Din guide til et smart uterom
Sommeren står på trappene, og det er på tide å gjøre klar terrasse, hage og uterom til en ny sesong. Vi har samlet alt du trenger for å ta smarthuset utenfor husets fire vegger.
Smarte lys med solceller
I smarthuset ønsker vi selvsagt å få alt inn i smarthuben, enten du har satset på Homey, Home Assistant eller Futurehome. Men når det kommer til strømsparing så er faktisk solcellebelysning ganske smart. Ikke minst fordi teknologien nå har blitt bra nok til å gi oss god stemningsbelysning i noen timer etter at sola har gått ned. Og det er jo da vi ønsker det mest. Og ikke minst er solcellealternativet, selvfølgelig på grunn av lavere lysstyrke (og kanskje også både levetid og byggekvalitet), mye billigere enn faste installasjoner.

Dersom du ønsker å lyse opp busker og trær i hagen kan du for eksempel gå til innkjøp av en solcelledrevet lyskaster som lyser opp med 120 lumen i 5 timer. Med denne lysstyrken kan denne lampen i mange tilfeller erstatte behovet for å trekke strømledning gjennom hagen. Du får også en rekke med lyskastere som er drevet av et felles solcellepanel, selv om dette da lyser noe svakere.
Du får også gode spotlights til en billig penge som kan felles inn i en terrassepanelet eller i gresset. Disse lader ved hjelp av et integrert solcellepanel, og har en veldig liten og lekker formfaktor som egner seg godt til å montere selv. Disse skal lyse i seks timer etter solnedgang såfremt at du har litt sollys gjennom dagen.
En tredje løsning for godt stemningslys langs en hagesti eller i et bed kan være et sett pullerter som du kan sette direkte i jorden. Med denne firepakningen kan du enkelt plassere solcellepanelet utenfor synsfeltet, med ledning til fire små pullerter som lyser opp flere steder i bedet. En enkel måte å skape stemningsbelysning en sen sommerkveld.
Utebelysning som skaper stemning
For deg som ønsker både kraftigere lys og en mer permanent løsning, har Elektroimportøren en rekke tilbud på smart utebelysning. Husk at dersom du vurderer en løsning som ikke er smart i utgangspunktet, eller har lamper fra før, kan du velge å gjøre de smarte med hjelp av en smartplugg beregnet for utendørsbruk.
Hvilken formfaktor du bør ha på utebelysningen kommer an på utemiljøet ditt. Dersom du ønsker å lyse opp trær, busker eller vegger kan en lyskaster gjøre susen, og disse finnes både i hvitt og farget lys. Noen kommer sågar med spyd som du kan sette rett i gresset. Husk at du må legge opp strømtilførsel til disse.
En annen formfaktor dersom du har en innkjørsel eller hagesti, er pullerter som har et valgfritt spyd som kan stikkes i grus eller jord. Du bør selvsagt planlegge både strømtilgang og montering før du går til innkjøp av slike. Mange av disse har vanlig lampesokkel slik at du kan sette inn en valgfri smartpære (for eksempel E27) fra Philips Hue eller IKEA Trådfri. Dette gir nye muligheter til å lage automasjoner og animerte sekvenser når mørket faller på.
Hue inne, Hue ute
Philips Hue er kanskje den mest kjente produsenten av smartbelysning, og det du kanskje ikke visste var at de har en hel kolleksjon av utebelysning.
Dersom du ønsker en tradisjonell veggmontert utelampe er for eksempel Philips Hue Appear et minimalistisk og moderne alternativ, som åpner for farger og scenejustering gjennom Philips Hue-appen. De har også flere flotte lamper i både moderne og tradisjonelle stilarter, som holder kvaliteten vi er kjent med fra andre Hue-produkter.
Dersom du har Philips Hue-huben kan du bruke Philips Hue utendørssensor til å slå på utebelysningen eller øke lysstyrken akkurat når du trenger det (eller som avskrekking mot ubudne gjester). Med denne får du også måling av temperatur og lysstyrke, og den kan også integreres med Zigbee mot Homey og Home Assistant. For ikke å snakke om mulighetene når høsten og Halloween nærmer seg.

Terrassevarmer
Dersom du er glad i å være ute på terrassen kan terrassevarmeren gjøre sesongen mye lenger! Før du velger terrassevarmer bør du bestemme deg for hvilken type som passer best til uterommet ditt. Du må for eksempel avgjøre om du har tilgang på strøm, eller du ønsker en gassdrevet variant. Sistnevnte egner seg best på åpne steder, mens de strømdrevne gjerne baserer seg på infrarød teknologi. IR-teknologi betyr at bare objektet lampen peker på blir varmet opp, og ikke lufta mellom. Det betyr at oppvarmingen er mye mer effektiv og bruker mindre strøm.
Du må også tenke på plasseringen. Noen varmelamper er pendler som henger i taket over, som passer godt dersom du for eksempel har en pergola eller et overbygg over spisegruppen. Det finnes også gulvstående varianter, som er gunstig dersom du ønsker muligheten til å flytte den mellom ulike grupper, eller at du ikke har et egnet tak i nærheten av sittegruppen.
Den mest vanlige typen er imidlertid vegghengte elementer, og her finnes det mange alternativer. Siden du leser denne bloggen ønsker du antakeligvis muligheten til å styre denne med smarthuset, og da er for eksempel Namrons terrassevarmer med Wi-Fi et naturlig valg. Denne har styrken til å varme opp en større gruppe, og bruker kortbølget IR-teknologi som gir en kostnadseffektiv oppvarming for de fleste bruksområder.