Hvilken smart ringeklokke bør du velge?
En smart dørklokke handler om mer enn kjente plinget når noen kommer på besøk. En smart ringeklokke har mange fordeler: du får selvsagt økt sikkerhet og bekvemmelighet, og ikke minst muligheten til å kommunisere med besøkende selv når du ikke er hjemme – om det er postbudet, naboen eller noen helt andre. Men hvordan velger du riktig dørklokke?
Strøm eller batteri?
Det finnes flere måter å gjøre ringeklokken smart. Det første du må avgjøre er om du har tilgang til strøm der ringeklokken skal plasseres. Dersom du har en eksisterende ringeklokke er sannsynligvis strømmen fra den eksisterende ringetrafoen din nok til å også drive videoringeklokken. Mange, undertegnede inkludert, har hatt bare trådløse batteridrevne ringeklokker tidligere, og da har du ikke strøm tilgjengelig utenfor huset. Da kan du velge å enten trekke en ringeledning gjennom eller langs veggen, eller gå for en batteridrevet modell.
Fordelen med ringeklokkene som går på strøm, er at de filmer hele tiden, og dermed kan brukes som overvåkningskamera i tillegg til dørklokke. Batteridrevne ringeklokker starter bare å filme når du åpner appen eller at den oppdager bevegelse utenfor. Dette i tillegg til den åpenbare ulempen med batteridrevne ringeklokker: at du må skifte batteriet med jevne mellomrom. Både WiFi og kameraet krever mye strøm, og i mitt tilfelle måtte jeg lade ringeklokken annenhver måned om sommeren, og hver tredje uke om vinteren. Da er det lurt å ha et ekstra batteri tilgjengelig slik at ringeklokken fortsatt fungerer når du lader batteriet, så det bør du inkludere i totalkostnaden.
🔋 Ringeklokker på batteri

Aqara G4 Smart Video Doorbell
Vi begynner på toppen, med Aqaras G4-modell, som både har en grei pris (nå 1079,- på tilbud hos Elektroimportøren) og framtidsrettet funksjonalitet. Denne kan faktisk brukes både på batteri og strømforsyning, som gjør at du kan ombestemme deg senere. Og med den ekstra fordelen at kameraet slår over på batteri dersom strømmen går, og du fremdeles kan gjøre opptak av lumsk aktivitet i innkjørselen. Aqara hevder at batteritiden er hele 4 måneder, og da er det ikke så ille at den går på batteri.
Dette er den første batteridrevne ringeklokken som støtter Apple Homekit Secure Video, som gjør den til et åpenbart valg dersom du bruker Apples Hjem-app til å styre smarthuset. I tillegg får du lokal lagring av opptak på SD-kort, som gjør at du ikke er avhengig av skyabonnement for å lagre opptak – selv om dette også er en mulighet. Her får du med en trådløs ringemodul som du kan plugge inn hvor du vil i huset, slik at du hører ringeklokken der du trenger det.
Du får også en del innovativ teknologi – for eksempel lokal ansiktsgjenkjenning. Slik vil du få navnet til den som ringer på i pushvarsel på telefonen. Ringeklokken har også en stemmeforvrenger, som kan gi deg robot- eller klovnestemme på direkten i toveisdialog gjennom appen.
Når det kommer til integrasjoner støttes Homekit og Google Assistant, i tillegg til IFTTT og ellers Aqaras egen app- og økosystem. Der det skorter litt mer er om du bruker Homey eller Home Assistant – her finnes ingen offisiell støtte. Derfor får denne ringeklokken toppkarakter isolert sett – men den passer ikke for alle smarthusentusiaster.
Aqara G4 får du nå hos Elektroimportøren til 1079 (20% rabatt).

Tapo smart dørklokke
Du går egentlig ikke glipp av noe nødvendig funksjonalitet med denne dørklokka fra Tapo, og spesielt når den er på tilbud får du mye funksjonalitet i forhold til prislappen. Du får AI-objektgjenkjenning, lokal lagring av opptak og 2K-oppløsning på linje med de fleste modellene. Med i pakken følger en smart-hub som kobles til ruteren din med nettverkskabel, som gjør at den har tilgang til nett. Det er også denne som lager lyd når det ringer på, så du kan ta med i betraktningen om du har en fornuftig plass å plassere denne der du også har tilgang til en nettverkskabel.
TP-link lover opptil 180 dagers batteritid, avhengig av hvor ofte opptaksfunksjonen aktiveres på grunn av bevegelse. Men det du ikke får er gode integrasjoner mot andre smarthussystemer – du kan få varsler av Google Assistant når det ringer på, men det stopper der. Og så er den kanskje litt stor og klossete sammenlignet med noen av de andre alternativene. Men dersom dette ikke er viktig for deg, er det ingen grunn til å gå for et dyrere alternativ.
Tapo smart dørklokke får til 999,- hos Kjell & Company (30% rabatt).

Ring Video Doorbell
Ring er et av de mest innprentede navnene i smarthussammenheng i mange år. Denne trådløse ringeklokken er lett å installere og har godt synsfelt fra tak til gulv. I Ring-appen kan du se direktevisning og opptak, og du har selvsagt også toveiskommunikasjon med den som ringer på. Du kan også få varslinger når noen ringer på, og ringeklokken har innebygd hurtigsvar med en forhåndsinnspilt hilsen dersom du ønsker det.
Det som er greit å vite med Ring er at direktefunksjonaliteten er gratis – varslinger og toveissamtale. Det som ikke er gratis er opptak med skylagring, som koster omtrent 500 kroner i året å abonnere på. Det er ingen mulighet å lagre opptak lokalt på enheten. Dersom du ønsker mer funksjonalitet i appen, som at det ser ut som et anrop på telefonen når noen ringer på, trenger du neste abonnementsnivå, som koster omtrent 1000 kroner i året.
Ring lar seg integrere mot mye rart, som Apple Homekit, Home Assistant og Homey – men ikke Google Assistant, så det må du ha i bakhodet. Ring er ofte på tilbud, men husk at prisen for en ringeklokke fort blir høy dersom du skal betale en årlig sum for å bruke den.
Ring Video Doorbell får du hos Kjell & Company til 949,- (26% rabatt).

Google Nest Doorbell
Dersom du er dypt inne i Google Home-økosystemet fra før, er dette en veldig god løsning. Blant annet er det den ringeklokken som har best integrasjon mot Google Home, og gjør at du kan gjøre toveissamtale gjennom Google Nest Hub. Google Nest Doorbell kommer av den grunn ikke med en egen ringemodul – her legges det opp til at du skal lite på egne Nest Hubs eller Nest Mini til å varsle om besøkende. Det forutsetter selvsagt at WiFi er oppe og står i huset til enhver tid.
En av konkurransefortrinnene til Nest er at den har noe større synsfelt enn mange av konkurrentene, som gjør at den enklere ser personer fra topp til tå, og dersom noen for eksempel legger igjen en pakke utenfor døren din – og du kan attpå til få varsel på telefonen om at det ligger en pakke foran døren. Nyttig dersom du er redd for at noen forbipasserende skal plukke den med seg.
Nest Doorbell har selvsagt strålende integrasjon mot Google Home – men ikke så mye å snakke om mot andre systemer. Så hvorvidt denne anbefales kommer helt an på hvilke andre enheter du har fra før. Nest Doorbell finnes også i både batteridrevet og strømdrevet variant, så pass på at du kjøper den riktige.
Google Nest Doorbell får du hos Proshop og Kjell.com.

NEXA MLR-1923 Doorbell
Hear me out – dette er ikke en videoringeklokke, men vi pleier å ha med et rimelig alternativ. Hvis du ønsker deg en helt ordinær ringeklokke, sørg for at du velger en med integrasjonsmuligheter, for eksempel Nexa. Denne kan kobles til Homey som har støtte for læring av 433MHz enheter, og ringeklokken blir dermed en «fjernkontroll» du kan bruke til å aktivere flows. Telldus Live kan også brukes dersom du allerede bruker det. Dersom du ikke trenger videoringeklokke, eller du ikke ønsker å se alt som rører seg i oppgangen, eller du kanskje ønsker en knapp til å bruke sammen med eksisterende overvåkningskameraer – kan dette være en løsning. I dette settet følger med en knapp og en ringemodul som kan plasseres på ønsket sted i huset.
Nexa MLR-1923 fås hos Proshop til 231 kroner.
🔌 Ringeklokker med strømforsyning

Reolink Video Doorbell
Reolink fungerer på mange måter som et vanlig overvåkningskamera, og må derfor kobles til strøm hele tiden. Det finnes to forskjellige modeller, så her bør du holde tunga rett i munnen: en versjon med WiFi som får strøm fra medfølgende strømadapter eller eksisterende ringetrafo (8-24V), og en versjon med PoE+, som betyr at den drives av nettverkskabel som også overfører strøm. Sistnevnte krever at du har et oppsett med nettverkskabel fra en PoE-svitsj på teknisk rom til ytterdøren, så dette er kanskje mest aktuelt for nybygg der man kan ta slike hensyn. For de fleste er derfor kanskje WiFi-versjonen best egnet – men merk at også WiFi-versjonen har LAN-port, slik at du kan koble til en nettverkskabel, men du trenger annen forsyning av strøm i tillegg.
Ringeklokken har mye funksjonalitet, som blant annet varsling ved bevegelse utenfor huset. Du kan også sette opp varsling kun når ringeklokken identifiserer en person eller et kjøretøy – perfekt for å unngå feilaktig varsling. Opptak kan lagres på SD-kort (kjøpes separat), og roteres når det blir fullt.
Også her følger det med en ringemodul som kan plugges i en vanlig stikkontakt. Det er ikke den mest avanserte modulen hva angår funksjonalitet, men du har til gjengjeld mulighet til å integrere mot Google Assistant slik at du kan varsle på Google Nest-enheter du har i huset når det ringer på.
Reolink er bedre enn konkurransen på integrasjoner, mye på grunn av at den støtter overføring av videofeed mot åpne protokoller. Her kan du koble til de fleste systemer du har fra før (være seg Blue Iris, AgentDVR, Frigate eller noe helt annet). I tillegg har den en egen integrasjon mot Home Assistant, men det er foreløpig ikke en egen Homey-app fra Reolink. Totalt sett får Reolink en stor stjerne i margen for god integrasjon på grunn av åpne protokoller, selv om den kanskje ikke er det mest spennende valget i hyllen.
Reolink Video Doorbell får du blant annet hos Proshop og Dustin Home.