Batterienes tyranni: slik reduserer du forbruket
Jeg begynte denne smarthusreisen med store drømmer: Jeg skulle få lysene til å slå seg på når jeg gikk inn i rommet, låse opp døren med stemmen akkurat som i Rema 1000-reklamen, og leve et liv hvor teknologien var min lojale tjener. Men det var én detalj jeg aldri hadde regnet med: batterier.
For hver sensor og fjernkontroll, hver lysbryter og røykvarsler – de går alle på batterier. Og jeg snakker ikke om sånne universelle, som man alltid har liggende i en kjøkkenskuff. Nei, nei. Hver enhet krever sin spesielle type – knappebatterier, CR2032, og et og annet proprietært batteri for prispåslagets skyld. Det er som å ha en hær av små elektroniske vampyrer. Når den ene er mett skriker den andre etter nytt blod.
Ta for eksempel den dagen dørklokka var død, akkurat da en irritert type fra Postnord banket på døra etter å ha karret seg opp hele innkjørselen med lastebil. Eller den gangen bevegelsessensoren sluttet å virke akkurat den natta ungene våkner og dagen starter klokka fire. Snublende gjennom mørket, fast bestemt på å ikke vekke de få husstandsmedlemmene som fortsatt sov, bare for å finne ut at joda, på tide å skifte batterier igjen.
Dette er selvfølgelig ikke en bærekraftig ordning for et harmonisk forhold heller. Spouse Approval Factor (SAF)? Den er på bånn. For de blir ikke skiftet samme dag disse batteriene. Nei, disse demonene får ligge i bero i noen uker eller måneder, til humøret i familien er tilsvarende flatt. Hvem kunne forutse at en uskyldig liten plastdings skulle kreve mer vedlikehold enn hele resten av huset tilsammen. Hvem visste at smarthuset kom med en skjult kostnad: batteriabonnement? Hvis du sitter på gjerdet og vurderer å smarte opp hjemmet ditt, bare husk på en ting: du trenger flere batterier. Mange flere.
Ja, batterihverdagen i smarthuset er en evig runddans, men det finnes noen gode råd for å kutte ned forbruket, både for miljøet og din egen skyld.
Kable der du kan
Når det gjelder smarthus, er det en gyllen regel: Kable det du kan, også for trådløse enheter som Z-Wave og Zigbee. Enheter som er koblet til strøm gir ikke bare stabil drift og reduserer behovet for batterier – men bidrar også til et sterkt mesh-nettverk, som gir lengre rekkevidde og bedre pålitelighet. Lys og varme er på grunn av strømforbruket alltid koblet til strøm, men utvalget av sensorer er noe dårligere. Her er det stort sett strømforbruk som bestemmer om en enhet er batteridrevet eller ei. Om du er komfortabel med å ta på deg et nytt prosjekt kan du for eksempel velge å lage dine egne temperatursensorer ved hjelp av Tasmota eller ESPHome.
Dørklokker er et annet område hvor batteriene tappes i rekordfart. Ikke så rart kanskje, da disse er kapable til å overføre både lyd og video, samtidig som de skal følge med på alt som skjer foran huset til enhver tid. Her bør du sjekke om du har mulighet til å trekke en ledning, enten fra en ringetrafo eller ved hjelp av PoE (Power over Ethernet). Fordelen med sistnevnte er at den i tillegg til strøm får kablet tilkobling til internett. Et eksempel på sistnevnte er Reolink Video Doorbell, som har fått veldig gode skussmål og finnes både i en versjon med PoE og batteridrevet.
Handle med batteritid i mente
Les anmeldelser på nett før du handler, om noen har erfaringer med strømforbruket til de forskjellige enhetene. For eksempel Philips Hue sin temperatur- og bevegelsessensor kan tilsynelatende gå i årevis uten batteriskifte. Andre enheter slutter å rapportere etter en uke, og rekker ikke engang å varsle om at batteriet er lavt.
Protokoller har også mye å si for strømforbruket. Grunnen til at mellom andre Aqara har gått for Zigbee til sine sensorer er det lave strømforbruket, og fordelene ved at enhetene går i dvale mellom hver gang de rapporterer. BLE, som i Plejd sine produkter, markedsføres også med lavt strømforbruk, men har ikke mesh-fordelene som Zigbee har. Z-Wave er en god nummer to, mens Wifi generelt ikke brukes i batteridrevne enheter sensorenheter fordi brikkene bruker mye strøm.
Ta solen til hjelp
Noen smarthusprodukter kommer nå med solcellepaneler – perfekt for utendørsbruk. Sensorer og kameraer kan da lades automatisk uten behov for batteribytte. En løsning for utendørs overvåkning er Arlo sitt solpanel for overvåkningskamera, som lader kameraet ved hjelp av solenergi. Dette reduserer behovet for batteribytte og gir kontinuerlig drift uten ekstra strømtilførsel. Ring har tilsvarende løsning for sine ringeklokker, som skal gi nok strøm til å holde klokken gående kontinuerlig.
EnOcean-brytere
En annen gjenganger innen batteribytte er lysbrytere. Mange av de populære lysbryterne på markedet går på batterier, og må løses fra veggrammen med jevne mellomrom for å skifte ut batteriet, ofte et knappebatteri. For å få bukt med dette problemet kan du bruke EnOcean-brytere. Disse smarte bryterne genererer sin egen strøm når de trykkes inn. EnOcean-teknologien kan brukes til å redusere behovet for vedlikehold på mange av de mest brukte bryterne i huset.
En av de mest populære variantene er Senic Friends of Hue, som støtter Philips Hue og dermed kan brukes med både Homey og Home Assistant. Disse har undertegnede svært god erfaring med, og har en i omtrent alle rom.
Smarte batteriladere
Vi kommer oss ikke unna alle batteriene i smarthuset, men det betyr ikke at vi kan redusere miljøavtrykket. Med en batterilader til AA og AAA kan du gjenbruke batteriene og slippe å tenke på å kjøpe nye batterier hele tiden, i tillegg til å gjøre et bidrag for å redusere belastningen på miljøet.