GuiderHjemmeautomasjonInspirasjonSmartsystemer

Mine beste Homey Flow-tips

Homey har raskt vokst til å bli Norges favoritt-smartløsning for hjemmet. Med den nye Homey Bridge blir smartløsninger enda mer tilgjengelig for folk flest, mens Homey Pro gir deg nok kraft til å automatisere hele huset.

Varsle når vaskemaskinen er ferdig

De fleste hvitevarer lager en markant lyd når jobben er gjort, være seg vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen. Likevel har mange av oss opplevd å glemme vasken i maskinen over natten. Spesielt for de som har eget vaskerom eller vaskekjeller kan hverdagen overvelde oss. Ved å sette en smartplugg mellom maskinen og stikkontakten kan du sette opp en varsling når maskinen skrur seg av, eller i praksis når effekten fra maskinen faller under 20W.

Denne automasjonen kjører hver gang effekten fra smartpluggen endres, og dersom den er over en gitt verdi, startes en nedtelling i CountDown-appen fra 3600 sekunder. Når denne nedtellingen når 0 sekunder kjører en egen automasjon som kan sende varsel eller gjøre andre automasjoner.

Grunnen til at jeg har løst det på denne måten er at strømforbruket til hvitevarer varierer gjennom en syklus. I perioder står både vaskemaskin og oppvaskmaskin stille, som kan sende falske varsler. Ved å sette en nedtelling som settes til 3600 sekunder hver gang trommelen går, og når ikke null før maskinen virkelig er ferdig.

Merk at strømforbruket til hvitevarer varierer mellom modeller, og moderne hvitevarer er mer strømeffektive enn gamle. Du bør derfor justere innstillingene til noe som passer for din maskin. Merk også at de fleste smartplugger ikke er egnet til belastningen til hvitevarer, da en 10A smartplugg tåler opptil 2000W. En del hvitevarer har topper med høyere belastning enn dette. Sørg for du velger en plugg som tåler opptil 16A, og at du velger en type med strømmåling kompatibel med Homey.

Full kontroll over musikken

Målet med de fleste automasjonene våre er å gjøre hverdagen med sømløs. Hjemme hos oss har rutinene blitt brutt opp med delvis hjemmekontor, så det nytter ikke lenger å sette opp automasjoner fra mandag til fredag. Derfor har jeg satt opp betingelser for en rekke flows i hjemmet, slik at automasjoner ikke kjører hvis ingen er hjemme. For eksempel har jeg satt opp en Sonos-høyttaler på kontoret som spiller av bakgrunnsmusikk gjennom dagen. Den spiller av Discover Weekly-listen fra Spotify, som både fornyer seg hver uke, og spiller ny musikk jeg ikke har hørt før.

Flowen sjekker om noen er hjemme klokken 08:30, og sjekker samtidig om det er en arbeidsdag. Til dette bruker jeg Homey-appen Public holidays, som tar hensyn til norske helligdager – slik at morgenflowen ikke vekker deg de dagene du gjerne skulle sovet litt lenger.

Demp belysningen ved TV-en

Vi har en filament-pære fra Philips Hue i nærheten av TV-en. Den gir en fin, lun belysning i TV-kroken, men siden det er direkte lys kan det være forstyrrende for TV-tittingen. Derfor har jeg lagt inn en automasjon som demper denne pæren til 10% dersom noe spilles av på Chromecasten. Jeg har en Chromecast med Google TV, som reagerer når innhold spilles av fra en app. Jeg har en omvendt flow som skrur opp lysstyrken igjen når avspillingen pauses.

En unik bursdagshilsen fra hjemmet

Vi glemske mannfolk har antakeligvis allerede satt opp varsling av viktige bursdager med en ukes forvarsel, så man rekker å kjøpe gave. Ikke? Da kan du koble til kalenderen din med appen IcalCalendar, og få varsling både når hendelser starter, slutter, eller en stund i forveien. Du kan for eksempel sette opp noen spennende automasjoner i hjemmet på bursdager for å gjøre dagen ekstra spennende for barna (eller kona, for den saks skyld, selv om det fort kan bli litt for spennende).

Vi bruker også denne appen til å blinke lyset og sende en TTS-melding til en Google Home på badet når vi må dra til jobb. Slik slipper vi å følge med på klokka selv.

Et bonustips: visste du at du ikke trenger å bruke mobiltelefonen for å lage flows? En av kritikkene mot denne versjonen av Homey har vært at du er avhengig av mobiltelefonen for å både konfigurere enheter og automasjoner, som er både upraktisk og uoversiktlig. Derfor har Homey lansert et praktisk webgrensesnitt som du kan bruke foran en PC. Det finner du på my.homey.app.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *