GuiderHome Assistant

Slik installerer du Home Assistant

Ermene er brettet opp, og du er klar for å gå i gang med Home Assistant. Men vent litt – komponentene ligger strødd utover stuebordet. Før vi får opp innloggingsskjermen til Home Assistant må PC-en bygges og programvaren lastes inn. Denne guiden vil gjøre det litt enklere for deg.

I første del av denne guiden ser vi på hvilke komponenter du trenger for å komme i gang med Home Assistant. Dersom du ikke har lest den og ikke har komponentene foran deg, anbefaler vi å se på denne først. Merk at dersom du har kjøpt en Home Assistant Green kommer disse ferdig installert, og du er derfor allerede forbi dette punktet.

Som beskrevet i forrige del av guiden finnes det flere veier til Rom. De mest populære for deg som begynner fra scratch er en rimelig løsning med Raspberry Pi. De mer avanserte alternativene som virtualisering vil vi ikke gå inn på i denne guiden. Dette er dog godt dokumentert på hjelpesidene til Home Assistant.

Raspberry Pi

Det første steget skjer ikke på selve Raspberry Pi-en, men på en annen PC eller Mac med SD-kortleser (enten innebygd eller en USB-versjon som kan kjøpes separat). Her vil du laste ned og flashe Home Assistant til SD-kortet, slik at det er forhåndsinstallert så snart du setter strøm på Raspberry Pi-en.

Først laster du ned programvaren Raspberry Pi Imager fra Raspberry Pi sine nettsider. I det første vinduet som viser etter installasjon får du velge hvilken enhet du har, hvilket operativsystem du skal bruke, og hvilken lagringsenhet du ønsker å installere systemet på.

Raspberry Pi Device: Her velger du enheten din, sannsynligvis et av de to øverste alternativene: Raspberry Pi 5 eller Raspberry Pi 4.

Operating System: Her blar du ned til kategorien «Other specific-purpose OS» og deretter «Home assistants and home automation». I denne listen ligger Home Assistant.

Storage: Her vil du få opp minnekortet du har plugget inn. Merk at dersom du har flere eksterne lagringsenheter koblet til datamaskinen din, kan du få opp flere i denne listen. Se på beskrivelsen hvilken som er riktig, eller koble fra andre enheter midlertidig slik at du er sikker på at du velger riktig enhet. Når du installerer operativsystemet på minnekortet blir all eksisterende data på minnekortet slettet.

Gå videre og vent til prosessen er ferdig. Du kan da fjerne minnekortet fra PC-en og sette det inni Raspberry Pi-en.

Deretter kobler du din Raspberry Pi til ruteren din med en nettverks-/ethernet-kabel, og kobler til strøm. Etter et par minutter skal installasjonen være ferdig, og du skal få tilgang til Home Assistant ved å åpne nettleseren din på linken homeassistant.local:8123. I noen nettverk er det mulig at denne linken ikke fungerer av seg selv, og da kan du teste homeassistant:8123.

Dersom du ikke kommer inn på linken over kan du skrive inn IP-adressen til Raspberry Pi manuelt i nettleseren (f.eks. X.X.X.X:8123). For å finne denne kan du koble din Raspberry Pi til en skjerm, og her vil du se IP-adressen som du kan skrive inn i adressefeltet i nettleseren din. Merk at du i tillegg til IP-adressen må skrive inn portnummeret, som er 8123 bak et kolon.

Dedikert mini-PC

Dersom du skal installere Home Assistant enten på en gammel PC du har liggende, eller en ny mini-PC med lavt strømforbruk, er prosessen noe mer omfattende. Her har du ikke et minnekort, men gjerne en harddisk eller SSD, så du må finne en måte å installere operativsystemet på. Det finnes to måter:

  • Starte opp maskinen fra en USB-penn med Ubuntu installert, og derifra installere Home Assistant på harddisken til maskinen. Til dette trenger du en minnepenn på minimum 4 GB, og du må også koble tastatur, mus og skjerm til Home Assistant-maskinen under oppsettet.
  • Fjerne lagringsmediet fra maskinen og koble til en annen PC, hvorfra du skriver operativsystemet til disken. Til dette trenger du en adapter mellom harddisken og en annen PC, og en programvare kalt Balena Etcher til å skrive til lagringsmediet. Dette er noe mer avansert, men du finner en guide her. Jeg foretrekker dette alternativet fordi man slipper å gjøre konfigurasjonen på maskinen som skal settes opp, men det krever ekstra utstyr og demontering av lagringsmediet, samt at du vil trenge ulike adaptere alt etter om du skal bruke en SSD med SATA-tilkobling eller en M.2-disk.

For denne metoden finnes det mange variabler, så her er det best å følge Home Assistant sine egne oppdaterte instruksjoner. En grundig gjennomgang av stegene finner du på Home Assistant sine installasjonssider.

Førstegangsoppsettet

Du vil se at du er på riktig spor når du får tilgang til velkomstbildet når du besøker linken til Home Assistant, og får opp den blå logoen. Første gang kan det ta noen minutter før installasjonen er på plass, og du får legge inn brukernavnet og passordet du ønsker å bruke. Du får også opp en liste over enheter i huset som Home Assistant har oppdaget automatisk på hjemmenettverket ditt. Disse kan du selvsagt bare legge til, og disse vil legge seg i listen over integrasjoner som du kan bygge dashbord og automasjoner på senere.

Når dette er på plass kommer du inn i hovedskjermen til Home Assistant – og selv om du ikke har lagt inn noen enheter enda kan menyene i systemet være overveldende. Hvor skal du begynne? I neste del av guiden vil vi gå gjennom og forklare de forskjellige menyene i systemet, og hvordan du legger til din første enhet.

Fikk du ikke med deg første del av guiden? Se hvilke komponenter du trenger for å komme i gang her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *