Ukategorisert

Er tiden inne for Thread?

Smarthus har fått stor oppmerksomhet de siste årene, som følge av at alle de store teknologiselskapene har hoppet på bølgen og at plattformer som Homey og Futurehome har gitt hvermansen tilbake kontrollen over hjemmet. Men det er to ord som har vært på alles lepper i det siste, og det er Matter og Thread. Hva betyr det egentlig – og skal vi vente med å kjøpe inn smarthusutstyr til Thread har gjort sitt inntog?

På mange måter er Thread – og Matter, for den saks skyld – det store vi har ventet på. Thread er en mesh-teknologi som på en effektiv og strømsparende måte knytter sammen små, smarte enheter, fra bevegelsessensorer til dørlåser. Fordi nettverket er mesh-basert, altså at enhetene snakker direkte med hverandre, er du ikke avhengig av en koordinator eller hub som enhetene kobler til. For å styre Thread-nettverket utenfra trenger du en såkalt grenseruter (eller Border Router på godt norsk), som knytter Thread-nettverket til det trådløse nettverket ditt.

Hva er galt med Zigbee og WiFi?

Grunnen til at Thread har presset seg fram er ikke at dagens protokoller er direkte dårlige – men heller at kaoset er komplett, og det krever en del undersøkelse for å finne ut hvilke enheter som passer inn i økosystemet ditt. Dette er negativt for hele smarthusmarkedet, hvor løsninger blir utviklet for å styre kundene inn i et gitt økosystem, og ingen økosystemer evner å være en helhetlig løsning for deg.

Det er klart, noen ulemper har dagens protokoller. Felles for Zigbee og Z-Wave er at de er avhengige av en såkalt koordinator, som lagrer informasjon om alle enheter, og som signaler sendes til og fra. Et eksempel er Philips Hue-huben. En pære kan være en mesh-ruter som sender signalet videre til andre pærer, men dersom koordinatoren feiler vil alle pærene miste funksjon, og dersom koordinatoren må byttes må pærene også pares opp på nytt. Med Thread kan du ha flere grenserutere, slik at nettverket blir mer robust og mindre sårbart dersom en enhet slutter å fungere – og de som har vært i smarthusgamet en stund, vet smertelig godt at det skjer.

WiFi er også en vanlig protokoll, og selv om den er nokså strømkrevende og dermed lite egnet til batteridrevne enheter, har den fordelen at man ikke trenger en egen hub. Man trenger derfor ikke investere i et helt økosystem for å få en enhet til å fungere, og allerede kan slike enheter kobles til for eksempel Google Assistant og HomeKit. Ulempen er at man trenger å registrere enheten på WiFi-nettverket, noe som gjerne krever en litt kronglete prosess hvor du må koble mobilen over på enhetens hotspot. En annen ulempe er at du må registrere deg desto flere steder og ender opp med et hav av apper på telefonen. Slike enheter er også ofte avhengige av internettilgang for å fungere. Det er vanligvis ikke noe problem, men du kommer definitivt til å synes det er et problem at selv de mundane ting ikke fungerer.

Stabilt og fremtidsrettet

Selve protokollen er det intet i veien med. Lovnaden er at dette blir stabilt og pålitelig, og gjør smarthjemmet mer robust og mindre utsatt for at enkeltenheter havarerer. Thread er svært energieffektivt, noe som betyr at batteridrevne enheter som sensorer og kontrollere kan ha lengre levetid uten å bytte batterier så ofte. Thread er en åpen standard som støttes av flere store aktører innen smarthusteknologi, inkludert Apple, Google, Amazon og andre. Dette betyr at enheter fra forskjellige produsenter kan samhandle sømløst, noe som gir deg flere alternativer og fleksibilitet når du velger utstyr til smarthuset ditt. Thread er også utviklet med sikkerhet i tankene, og det benytter moderne kryptering for å beskytte dataene dine og smarthuset ditt mot uautorisert tilgang.

Det høres jo vel og bra ut. Men…

Er det litt for tidlig?

For å komme i gang trenger du egentlig bare en støttet grenseruter. Det høres kanskje avansert ut, men det er allerede en rekke enheter som har denne funksjonaliteten. Kanskje har du en fra før? Om du har en av disse enhetene så har du det du trenger for å komme i gang:

  • Apple Homepod Mini
  • Apple TV 4K (2. generasjon)
  • Eero WiFi-ruter (WiFi 5 og oppover)
  • Google Nest WiFi-ruter og aksesspunkt
  • Google Nest Hub Max
  • Google Nest Hub (2. generasjon)

Når det kommer til enhetsstøtte er det derimot litt skralt. Temaet har dukket opp flere ganger på Reddit i det siste, og vi har også fått spørsmålet. Hva kjøper man egentlig? Foreløpig er det svært få enheter som støttes – ja, så få at det knapt er vits å lage en liste, spesielt på våre trakter. Dette kommer nok etterhvert, og det er helt opp til deg om du er innstilt på å vente. Det er heller ikke sikkert at protokollen kommer til å få fotfeste – sånn er det med all teknologi. Vi vet også at mange globale smarthusaktører sliter med å gjøre produktene lønnsomme, og blant annet har fokuset på stemmeassistenter stilnet voldsomt i det siste. Google har flere ganger i det siste kuttet i funksjonaliteten til sine Nest-produkter, og det har ikke kommet nye produkter på dette området på lang tid. Også Googles nylig lanserte Pixel Tablet kan tolkes som en indikator på at den rene hjemmeassistenten ikke lenger er en prioritet hos selskapet.

Dersom du belager deg på å bruke en hub som Homey, Futurehome eller Home Assistant, så vil du heller ikke dra mye nytte av den nye mesh-teknologien, ettersom huben vil være like sårbar for feil som en koordinator. Det er heller ikke min erfaring at koordinatoren er det som ryker først.

Det er heller ikke slik at du ikke kan kombinere systemer. Mange går allerede for en kombinasjon av Zigbee, Z-Wave, WiFi og Bluetooth, da de har ulike fordeler. Det viktigste å tenke på er at man sørger for å bygge opp gode mesh-nett på de protokollene man velger. Å gradvis gå over på Thread etterhvert som ny funksjonalitet kommer til er nok ikke en dum idé, og du vil kunne gjøre den overgangen gradvis etterhvert som enhetene dine feiler.

Som smarthusentusiast vil nok ikke mitt råd være å vente. Hvis du er gira på å komme i gang med smarthuset er det ingenting å vente på. Hvis du er nysgjerrig på hva forskjellen på de ulike protokollene er, kan du lese om de her. Dersom du er på utkikk etter en smarthub, har vi laget en oversikt over de beste systemene her.

Under kan du se hvordan et typisk smarthjem vil se ut med en kombinasjon av Matter og Thread. Både WiFi-enheter og Thread-enheter vil bruke Matter-protokollen. Mens WiFi-baserte enheter med Matter-støtte vil kobles til en Matter-kontroller i det økosystemet du ønsker, trenger du en grenseruter for å koble Thread-enhetene til internett og andre Matter-kontrollere:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *