AnnonseGjør det selvSikkerhet

Har du husket røykvarslerens dag?

1. desember hvert år er røykvarslerens dag. Det er dagen du skal teste og bytte batteri i røykvarsleren. Er det på tide å oppgradere røykvarsleren, har vi samlet en oversikt over våre anbefalte røykvarslere.

Vinteren er den vanligste tiden for boligbranner i Norge. Vi bruker mer elektrisk utstyr og levende lys, og fyrer i peisen. I tillegg pynter vi til jul, med belysning og annet utstyr av varierende kvalitet. Ja, tilstrekkelig brannvarsling er faktisk lovpålagt.

I forskrift om brannforebygging kan vi lese at en enebolig eller fritidsbolig (har du husket smart brannvarsling på hytta?) skal ha minst en røykvarsler i hver etasje. Disse skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Alarmen skal høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

Det kan være en utfordring å navigere dette terrenget. Noen røykvarslere kan ikke seriekobles, og egner seg derfor kun til små boliger med en oppholdssone. Prisene varierer også veldig, og du får både rimelige og dyrere smarte røykvarslere. Vi har plukket ut noen anbefalinger, der vi har luket noen av de rimeligere som ikke når opp når det kommer til røykvarsling, basert på anmeldelser og tester. Vi har også lagt vekt på at enhetene kan seriekobles. Du bør ikke være avhengig av at smarthuben er tilgjengelig når det begynner å brenne. Røykvarsleren må fungere i et isolert nettverk, og fungere som forventet selv uten internett, strøm og dermed også smarthub.

Google Nest Protect

Den mest kjente, og kanskje mest funksjonsrike, røykvarsleren er Nest Protect fra Google. Den overvåker CO-verdier, varme, luftfuktighet og eventuell brannsikkerhet, og oppdager både langsomme og raske branner. Den har flere sensorer, blant annet for kullmonoksid, og er utstyrt med mikrofon, slik at den kan teste seg selv med jevne intervaller, og kobler seg sammen med hverandre med sitt eget trådløse nett, slik at grunnfunksjonaliteten fungerer selv når internett eller smarthuben er utilgjengelig.

Før sirenen går av, får du en mildere stemmevarsling, slik at du har anledning til å slå av en falsk alarm før du vekker alle i huset. Du får også en talebeskjed om hvor i huset det angivelig brenner, slik at du slipper å inspisere alle kriker og kroker i hele huset for å finne ut hva som kan ha utløst varslingen.

Nest Protect har en moderne app, men API for integrasjon mot smarthuber ble stengt ned i 2022. Det eneste alternativet du har for tilkobling til en smarthub er dermed en tredjepartsløsning ved hjelp av Home Assistant. Det er dermed ikke en offisielt støttet metode, og du bør kanskje ikke sette for stor lit til denne. Den bruker WiFi, og krever dermed ingen hub i tillegg. Du får både en versjon på batteri, og en kan kobles til strøm, dersom du har opplegg til dette i hjemmet.

Nest Protect får du blant annet hos Kjell & Company.

HeatIt Z-Smoke

For deg som er opptatt av integrasjon mot smarthuset kan Z-Smoke fra HeatIt være et kurant alternativ. Prismessig ligger denne omtrent likt med Nest Protect, men du får mulighet til å integrere mot de vanligste smarthubene, som Futurehome, Homey og Home Assistant. Denne kan også seriekobles opp til 6 varslere, og du har i tillegg tilleggsfunksjoner som bevegelsessensor og varmesensor. Du har også et innebygd nødlys med visuell alarm og varsel. Du får både en versjon som går på batteri med ti års levetid, eller du kan koble den direkte til strøm.

HeatIt Z-Smoke får du hos Elektroimportøren.

Elko Smart Røykvarsler

En designperle med Zigbee-støtte, som både kan brukes med Homey og Elko Smart-systemet. Denne røykvarsleren monteres i taket, og kan seriekobles. Også her varer batteriet i opptil ti år, og du skal derfor ikke trenge å skifte batteri før varsleren bør skiftes. Det er også en av de minste røykvarslerne på markedet, som gjør at den passer godt inn i de fleste hjem. Denne kan integreres med smarthuset, slik at du kan sette opp automasjoner som å blinke eller skru på alt lys i huset dersom alarmen går.

Elko Smart Røykvarsler får du hos Elektroimportøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *