Guider

Smart strømsparing med Tibber og Homey

Med dalende temperaturer og økende strømpriser går mange av oss en usikker tid i møte. Derfor ønsker jeg å dele noen tips som kan bidra til å redusere strømforbruket og dermed den månedlige strømkostnaden.

Oppvarming står for en stor del av strømforbruket i hjemmet. Ifølge Tibber-appen står elektrisk oppvarming for 44% av strømforbruket hjemme hos oss. Dette er en kombinasjon av flere varmepumper, varmekabler og panelovner. Tidligere har gulvvarme og panelovner stått på hele døgnet. Vi har tatt grep – og redusert kostnadene for oppvarming betraktelig, og her er våre tips.

Smart strømstyring med Tibber

Jeg bruker Tibber som strømselskap (det mange ikke vet er at du kan velge det strømselskapet du vil), og de tilbyr en strømavtale som gir deg kostpris på strøm per time, i tillegg til en fast månedspris på 39,-. I dag er de fleste strømavtaler spotpris, på grunn av uforutsigbarheten i markedet. Timespotpris gir også muligheten for å spare, og utnytte timene på døgnet hvor strømmen er billigere. Nøyaktig når dette er varierer dag for dag, men i utgangspunktet er det vanlig at strømmen er billigere om natten.

Vurderer du å bytte til Tibber? Ved å bruke denne invitasjonskoden får vi begge 500 kroner å bruke i Tibber Store. Win-win!

Jeg har to varmepumper i huset, og ingen av de er spesielt smarte. Første skritt var å gjøre disse smarte, slik at jeg har mulighet til å styre temperaturen utenfra. Til dette har jeg kjøpt to stykker av Sensibo Air. Dette er en infrarød enhet som kan lese av og forstå fjernkontrollen til varmepumpa, og replikere disse signalene for å justere temperaturen uavhengig av fjernkontrollen. Sensibo Air er den nyeste versjonen, og er en oppgradering fra forgjengeren Sensibo Sky hvor det blant annet følger med en romsensor som kan tolke om noen oppholder seg i rommet, og styre temperaturen deretter. Den måler også temperaturen i rommet i øyehøyde, og vil kunne måle temperaturen slik du opplever den, mens varmepumpa gjerne rapporterer temperatur helt oppe i taket eller nede ved gulvet.

Jeg har en Mitsubishi Kaiteki, og en eldre Mitsubishi varmepumpe, og begge to gled rett inn i appen og kan nå styres ved hjelp av Sensibo-appen. Du kan blant annet aktivere funksjonen «Climate React», som automatisk tilpasser temperaturen etter den medfølgende romsensoren. Dette gir deg god komfort, men ikke nødvendigvis god sparing. Fordelen er at Sensibo kan integreres mot det aller meste av smartutstyr. Jeg har koblet min Sensibo-konto mot Homey, Home Assistant og ikke minst direkte mot Tibber ved hjelp av en såkalt «power-up».

Sensibo-enhetene dukker opp i Tibber-appen som termostater, hvor du kan justere måltemperaturen opp og ned, og sette modusen, som varme/kjøling og viftestyrke. I bunnen finner knappen «Smart varmestyring», og her kan du aktivere Tibber autopilot, som styrer varmen for deg automatisk. Systemet jobber etter strømpris, værvarsel og termisk treghet for å finne den mest energieffektive måten å varme opp rommet til måltemperaturen. I tillegg kan du dag- og nattsenke termostaten, som innebærer at temperaturen blir justert ned med tre grader.

Dersom du har elbil kan du gjøre nøyaktig det samme – styre ladesyklusen mot lavest strømpris. Appen støtter de fleste populære bilmerker, og siden integrasjonen går direkte mot bilen og hvorvidt den tar imot lading eller ikke, stiller det ikke nødvendigvis særlige krav til laderen. Du bør likevel lese våre anbefalinger til elbilladere for å finne en variant som passer for deg og din bil.

Les også: Jeg har brukt Tibber i fire år – er det verdt det?

Noen hjemme?

Det tar lang tid å varme opp stua, og vi har valgt å holde denne nokså temperert hele dagen, for å unngå å komme hjem til kaldt hus. En del andre varmekilder er nokså raske til å varme opp rommene, som panelovner og gulvvarme på toalett og i gangen. Panelovnene varmer opp små rom i rekordfart, og gulvvarmen er viktigere for å tørke våte barneklær enn å for å holde gangen varm. For noen av disse bruksområdene ønsker vi ikke å gå på kompromiss med komforten, og heller enn strømprisen har vi valgt å styre disse etter hvorvidt vi er hjemme.

I Homey har vi en egen funksjon for å spore når den første kommer hjem, og den siste drar hjemmefra. Dette gjør at vi kan aktivere oppvarmingen når noen kommer hjem, og slå den av når noen drar hjemmefra. Vi tok det også til neste nivå, ved å koble vår Google-kalender til Homey, og så slå på varmen en time før jobb-avtalen i kalenderen var ferdig. Slik kom vi hjem til varmt gulv selv med varierende vakter. Denne metoden fungerer ikke med Tibber sin autopilot, så her må man ta en beslutning på hva som er mest lønnsomt for deg, og hvor mye du er villig til å gå på kompromiss av komforten.

Fordelen med denne løsningen er at den fungerer med de aller fleste enheter du har fra før, også de som ikke har innebygd termostat (visste du forresten at Homey har en egen termostat-app, som kan gjøre vanlige brytere om til virtuelle termostater?). Men dersom du skal kjøpe nyheter har vi noen konkrete anbefalinger.

Dersom du ser etter en smart bryter for en dum panelovn, anbefaler jeg Fibaro Smart Plug. Den har nemlig også strømmåler, og kan rapportere tilbake til Homey hvordan den påvirker strømforbruket ditt. Dersom du ønsker å bytte selve panelovnen, anbefaler jeg Namron panelovn med Zigbee, som kan pares direkte mot din smarthub.

Dersom du har varmekabler med termostat, kan du bytte denne til en som er smart. Her er HeatIt Z-TRM3 en åpenbar kandidat, spesielt dersom du bruker Z-Wave hjemme. Dersom du har bygd ut Zigbee, kan Namron sin termostat være et alternativ. Dersom du ikke har en smarthub er HeatIt WiFi et godt alternativ, som kobles rett til skyen ved hjelp av HeatIt-appen.

Støttetiltak fra Enova

Private husholdninger kan få tilbake opptil 10 000 kroner fra Enova for å installere smarte strømtiltak i hjemmet. Dette forutsetter at du kobler en smart styringsenhet til såkalt flyttbart forbruk. Det vil si at du kan skyve noen av de store strømforbrukerne til tidspunkter på døgnet der det er høyere tilgjengelighet av strøm, og dermed lavere strømpriser. Eksempler på disse er varmtvannstank, elbillader og gulvvarme. Det er en rekke kriterier som ligger til grunn for å motta denne støtten, blant annet knyttet til sikkerhet. Du kan lese mer om støtten her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *