Guider

Offentlige tjenester i smarthuset

De fleste forbinder smarthus med lys- og varmestyring, men visste du at du også kan vende blikket utover og automatisere varsling om for eksempel søppeltømming og postlevering?

Når kommer Posten?

Venter du på en pakke med smarte dingser? Nå kan du få rett inn i smarthuset hvilke dager du får post. Dette er riktignok relativt faste dager, men smarthus-appen tar hensyn til avvik som følge av for eksempel helligdager. Da kan du for eksempel inkludere i morgenrutinen din at du må huske å hente post.

I Homey kan du installere appen Norske Tjenester. Appen henter automatisk postnummeret ditt, og du vil få to sensorer: en for hvilken dag det er postlevering, og en som teller ned til postlevering. Disse kan du bruke i automasjoner som du selv ønsker.

Dersom du venter på noe spesielt, kan du også kopiere sporingsnummeret fra Posten, Bring eller PostNord inn i en egen Homey-enhet, og automatisere en egen feststemning når pakken er levert – som seg hør og bør når man får nye dingser.

Bruker du Home Assistant? Da kan du også få denne informasjonen gjennom tillegget «Når kommer Posten». Denne kan du installere gjennom tredjepartsbutikken HACS, eller ved å kopiere filene inn i Home Assistant-installasjonen din. Da vil du få en sensor som utløses på hentedag, samt en oversikt over de tre neste hentedagene, som kan brukes i dashbord og automasjoner.

Hvis du vil gå enda mer nerdete til verks: hva om du slapp å legge inn sporingsnummer for å få varsler om pakker på vei? Jeg har satt opp en IMAP-sensor i Home Assistant som leser e-posten min og varsler dersom det kommer en hentemelding fra Posten/Bring eller Postnord.

Når er det søppeltømming?

Har du noen gang glemt å trille ut søppeldunken og ergret deg i en måned til neste gang søppelbilen kjører forbi? Eller kanskje du har satt frem restavfallet når det egentlig er papp som skal hentes? Om det gjelder deg har jeg en gladnyhet: denne feilen slipper du å gjøre igjen.

I Homey finner du også dette i appen Norske Tjenester. I appen får du en oversikt over neste henting, samt tidspunkt for neste henting av papp, plast og restavfall. I tillegg får du et flytkort som lar deg utløse automasjoner dersom søppel hentes i morgen. Du kan dermed lage automasjoner for lys, lyd og mobilvarsling for å huske å trille ut (riktig) dunk.

Appen støtter en rekke av de store renovasjonsselskaper, samt Min Renovasjon som er en samleapp for flere mindre renovasjonsselskaper. Her legger du bare inn adressen din, og appen vil automatisk oppdage leverandør og opprette enheten i Homey.

Home Assistant er ikke snauere, med tillegget «Min Renovasjon«. Her får du tilgang til alle renovasjonsselskapene som er med i Min Renovasjon. Dette tillegget kan også installeres gjennom HACS eller ved å kopiere over filene manuelt. Når tillegget er lagt til i HACS legger du det til som integrasjon under innstillinger.

Slik kan du gjøre smarthuset enda smartere, også utenfor sine egne fire vegger. Hvordan bruker du data fra offentlige tjenester?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *