AnnonseGjør det selvGuiderHome Assistant

Kom i gang med Home Assistant – dette trenger du

En ting som er sikkert er at smarthushobbyen til slutt tar overhånd, og da vil du raskt møte på begrensninger. Kanskje er det ikke mulig å konfigurere en automasjon du har kommet opp med, eller du irriterer deg over at noe ikke fungerer når internett faller ut. Da er tiden inne for å ta steget over på Home Assistant.

Men hva er egentlig Home Assistant?

Home Assistant er et system som kan kjøre på omtrent hvilken som helst PC, og fungerer som et sentralt kontrollpunkt for å integrere og styre ulike enheter. Du kan se på det som en hjerne som du kobler til ulike enheter, som du igjen kan bygge bro mellom ved hjelp av automasjoner. Systemet bygger på åpen kildekode, og gir deg muligheten til å sette opp dashbord (for eksempel på et nettbrett på veggen), samt åpner opp for en ny verden av skreddersøm. Dette betyr samtidig at det kan være litt tyngre å sette opp enn å kjøpe en ferdig hyllevare, men du får selvsagt mange fordeler:

Du har muligheten til fullstendig lokal kontroll, og kan unngå at du mister tilgang eller funksjoner dersom internett faller ut. Du deler ikke tilgang og data med noe selskap, men du får tilgang til det største arsenalet av integrasjoner mot forskjellig utstyr, og et aktivt utviklermiljø som vedlikeholder disse. Du kan automatisere det aller meste slik du ønsker det. Derfor er det mange som hopper over på Home Assistant etter å ha prøvd andre plattformer og etterhvert støtt på begrensninger.

Dette trenger du for å komme i gang

Home Assistant er et program som kjører på en PC som står på hele tiden. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Du kan i teorien bruke en gammel bærbar PC til dette, men det optimale er å bruke en liten maskin som bruker lite strøm, og som er lett å gjemme bort som enhver annen smarthub. Det enkleste er å dedikere en PC til formålet, og en mer avansert løsning er å installere Home Assistant som en virtuell PC slik at maskinen også kan brukes til andre formål. En enkel start er å bruke en Raspberry Pi. Disse såkalte ettkortsdatamaskinene har overraskende mye krefter i forhold til størrelsen, men den baserer seg på et minnekort som ofte ikke tåler så godt å stå på hele tiden. Selskapet bak Home Assistant har også nylig begynt å selge ferdig installerte Raspberry Pi, men disse bestilles inntil videre fra utlandet og har foreløpig lang leveringstid. Den beste anbefalingen jeg har er å investere litt mer for å sikre stabilitet, og gå for en tynnklient, som er en mini-PC med SSD som fortsatt bruker lite strøm. Avhengig av løsningen trenger du forskjellige deler for å komme i gang:

Oppsett med Raspberry Pi

For å komme i gang med Home Assistant trenger du i hovedsak datamaskinen, men du vil også trenge en strømadapter som leverer nok strøm til å holde den gående. Du bør derfor ikke plugge den inn i en USB-kontakt som ikke leverer nok strøm. Du trenger også et minnekort som du kan installere Home Assistant på, og som fungerer som lagring. For å installere Home Assistant trenger du en vanlig PC eller Mac. Kanskje har du en dongle eller en kortleser fra før, men du trenger en måte å koble minnekortet til PCen for å installere programvaren. Videre kan det være en fordel å beskytte elektronikken ved hjelp av en innkapsling.

Med denne kombinasjonen kan du komme opp og stå med Home Assistant til 1343 kroner. Du kan selv prioritere om du ønsker å ha med et kabinett, eller kanskje har du noen av delene fra før. Dette er et godt utgangspunkt, men du vil nok kanskje møte på en kapasitetsbegrensning etterhvert som du utvider smarthuset.

Oppsett med mini-PC

Min foretrukne måte å kjøre Home Assistant på er en dedikert mini-PC, som bruker lite strøm samtidig som du får pålitelig lagring og en noe kraftigere prosessor. Det koster noe mer, men er fortsatt prismessig konkurransedyktig mot enkelte andre smarthuber på markedet (Homey, jeg ser på deg). Fordi du kan bruke omtrent hvilken som helst PC står du helt fritt til å kombinere komponenter som passer sammen, men for enkelhets skyld er anbefalingen under en kurant mellomting. Om du ikke er komfortabel med å konfigurere komponentene selv, vil du nok uansett ikke stå i fare for å stange i taket på ytelse.

NUC er en anbefaling som kommer opp ofte i Home Assistant-miljøet, da den er liten, strømgjerrig og fleksibel. Den har integrert WiFi og Bluetooth, som gjør den fleksibel og praktisk med tanke på plassering og tilkobling til andre smarte enheter. NUC kommer ofte uten lagring og minne, og disse kan enkelt kjøpes og monteres selv, slik at du kan velge hvilken størrelse du trenger. Det er enkelt å skru opp og montere. Husk at formfaktoren kan variere mellom ulike modeller. Mini-PCer bruker ofte SO DIMM-minne, som ofte brukes i laptoper, og denne modellen bruker en M.2-disk i stedet for en vanlig harddisk eller SSD med SATA-tilkobling.

Antenner og kontrollere

En vanlig PC har gjerne ikke de antennene som trengs for å kontrollere smarthusenheter. Valget av antenner, eller såkalte kontrollere, avhenger av hvilket utstyr du har fra før, og hva du ønsker å oppnå. Vi har gått gjennom de forskjellige protokollene her, så du best kan vurdere hva som passer til deg. Ofte faller valget på en kombinasjon av protokoller, slik at du kan koble til enheter litt på tvers. Selv har jeg enheter på Zigbee, Z-Wave, Wifi og Bluetooth LE. Et greit startsett kan være en kontroller til Zigbee og Z-Wave:

Disse liker gjerne ikke så godt å stå klemt sammen på baksiden av en mini-PC, og mange opplever forstyrrelser og dårlig signal ved hjelp av denne metoden. En enkel løsning er å flytte kontrollerne litt bort fra maskinen og hverandre ved hjelp av en USB-forlengerkabel. Dersom du har 433Mhz-utstyr, som tilbehør fra Nexa kan du også ha glede av en Broadlink RM4 Pro, som du blant annet får hos AliExpress.

I neste del av guiden ser vi på det tekniske oppsettet. Hvordan installere Home Assistant til PCen og komme deg til det punktet at du kan koble til enheter og sette opp automasjoner? Følg med på fortsettelsen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *