AnnonseInspirasjonVarmestyring

Smarte varmeovner i vinterkulda

Visste du at 80% av oppvarmingen i norske husholdninger dekkes av elektrisitet? Både varmepumper og varmekabler er effektive løsninger, men i mange tilfeller må du ty til en god gammeldags ovn. Vi glemmer ofte disse tradisjonelle ovnene som gjerne står og trekker flere tusen watt i vinterhalvåret. Hva om også disse kunne gjøres smarte?

Vi har lett fram et utvalg smarte ovner, både panelovn til montering på vegg, og frittstående gulvovn. Vi ser både på ovnens viktigste funksjon – selve oppvarmingen, i tillegg til smartfunksjonene. Hvordan kan de integreres, og hvor enkle er de i bruk?

Namron Zigbee panelovn

Den eneste ovnen som åpner for fullstendig lokal styring er Elektroimportørens husmerke Namron, som støtter Zigbee. Ovnen finnes både i sort og hvit, og kommer med effekt fra 400 W til 1000 W (les nederst i artikkelen hva du trenger til ditt rom). Ovnen er kompatibel med Homey, Futurehome og Home Assistant.

Undertegnede har benyttet flere av disse i et års tid, og de gir jevn og god varme, og har vært helt stabile på Zigbee-nettverket, både kontrollert av Homey og Home Assistant. De fungerer også som repeatere for Zigbee-signaler i hjemmet, og gir dermed god Zigbee-dekning i rommet den er plassert i. Du kan med fordel bruke en ekstra sensor i rommet i tillegg til selve ovnen, for den rapporterer noe høyere temperatur enn faktisk romtemperatur, og termostaten bør derfor også stilles noe lavere.

Ovnen kommer med mye funksjonalitet, som innebygd ukesprogram som kan konfigureres med Zigbee. Du trenger dog et Zigbee-nettverk for å legge dette inn på selve enheten. Du kan selvsagt også sette opp automasjoner i ditt eget Zigbee-system, ettersom alle funksjoner kan styres på avstand. Ovnen har også en «åpent vindu»-funksjon som slår av elementet ved plutselige temperaturfall, slik at du ikke lufter for kråkene. Denne kan deaktiveres dersom det er ønskelig at ovnen står på hele tiden. Ovnen er fullt funksjonell selv om du ikke bruker noen av de smarte funksjonene, og fungerer som en vanlig panelovn dersom du ikke kobler den til en smarthub.

Den plukker også opp der den slapp etter strømbrudd, slik at du unngår feil temperatur til feil tid. I tillegg har den innebygd barnesikring som deaktiverer berøringspanelet på ovnen. For oss som bruker ovnen på barnerom er det viktig å kunne fjernstyre termostaten over Zigbee samtidig som vi unngår at nysgjerrige barnefingre justerer innstillinger. Apropos barnerom blir overflaten på ovnen varm, men den oppleves ikke så varm at en uheldig berøring gir varige skader.

Namron Zigbee panelovn får du hos Elektroimportøren

Adax Neo

Denne ovnen er ikke lokalt styrt, men likevel stiller Adax sterkt når det kommer til funksjonalitet og fleksibilitet. Adax kan sies å være ringrever når det kommer til panelovner, og er en av de mestselgende produsentene i Skandinavia. Adax kan ovn, og her får du en ovn som leverer både på kvalitet, sikkerhet og nøyaktighet. Ovnen kan selvsagt styres lokalt i tillegg til via app, som gjør den til et framtidssikkert valg.

I tillegg snakker Adax til smarthushjertet når de åpent tilbyr et API for å koble mot det du ønsker – som har gitt integrasjoner mot både Homey, Futurehome og Home Assistant – men som også kan snakke direkte til Google Home dersom du ikke har noen sentralisert smarthub. Den kobles enkelt til WiFi-nettet hjemme, og du kan bruke Adax sin egen app for å koble til. Den har også beskyttelse mot overoppheting og er dobbeltisolert.

Adax Neo får du hos Computersalg

Nobø Lavtemperert

Nobø er en norsk merkevare som kjenner Norge godt. Her blir du nærmest garantert god kvalitet og sikkerhet. For deg som ikke kompromitterer på sikkerheten, er Nobø det naturlige valget til et barnerom, etter som de garanter en overflatetemperatur på maksimalt 60 grader (mot andre ovner som kan nærme seg 90 grader).

Nobø har en egen app, og har i tillegg egne smarte brytere som kan kobles direkte mot huben. Systemet støttes derimot ikke av Homey og Futurehome, men det finnes en integrasjon til Home Assistant. Du må derfor tenke litt på hvilket økosystem du skal innlemme ovnene i før du går til innkjøp.

Denne ovnen er imidlertid tenkt som del av et økosystem, og ikke bare som en frittstående ovn. Ovnen i seg selv er dermed ikke så smart – du trenger en Nobø Hub og en kontrollenhet til ovnen for å få den ønskede funksjonaliteten. Denne huben kobles til hjemmeruteren din med nettverkskabel, og så kommuniserer denne trådløst med enhetene. Dette gjør at løsningen blir noe dyrere enn de andre løsningene dersom du bare skal ha en ovn. Dersom du ikke er opptatt av at ovnen skal ha spesielt lav overflatetemperatur er det kanskje ikke Nobø som er riktig valg for deg.

For å sette opp Nobø hjemme trenger du altså følgende:

Mill gen. 3

Mill var tidlig ute med smartovner, og står den dag i dag som en av de fremste produsentene av smartovner. Kvaliteten er god, og selv om de ikke har hatt det mest moderne grensesnittet i sin egen app, har de gode integrasjonsmuligheter mot andre systemer (både Homey, Futurehome og Home Assistant).

Mill har vært i hardt vær i det siste ettersom de fjernet smartstøtten fra første generasjons ovner. Det har skapt noen diskusjoner om hvorvidt man kan forvente at en smart integrasjon varer like lenge som produktet i seg selv. Mill fungerer fint for mange, men det løfter atter en gang opp diskusjonen om du skal være avhengig av en skytjeneste fra produsenten for at et produkt skal fungere som forventet. Det skal dog sies at Mill har lovet at tredje generasjons ovner skal støttes av den nye Matter-standarden, som gir noe av kontrollen tilbake.

Mill produserer ovner i en rekke utførelser, og panelovner er det mest vanlige valget. Her er det kanskje Mills Invisible-serie som er mest populær, men Mill Glass har den samme funksjonaliteten til omtrent samme pris. Du får effekt fra 400 W til 2000 W, og hvilken som passer for deg avhenger av størrelsen på rommet. Du kan se utvalget av forskjellige ovner her.

Et sjeldnere funn er en smart gulvovn, som gir mer fleksibilitet både for deg som leier bolig, eller som av andre grunner ønsker å flytte varmekilden etter ønske. For begge typer ovner kan du i appen kan du stille inn et ukesprogram som kan justeres etter dine daglige rutiner. For undertegnede gir det god strømbesparelse i rom som ikke er i bruk hele tiden.

Cleverio gulvovn

Som sagt er ikke smarte gulvovner noe som vokser på trær. Du får ofte ikke velge mellom smart og billig, men med Kjell & Companys husmerke Cleverio kan du få en slags mellomting. Den bruker Tuya-systemet og er WiFi-basert. Tuya Smart Life er ekstremt utbredt i hele verden, og selv om du er avhengig av en skytjeneste for at den skal fungere, er du sikret bred kompabilitet med ulike smarte systemer.

Du kan bruke Smart Life-appen til å tidsinnstille ukeprogrammer, eller du kan bruke den medfølgende fjernkontrollen for enklere betjening. Displayet viser temperatur i rommet, og med en innebygd timer kan du stille inn når ovnen skal starte og stoppe. Ovnen har en effekt på 1000W. En annen smart egenskap er at ovnen i tillegg til medfølgende fot, kan skrus opp på veggen – så har du fleksibiliteten dersom du ser for deg at du snart skal flytte.

Cleverio panelovn får du hos Kjell & Company

Mill WiFi Socket

En såkalt «honorable mention» i denne kategorien er Mills WiFi-kontakt. Her kan du plugge inn panelovnen du har fra før, og styre strømmen til ovnen som en termostat. Pluggen har innebygd temperatursensor, slik at du i praksis kan gjøre hvilken som helst ovn til en smartovn, og bare justere temperaturen i appen. Denne smartpluggen støtter varmeovner opptil 2300W. Det har egentlig ikke så mange ulemper å bruke denne løsningen, med unntak av størrelsen – den viser litt igjen i stikkontakten.

Mill WiFi Socket får du hos Elektroimportøren

Hvilken effekt trenger jeg på panelovnen?

Det kan være vanskelig å vite helt hvor stor varmeovn du trenger på rommet. Det er flere faktorer som spiller inn, som isolasjon, oppvarmingshastighet og bruksområde. Du trenger først og fremst å vite størrelsen på rommet. En generell anbefaling for en gjennomsnittlig bolig er 70 watt per kvadratmeter.

Dersom boligen er godt isolert kan behovet være ned under 40 watt per kvadratmeter, og for en dårlig isolert bolig kan det være formålstjenlig å beregne opp mot 140 watt per kvadratmeter. På barnerom kan det være lurt å montere flere watt enn anbefalt, slik at overflatetemperaturen på produktet blir lavere. En personlig erfaring er at rundt 100 watt i en helt ordinær enebolig er optimalt, og er i stand til å varme opp rommet raskt samtidig som den evner å holde temperaturen jevn over tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *