GuiderUtendørs / Hage

Hvordan velger du robotgressklipper?

Det er den tiden på året at man trekker frem gressklipperen fra bakerst i boden, og i år som året før tenker: skulle man skaffet seg en robotklipper da? Det er ikke sikkert det er så dumt akkurat i år, for nå begynner utvalget i dette segmentet å bli stort. Men sørg da for at du velger en klipper som passer til din hage. Her er noen viktige kriterier du bør tenke på.

Hvor stor er hagen din?

De minste klipperne egner seg i hager mellom 250 m2 og 500 m2. Dersom du har en middels stor hage kan disse egne seg for deg, men dersom hagen din er større vil den slite med å rekke over hele arealet og dermed ikke klare å holde gresset nede. En vanlig robotgressklipper har en arbeidstid på rundt 12 timer, og du bør ikke kjøre den lenger enn dette av hensyn til pinnsvin og andre dyr som kan ferdes i hagen på nattestid.

Du bør også se på hellingen i hagen. Dersom hagen din er helt flat kan de minste klipperne holde, men dersom hagen har helling på over 25% bør du se på en klipper med sterkere motor.

Hvilken teknologi passer for deg?

Den vanligste og rimeligste styringsformen for robotgressklippere er bruk av grensekabel og guidekabel. Mange av disse klipperne har ikke noen formening om hvordan hagen ser ut, men følger kabelen rundt hagen. Dersom det blir brudd i kabelen vil den ikke være i stand til å orientere seg, og vil dermed ikke forlate ladestasjonen. Dette forutsetter at du legger ut en kabel i forkant som går strøm gjennom. Det er selvsagt litt hodebry å endre grensene etter kabelen har gravd seg ned, men selve installasjonen er nokså enkel om man følger de medfølgende instruksjonene.

Den andre vanlige teknologien bruker GPS, eller en kombinasjon av GPS, kamera og andre sensorer. Disse klipperne er ofte hakket dyrere, og som i alle smarte dingser er det flere potensielle feilkilder. Denne saken skal jo være ute halve året i all slags vær. Forutsatt at du ikke bor i satellittskygge vil disse fungere like bra uten bryet med å legge kabel. En fordel er at de vet hvor de er på tomten, og de fleste tilbyr å avgrense klippeområdet, for eksempel dersom barna leker i hagen eller du holder på med hagearbeid i deler av hagen og ikke ønsker en nysgjerrig gressklipper på besøk.

Begge tilnærmingene vil løse behovet ditt, og vil kanskje være en avveiing mellom prislappen og hvor lite lyst du har til å legge grensekabel.

Sikkerheten først

Sørg for at modellen du velger har de nødvendige smarte sikkerhetsfunksjonene. Du bør for eksempel dobbeltsjekke at klipperen er godt nok sikret mot tyveri, ved at den har pinkodelås, og innebygd GPS. Slik kan du både unngå at en eventuell tyv kan bruke gressklipperen, men du har også mulighet til å få varsel dersom den forlater tomten din, og identifisere hvor den er så lenge den har strøm.

Du bør også velge en modell som har svingbare blader, som gjør gressklipperen tryggere for både barn og dyr. Disse har ofte også en beskyttelsesplate som gjør at bladene skjermes best mulig fra undersiden.

Husk vedlikeholdet

En robotgressklipper krever en del vedlikehold. Du bør skifte blader to ganger i sesongen, og riktig rengjøring, lagring og vedlikehold forbedrer levetiden betraktelig. Denne saken går tross alt ute med mye fukt og skiftende temperaturer store deler av året.

Derfor bør du tenke deg om før du handler robotklipperen hos en ukjent forhandler på nett. Den lokale forhandleren din vil oftest kunne tilby en årlig service som sikrer at levetiden på gressklipperen blir best mulig. Noen av disse tilbyr også vinterlagring. Du bør nemlig ikke oppbevare robotgressklipperen utendørs eller i kald garasje gjennom vinteren, av hensyn til batteripakken. Forhandlerne gir også gode råd når det kommer til å planlegge grensekabel og plassering av ladestasjon for å sikre at du kommer raskt i gang.

Du bør også sjekke ut utvalget av tilbehør før du går til innkjøp av robotgressklipper. Du er avhengig av tilgang til reservedeler i mange år frem i tid, så det kan være lurt å velge en produsent som kjenner markedet godt, og som vi forventer vil være tilstede for både reklamasjon og tilbehør i mange år fremover. Et trygt valg her kan for eksempel være Husqvarna eller Gardena. Og husk at når du trenger reservedeler: produsenten av robotklipperen ønsker at du skal bruke originale deler, men et godt tips er å sondere om du kan få tak i for eksempel blader, grensekabel og skjøtekoblinger rimeligere et annet sted.

Jeg håper denne guiden vil hjelpe deg i gang med å velge en robotgressklipper som passer for deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *