HjemmeautomasjonSmarte produkterSmartsystemer

Hva er det beste smarthus-systemet i 2024?

Hvis du leser dette, er sjansen stor for at du er i tenkeboksen for å gjøre hjemmet ditt enda litt smartere. Kanskje har du kjøpt inn litt utstyr allerede, og skal velge et system som åpner for enda litt flere muligheter.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Elektroimportøren og Kjell & Company.

Nå om dagen har de fleste elektronikkjedene begynt å snuse på smarthus-utstyr, og enten du sjekker utvalget hos Elkjøp, Power, Komplett, Clas Ohlson, Elon eller Kjell & Company, fører de egne merker for smarte pærer og plugger. Mange utstyrsleverandører har også en egen kontrollenhet som er koblet til skyen, og sikrer tilgang fra internett. Mens de fleste hubene og sentralene fungerer i sitt økosystem, er det smart å tenke utenfor boksen – bokstavelig talt.

Å velge et smarthussystem er forpliktende, og noe du bør vurdere nøye. Jeg har testet og lest meg opp på flere systemer, slik at det blir enklere for deg å ta en beslutning.

Universell hub eller ikke?

De fleste leverandører av trådløse pærer og brytere har sine egne kontrollenheter. Listen er lang som et vondt år, for eksempel Philips Hue Bridge, Aqara Hub, Fibaro Home Center, Nedis Gateway, Qnect Hub, Nexa Smarthub eller Aeotec Smarthub. Disse gjør det mulig å koble enheter fra denne leverandøren til skyen, og dermed kan du kontrollere den fra internett. Dette kan være en grei start, men den enkelte leverandøren åpner ofte ikke for å koble til andre enheter.

Et alternativ til dette kan være å velge en universell hub. Fordelen med disse er at de støtter et bredere utvalg av både protokoller og utstyr, og mange har også egne utviklings-fellesskap hvor brukere kan utvikle apper og utvide støtten til nytt utstyr. Ulempen er selvsagt at de er mindre skreddersydd.

Homey

Homey er en proprietær plattform produsert av nederlandske Athom. Det europeiske opphavet gjør at utvikleren selv har utviklet en del apper for utstyr som vi er kjent med her til lands. I tillegg finnes det et stort spekter av tredjepartsapper utviklet av brukerfellesskapet. Totalt sett støttes over 50 000 enheter fra over 1000 merker, og Homey støtter en rekke protokoller, som Z-Wave, Zigbee, IR, BLE og 433MHz i tillegg til WiFi. Det finnes nå en Homey Pro, som du bare må kjøpe en gang, og kan styres lokalt uten tilkobling til internett. I tillegg har de nå lansert en rimeligere Homey Bridge, som er avhengig av å være koblet til nettet til enhver tid. For sistnevnte må du også ha et månedsabonnement på 35 kroner. Det er også noe ulikt apputvalg på de to, så det kan være lurt å sjekke opp om enhetene dine er tilgjengelige på den ene eller andre.

Homey passer for deg som ønsker å investere litt i smarthussatsingen, og vil at alle enheter skal kommunisere med hverandre, uten å måtte programmere mye på egen hånd.

En ny utgave av Homey Pro er nå lansert, og den kan blant annet bestilles hos Proshop.

Futurehome

Futurehome er et system som utvikles i Norge, og det kan se ut som det har en noe bredere støtte i elektrobransjen enn de utenlandske alternativene. I likhet med Homey har du en sentral hub med flere antenner, som blant annet støtter Zigbee og Z-Wave, to av de mest utbredte protokollene. Også her kan du bruke utstyr fra andre produsenter, så du kan i stor grad sy sammen utstyr du har fra før.

En ulempe er at du ikke får generell støtte for WiFi-enheter, Bluetooth eller RF 433 MHz. Utvalget enheter du kan koble til er noe smalere enn det er for Homey, så det anbefales at du sjekker om enhetene dine er kompatible før du går til innkjøp av huben. I likhet med Homey vil automasjonene dine i hovedsak fungere uten internett, så lenge du ikke henter inn noe ekstern data, men selve appen er avhengig av internettilgang for å fungere.

Du vil nok oppleve at Futurehome holder deg litt mer i hånden enn de andre systemene. Dersom du ønsker enkle automasjoner og fjernstyring av lys og varme, og ikke har interesse for å utvide systemet på sikt, er Futurehome trolig for deg, med en svært brukervennlig og visuell app, og norsk support. Dersom du er interessert i å utvide systemet og lage avanserte automasjoner selv, så vil du trolig på et tidspunkt savne noen flere muligheter.

Futurehome produserer også releer, sensorer og brytere som enkelt kan kobles til systemet. Futurehome har akkurat lansert en ny smarthub med sterkere maskinvare, og som trolig vil støtte Matter når dette rulles ut. Den får du blant annet kjøpt hos Elektroimportøren.

Les også: En mer detaljert oversikt over forskjellene mellom Homey og Futurehome

Home Assistant

Home Assistant er for deg som ønsker å ha kontroll på det meste. Det er i hovedsak en programvare som du må installere selv, for eksempel på en Raspberry Pi, eller på en egen server. Det krever at du har en PC som alltid er på. Siden dette er bare en programvare må du kjøpe tilleggsutstyr for å koble til fysiske grensesnitt. Du kan for eksempel bruke en Aeotec Z Stick for å koble til Z-Wave-enheter, en Conbee II for å koble til Zigbee-enheter, eller en RFXtrx433XL for å koble til Nexa-enheter på 433MHz-båndet. Mange integrasjoner kan konfigureres direkte i det grafiske grensesnittet, spesielt de som kobler seg til eksterne skytjenester. En del andre enheter og integrasjoner må konfigureres manuelt. Mulighetene er derimot uendelige for dem som har tålmodigheten og litt teknisk innsikt. Home Assistant har også et eget grensesnitt for dashbord, som lar deg konfigurere egne sider med informasjon, brytere og sensorer.

Home Assistant passer for deg med god teknisk innsikt, som ikke er redd for å dykke ned i konfigurasjonsfiler, og som kanskje ønsker å lære mer om både Linux og programmering. I sin enkleste form er Home Assistant også det billigste, men blir fort dyrt om du skal utvide med USB-stikker og dedikert maskinvare.

xComfort

xComfort er et yndet system blant proffene, da det byr på en stabilitet og forutsigbarhet som forventes av et nybygg. Dersom du bygger et nytt hus kan det være fornuftig å bygge belysningen i xComfort. Systemet kan i utgangspunktet være desentralisert, der du kobler lyspunkter og brytere sammen direkte. Dersom du ønsker fjernstyring og automatisering har du mulighet til å koble til en xComfort Bridge for å få tilgang til systemet utenfra.

Systemet egner seg godt i nybygg, men for eksisterende bygninger kan prisen sette en stopper. Systemet skinner også absolutt best dersom du kan gjøre en hel installasjon med dette systemet. Det er også et system som en leverandør eller montør i større grad vil kunne stille garantier til, da det ikke legges opp til å koble til alskens dippedutter – selv om dette selvfølgelig også er mulig.

Du får kjøpt mye utstyr til systemet, som releer, brytere, ventilasjon, solskjerming og termostater.

Homeseer

Homeseer plasserer seg midt mellom nybegynnere og viderekomne. Du får et system som er relativt åpent og kan utvides i alle retninger. Det finnes integrasjoner til en rekke populære protokoller og plattformer, og du kan også programmere en del selv. Homeseer er også et program som må installeres på en PC, eller du kan kjøpe en boks hvor det kommer ferdig installert. Læringskurven er ganske bratt, men mulighetene er til gjengjeld svært store. Du må kjøpe en lisens for å ta i bruk programvaren, og du kan også kjøpe ferdige plugins.

Homeseer passer for deg som ønsker en noe mer ferdigknadd løsning enn Home Assistant, men ønsker mye fleksibilitet og en fleksibel plattform du kan utvikle til selv. Likevel er terskelen for hvermansen litt høy, og kanskje er det andre systemer som gir konkrete resultater raskere. Det er heller ikke det vakreste grensesnittet vi har sett.

Er du usikker på forskjellen på Zigbee, Z-Wave og WiFi? Les mer her.

Har du byttet til en smart strømavtale enda? Se mine erfaringer etter fire år med Tibber.

Noe du trenger fjernstyrt? Se vår test av de beste smartpluggene i 2024.

One thought on “Hva er det beste smarthus-systemet i 2024?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *