AnnonseInspirasjonSmarte produkter

Smarthustrendene i 2023

Det gamle året har føltes svært langt, hvor vi har opplevd både pandemi og krig rundt oss, samt nedgangstider og trangere kår for folk flest her hjemme. Derfor er det på sin plass å løfte nesa og se fremover – og kanskje spesielt mot de kule oppgraderingene vi kan gjøre hjemme.

Smarthus til folk flest

Smarthus har vært et buzzord i 2022. Tidligere har hjemmeautomasjon vært forbeholdt nerdene, og det har systemene også. Tendensen i år har vært en gryende interesse for smart styring, også blant folk flest. Dette skyldes nok kanskje kalddusjen med høye strømpriser denne vinteren, og mange ønsker nok å ta grep der de kan.

De siste få årene har det også vært en revolusjon i brukervennlighet for disse systemene, og spesielt Homey og Futurehome er nå så modne at alle klarer å sette de opp selv. Du kan lese vår sammenligning av Homey og Futurehome her.

Vi kommer nok til å se en stor økning i smarthusteknologi også utenfor entusiastenes rekker, og at det kommer til å sette fart i brukervennligheten for samtlige av smarthussystemene. De store butikkjedene har begynt å få øynene opp, og smarte hjem har blitt en etablert kategori i de fleste norske nettbutikkene.

Les også: Her er det beste smarthussystemet i 2023

Smart energisparing

Med rekordhøy strømpriser i vinter har det plutselig blitt mer lønnsomt å tenke på effektivisering av strømforbruket. Samtidig som strømprisene har vært uforutsigbare, øker adaptasjonen av elbiler (se vår sammenligning av de mest populære elbilladerne). I midten av 2022 innførte også NVE den nye effekttariffen, som har som formål å fordele strømforbruket i befolkningen utover døgnet. Dette gjøres ved å beregne nettleien din ut fra de timene du bruker mest strøm. Dette gir et insentiv til å redusere strømtoppene og for eksempel forskyve lading av elbilen til nattetimene. Dette har ikke vært veldig populært, men vi vil nok se at flere nordmenn vil gjøre tiltak for å få til dette.

Les også: Slik kan du spare strøm ved hjelp av Homey og Tibber

Tiltaket med Enova-støtte for installering av smartprodukter er også en viktig motivator som øker fokuset på smart strømsparing det neste året. Med denne støtten vil du få tilbake 35% av investeringskostnadene dersom du investerer i smart utstyr som kan flytte forbruk, for eksempel smarte termostater eller relé til varmtvannstank.

Solceller er også på folkemunne, og også her kan du kvalifisere til Enova-støtte. Selv i Norge kan det vise seg å være et effektivt tiltak – i hvert fall dersom vi ser en fremdeles ustabilitet i strømmarkedet også utover i 2023.

Matter endrer spillereglene for smarthus

I dag bruker vi et sammensurium av protokoller og radiosignaler for å styre smarthjemmet trådløst. Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi, 433 MHz og BLE – ja, du kan lese sammenligningen vår av disse her. Lovnaden er at Matter og Thread vil være redningen som vil gjøre at alle enheter snakker samme språk, uavhengig av leverandør.

Les også: Matter er endelig her

Vi vil nok fortsatt se at ulike aktører bygger ut sine egne, og kanskje i noen grad lukkede, systemer. Det er ikke utenkelig at noe funksjonalitet blir forbeholdt leverandørens økosystem. Selv om standarden har bred støtte blant de største leverandørene, så vil vi nok se at de fortsatt ønsker å differensiere seg og etablere økosystemer og tilleggsfunksjonalitet.

De første Matter-produktene vil komme i butikkhylla i løpet av 2023, og hubene vil begynne å få støtte for disse. Det blir spennende å se hvordan utviklingen blir for Matter, og ikke minst om det får den brukeradaptasjonen som trengs for å satse videre på dette. Vi følger med argusøyne, og gleder oss til å teste de første produktene.

Vi kan forvente at det annonseres nye produkter fra flere av de store aktørene. I 2022 har vi såvidt fått se et glimt av mmWave-teknologi for mer presis måling av tilstedeværelse i rom gjennom Aqara FP1, og vi kommer nok til å se flere av de store aktørene hive seg på dette. om vi skal dra frem spåkula er det ikke utenkelig at vi får se flere og større smarte skjermer, og enda flere og bedre løsninger for lyd i flere rom.

Hva tror du vi kommer til å se på smarthusfronten i 2023?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *