetskrav – men dette vil påvirke også alle oss andre. Apropos: her har vi samlet noen alternativer til Philips Hue.

Vi vil trolig se flere selskaper gjøre nye kommersielle vurderinger. Det er i kundedata de store verdiene ligger, og smarthjemprodukter er ofte sterkt subsidierte lavmarginprodukter så vi skal kjøpe oss inn i et økosystem. I den nye økonomien blir det stadig flere tjenestebaserte produkter som krever betalte abonnementer, der du kanskje får produktet billig, mot en månedlig sum som gir forutsigbar inntekt for produsenten. Derfor er det ekstremt viktig at vi i 2024 støtter opp under prosjekter under åpen kildekode, som for eksempel Home Assistant, og at vi velger produkter som gir oss friheten til å frikoble oss fra skytjenester vi ikke ønsker. Se etter de åpne protokollene Z-Wave og Zigbee, og unngå slik WiFi-enheter som krever en skytjeneste for å fungere.

Lavere investeringstakt

En annen utvikling vi ser er kanskje mangelen på utvikling. For hvor mange oppdateringer har Google Nest-produktene fått i 2023? Hvor mange nye Alexa-produkter har du sett? Google annonserte tilbake i april at de kutter støtten til tredjeparts Assistant-enheter, som for eksempel Lenovo Smart Display. De globale aktørene fikk aldri den store stemmestyringsrevolusjonen de så etter, og sitter på gjerdet og avventer utviklingen innen AI. Mange av de som var i Nest-teamet til Google har nå gått over i AI-avdelingene, og jobber med deres Bard-satsning. Kanskje smitter det over på oss etterhvert, men kjenner vi Google riktig gjennom flere tiår, følger de buzzordene. Får en større del av Nest-porteføljen samme skjebne som Googles andre satsningsområde Stadia, som ble lagt ned i motgangsåret 2023?

Year of Voice 2.0

Gjennom 2023 har utviklerne bak Home Assistant jobbet med Year of Voice – og utviklet en måte å drive stemmestyring uten at storebror overvåker hjemmet ditt gjennom mikrofoner i alle rom (de gjør ikke det, altså – eller?). Det har vært en nokså teknisk affære, og har også kommet stegvis, til den grad at det kan være vanskelig for hvermansen å henge helt med i hva som er mulig. Og selv de mer teknisk inklinerte har utfordringer med å få dette til å fly helt hundre prosent.

Men det som blir spennende er å se hvordan denne underliggende teknologien kan tas i bruk, og hvordan flere aktører kan kaste seg inn i stemmestyring. I dag er dette dominert av Apple, Amazon og Google (og Microsoft, dersom jeg er litt generøs), som på hver sin kant har datakraften og kapasiteten til å tilby dette i de tusen hjem. Dessverre har vridningen i disse tjenestene blitt litt i overkant kommersiell, og utviklingen har ikke vært rivende etter at gigantene innså at det ikke var så enkelt som de trodde å tjene penger på dette. Nye alternativer som gagner vanlige folk i å gjøre hverdagen enklere med mel på fingrene eller en unge på hver arm, er hjertelig velkomne!

Does it even Matter?

Fjorårets spådom var at de lukkede systemene fortsatt vil bygges ut, men at vi ville se flere Matter-kompatible produkter bli lansert. Det vil vi kanskje si at vi har sett heller lite av. Protokollen er klar, men det tar visst lenger tid å få dette til, selv om partnerne fremdeles står samlet i samarbeidet om en felles smarthusprotokoll.

Innstillingen i år som i fjor er nok å ikke holde pusten, men å gjerne kjøpe produkter fra leverandører som uttalt støtter satsingen. Innen lysstyring har både Philips Hue og IKEA sagt at de vil støtte Matter gjennom deres huber. Initiativet er jo veldig positivt, da det er en åpen protokoll som skal gjøre en del ting enklere enn i dag. Kanskje betyr det at vi etterhvert vil få Matter-støtte i for eksempel hvitevarer, slik at vi kan omgå noen halvhjertede skytjenester? Vi kan nok vente oss flere produktlanseringer i 2024, når flere av produsentene har fått summet seg rundt de nye protokollene.

Hva tror du vi vil komme til å se på smarthusfronten i 2024?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *